Мнения Daily - "Южен поток" ще се прави на "Български"

И още: Баналната ситуация - разделението на властите не струва пукната пара; Във ВСС има откровени прислужници

Руските власти и "Газпром" вярват, че голямата победа тепърва предстои.
Руските власти и "Газпром" вярват, че голямата победа тепърва предстои.
Руските власти и "Газпром" вярват, че голямата победа тепърва предстои.    ©  Надежда Чипева
Руските власти и "Газпром" вярват, че голямата победа тепърва предстои.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Газова геополитика

"Южен поток" ще се прави на "Български"

От коментар на Игор Преображенский, "Дойче веле"

Руските власти и "Газпром" се надяват, че неотдавнашното решение на Украйна да не купува природен газ от Русия е само временно поражение. Вярват, че голямата политическа победа предстои. А тя би изглеждала така: ЕК да даде съгласието си за реализирането на един от двата проекта за газопроводи в Южна и Централна Европа -  "Южен поток" и "Турски поток". Възможна е и комбинация от двата.

Всъщност и двата проекта са на първо място политически, а не икономически, което личи и от дипломатическата игра около тях. Москва е заинтересувана преди всичко от увеличаване на енергийното си влияние в Южна и Централна Европа. Потенциалните ѝ партньори в тези проекти пък са заинтересувани от печалбите.

Непосредствено след Нова година в българските медии се появиха съобщения за възобновяване на проекта "Южен поток". Нека да припомним, че лично президентът Путин обяви прекратяването му, след като България излезе от консорциума за неговата реализация.

Затова и завръщането към първоначалния вариант на проекта би било недопустимо за репутацията на Путин. Той би заприличал на губещ, който прави поклон пред ЕК. Кремъл никога няма да се съгласи на подобна стъпка. И президентският прессекретар Дмитрий Песков категорично опроверга съобщението.

Но София явно е намерила компромисен вариант. Премиерът Бойко Борисов предложи не само част от "Южен поток" да бъде преименуван в "Български поток", но и изграждането на "нов" газопровод, който от юридическа гледна точка да е български.

Това предложение като че ли съответства на антимонополните изисквания на Третия енергиен пакет на ЕС, които пречеха за изграждането на "Южен поток". Въпросът е само откъде ще дойде природният газ в българската тръба?

И изведнъж съвсем на място идва проектът "Турски поток", предложен от Путин непосредствено след като обяви края на "Южен поток". Първоначално той трябваше да стига само до границата с Европа. В Москва злорадстваха, че останалото си е работа на европейците.

Проектът обаче не се развиваше, страните спореха за разходите и разпределяха потенциалните приходи. А след като турците свалиха руския бомбардировач, отношенията между двете страни рязко охладняха. И сякаш и този проект беше погребан.

В това време обаче се разрази политическият конфликт между Иран и коалицията на арабските държави начело със Саудитска Арабия. Война в Персийския залив би довела не само до рязко намаляване на доставките на петрол на световните пазари, но и до прекратяване на търговията с втечнен газ от Катар.

И тъй като явно беше крайно време Москва да напомни на европейските потребители на синьо гориво за руските проекти, министърът на енергетиката Александър Новак обяви, че очаква предложения от европейските и турските партньори.

Всички тези изявления имат една цел - да убедят Европа, че няма да може да мине без руския природен газ. Само че за голямо разочарование на "Газпром" и Москва ЕК засега официално мълчи.

Международната общност отмени санкциите срещу Иран, а това е коренна промяна на ситуацията. Затова е по-добре да се изчака, вместо в Европа да се оставят да бъдат водени за носа от руските газови геополитици.

Банална ситуация

Разделението на властите не струва пукната пара

Христо Иванов, бивш правосъден министър, подал оставка след бламирането на съдебната реформа, пред БНР

акцент: Когато си обект на натиск, най-доброто е да го направиш публичен.

Есемесът*, изпратен от член на ВСС до премиера Борисов и препратен от него на председателя на ВКС (Лозан Панов - бел. ред.), за мен без никакво съмнение е изпратен от Димитър Узунов**.

Същинският проблем не е въпросът кой е авторът на съобщението, а това, че имаме един абсолютно ясен, оголен акт, в който премиерът, препращайки този есемес на председателя на Върховния касационен съд, в контекста на обсъждане на нещо, което има огромно политическо значение, включително за самия премиер, му оказва натиск. Това е пример за една банална ситуация, в която разделението на властите не струва пукната пара в България.

Този член на ВСС, както и да се казва той, вероятно е стигнал до това място, защото е полезен именно по този начин. В една нормална обстановка, в която подобно място би изисквало качества и познания, той едва ли би стигнал дотам.

Целта на твърденията на Яне Янев (съветник на Борисов), че аз съм посъветвал Лозан Панов да покаже есемеса, е да се вкарат странични хора в режим на обяснения, за да се разсее фокусът и да се замъглява историята. Фокусът се измества от абсолютно оголения пример как изпълнителната власт си позволява по такъв битов начин да оказва натиск върху председателя на ВКС.

А това, което той направи, трябва да се подчертае. Във всяко обучение за съдии по етика и професионално поведение първото правило, което се преподава, е, че когато си обект на натиск, най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да го направиш публичен.

Имам много малко причини да смятам, че този парламент би избрал по-добър състав на ВСС. Този ВСС е на хората с есемесите. В него обаче има и други хора, които показаха огромно достойнство в една абсолютно неравна битка и които в момента Пеевската пропагандна машина разтерзава по абсолютно чудовищен начин, като това не изглежда да прави особено впечатление на никого – ние просто го отминаваме като нещо нормално. И аз не съм сигурен, че тези хора трябва да подават оставки.

В последната година правителството посочи национален координатор за борба срещу корупцията, но на фона на най-големия скандал със съмнения за оказване и търговия с влияние в съдебната власт нищо не следва. Вие да сте забелязали някой да се е сетил изобщо за г-жа Кунева в тази ситуация? Или пък тя да се е сетила, че има нещо общо с нея? Някъде някакъв коментар? Този съвет да се е задвижил по някакъв начин, да координира нещо?

Точно това показва безсмислието на всички тези бюрократични упражнения и бездействието сега демонстрира проблема "в една капка". Ние създаваме някакви длъжности, които отчитаме, но не ни търсете, когато трябва да се поеме  отговорност.

Големият въпрос в тази ситуация е имаме ли опозиция.

* SMS-ът е с текст: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме"

**Димитър Узунов беше посочен в записите от "Яневагейт" като човека на Борисов във ВСС

Коментар+

Във ВСС има откровени прислужници

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", пред bTV

Във ВСС има откровени прислужници. Време е ВСС да стане висш, а не съдебен съвет от прислужници. Сегашният в голямата си част е такъв. Откъде накъде един районен съдия от Сандански, никому неизвестен, правораздавал в Горно нанадолнище, ще бъде някакъв фактор?

Вероятно премиерът Бойко Борисов получава SMS-и за случващото се на заседанието на ВСС от няколко негови членове. И сега трябва да си сверяват часовете с SMS-ите, да се състезават кой първи е пратил.

Съдебният съвет на прислужниците има за задача да контролира какво там става и да докладва своевременно. Всичко се ръководи на ръчно управление. Едната част от назначенията трябва да ходят да целуват ръка на Пеевски.

Системата е докарана дотам, че никой не искаше да се кандидатира за шеф на СГС. Накрая обаче се появи един смелчак (Калоян Топалов - бел. ред.) и този нов председател имал нахалството да сложи тестове на всички съдебни помощници, който една част не издържали. Съпругата на Яне Янев получила 3 точки от 34.

Проверяващите се запитали дали ако вкарат съдебните репортери, те не биха показали по-високи резултати само от стоене в съдебната зала. Толкова сме смъкнали критерия за заемане на всякакъв административен пост, забравили сме, че ако назначаваме некомпетентни хора, това ще ни срине.

ХХL цитат на деня

Казах на моите колеги, че съм готов да покажа с кого съм имал SMS комуникация, но не искам да правим опасен прецедент - да нарушаваме правото на лична кореспонденция. Този телефон аз го ползвам както за служебни, така и за лични цели. Имам много лични SMS-и, част от тях са със строго интимен характер, мога да кажа и със секскуално съдържание понякога, в което няма нищо лошо.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал