Мнения Daily - Защо "бизнесът на Пеевски" е грешна постановка

И още: Рискът да си пуснеш телевизора; Къде ли не връщахме младите

Не е бизнес, когато печелиш благодарение на незаслужени предимства, предоставени от политическите ти покровители чрез промяна на правилата в твоя полза.
Не е бизнес, когато печелиш благодарение на незаслужени предимства, предоставени от политическите ти покровители чрез промяна на правилата в твоя полза.
Не е бизнес, когато печелиш благодарение на незаслужени предимства, предоставени от политическите ти покровители чрез промяна на правилата в твоя полза.    ©  Надежда Чипева
Не е бизнес, когато печелиш благодарение на незаслужени предимства, предоставени от политическите ти покровители чрез промяна на правилата в твоя полза.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Позиция

Защо "бизнесът на Пеевски" е грешна постановка

От текст на Ясен Бояджиев за "Дойче веле"

Пеевски отказвал да участва занапред в български бизнес проекти, оттеглял се от бизнеса, спирал да "развива бизнес в България"... понеже тук (вместо да му благодарят за сторените добрини) се злепоставяло доброто име на български фирми и се възпрепятствала дейността им чрез "необоснован политически натиск" и "негативни медийни кампании".

След това съобщение от миналата седмица в медиите започна голямото гадаене. Отнася се само за изсветлената му напоследък собственост или и за онази, с която на книга няма "никаква връзка"? Ами "медиите" си – на кого ги оставя? Освобождава ли се от "бизнесите" си или превърта едни пари, продавайки ги на себе си? Оттегля ли се наистина или минава изцяло на сянка? Или пък го оттеглят (защото вече пречи) с щедра компенсация за съгласието и мълчанието?

Отговори на тези въпроси едва ли ще има. Да се научи някога истината е точно толкова вероятно, колкото е вероятно Комисията за защита на конкуренцията или пък ДАНС да кажат някога кой е истинският собственик на "Булгартабак".

Подобно гадаене е донякъде и безсмислено, защото така мнозина могат да останат със заблудата, че Пеевски е жертва на нещо, и да пропуснат да забележат по-важното – ако моделът продължи да си действа с него или без него.

Затова е важно да се каже с какво всъщност се занимава той или който и да било друг на негово място. И да се разбере, че няма как да се оттеглиш от нещо, в което не си бил, и няма как да спреш "да развиваш бизнес", ако не си го започвал.

Истинският бизнес - онзи, който движи и обогатява света, означава да инвестираш време, усилия, знания и пари (свои или назаем, които да върнеш с лихвите) изцяло на свой риск. Означава да си постоянно под натиска на конкуренцията при еднакви за всички участници на пазара условия и правила и да му устояваш, като се обновяваш и развиваш.

Това описание може да е непълно, но е достатъчно, за да стане ясно, че моделът, за който става дума, е нещо различно. При него всъщност инвестициите ги прави някой друг, друг плаща за евентуалните загуби, рискът е сведен до минимум, конкуренцията е елиминирана, "опраскана" или просто няма значение, защото правилата не са еднакви за всички.

Да изкупуваш активи "на килограм" - с парите на вложителите (включително и на държавата) в банка (или по-скоро – пирамида), създадена и предоставена ти на разположение по нечия политически овластена воля, която после по същата воля (и със съдействието на държавни институции) е фалирана, а сметката поемат всички данъкоплатци, не е бизнес.

В частност - да създадеш по тази схема "медии", които после, вместо да информират, лъжат безогледно, като хвалят тебе и покровителите ти и заливат с помия всички останали - не е медиен бизнес.

Не е бизнес, когато печелиш благодарение на незаслужени с нищо предимства, предоставени от политическите ти покровители чрез промяна на правилата на играта в твоя полза. Да си имунизиран срещу всякакви проверки от страна на контролните и регулаторните институции, не е бизнес. Да си политически абониран за държавни поръчки, не е бизнес.

Да го кажем по друг начин – всички тези занимания са бизнес (в истинския смисъл на думата) точно толкова, колкото "търговията" с влияние и контрабандата са търговия. На местна почва този модел действа безпроблемно. И в резултат опорочава икономиката, като убива конкуренцията, отказва потенциални предприемачи и отблъсква инвеститори. Развращава политическата среда и подкопава институционалната структура на държавата. Покварява и обезсилва обществения организъм.

Реакция

Рискът да си пуснеш телевизора

От коментар на Арман Бабикян в "Клуб Z"

Понякога е много рисковано с кафе в ръка, да си пуснеш някой от сутрешните блокове на националните телевизии. Само за една сутрин по бТВ се натъкнах:

- за пореден път на явлението Георги Марков, който от дълго време дава едно и също интервю в различни медии. Опорните му точки са: Виктор Орбан е велик и всички трябва да правим като него; Ангела Меркел е виновна за всичко; мигрантите трябва да се изхвърлят вдън гори Тилилейски, защото са продукт на мръсен световен заговор, спонсориран от Сорос, с цел полумесецът да изгрее над цяла Европа.

- не щеш ли, след него започна интервю с новия герой на цяла България, на име Динко, който от патриотични подбуди бе решил да замести "Гранична полиция" и в свободното си време тръшна мигранти по корем, защото му били нападнали държавата и гърмели с бомби.

- за капак в студиото се оказа професорът по математика Михаил Константинов, който обясни, че всички мигранти са престъпници и като временно изпълняващ длъжността районен съдия, им даде по 3 години зад решетките.

Замислих се за почти половинвековния комунистически режим и хилядите българи, унгарци, поляци, източногерманци и чехи, които - според теорията на г-н професора – е трябвало да бъдат хвърлени в затворите на Западна Европа, Канада и САЩ.

Защото и тогава бягаха през границата, спасяваха се с лодки, прокопаваха тунели и откриваха какви ли още не отчаяни начини, за да емигрират. И те бягаха от режими - от съветските танкове или от концентрационните лагери, които комунизмът бе построил за тях.

За десерт ни бе обяснено от ефира на тази национална телевизия нещо, за което в цивилизования свят наистина се дават присъди – че мигрантите били "от друг биологичен вид". И това бе казано три пъти!

Сещам се само за една идеология, която раздели човешкия род на биологични видове и раси. А този "друг биологичен вид" е създал алгебрата, която сигурно е част от професурата на г-н Константинов и с която работи "неговият" биологичен вид и до днес.

Сутрин може би ще трябва просто да пия кафе, гледайки през прозореца.

Рециклиране

Къде ли не връщахме младите

От коментар на Цветана Георгиева в webcafe.bg

15 години след прочутата реч за 800-те дни и последвалата технокрация от юпита, Симеон Сакскобургготски отново призова младите да се върнат в България. Тази утопия я бяхме позабравили, но ето я извадена от гардероба.

Онези, които влязоха млади в политиката чрез проекта НДСВ, бързо капитализираха участието си и неусетно остаряха. Да не забравяме и че най-младият от всички беше младежкият лидер на жълтите - Делян Пеевски.

През годините къде ли не връщахме младите... в спортните зали, към религията, в овцевъдството и земеделието, в научните лаборатории...

Към днешна дата не забелязваме разтърсващи резултати от политическата битност на юпитата. Има само дежа вю от призива на Сакскобургготски, според когото сега администрацията и науката трябва да се отворят за възпитаниците на водещите европейски университети, които пожелаят да се върнат.

Явно трябва да пренебрегнат факта, че бюджетът за наука е обидно нищожен (около 1 % от БВП), а държавният апарат се е раздул от наши хора до степен на пълно обездвижване.

А и една птичка пролет не прави, била тя и с диплома от Лондон или Париж. Западни висшисти редом с калинки и парашутисти? Нещо не се връзва.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • + 6

    Има два варианта, бизнесът или е на Прасчо, или Прасчо е аватар на Мечо Пух ( в случая оператор на летящи чинии). Едно обаче е сигурно тоя бизнес не е бизнес, а откровено гепене.

    Нередност?
  • 2
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • + 5

    "Истинският бизнес - онзи, който движи и обогатява света, означава да инвестираш време, усилия, знания и пари (свои или назаем, които да върнеш с лихвите) изцяло на свой риск." - Българският принос би изглеждал така:
    Бизнесът означава да присвоиш нещо общо за жълти стотинки, без знания и пари, като прехвърлиш бизнес риска върху другите. Каквото заграбиш, прехвърляш в някоя банка в чужбина или си купуваш скъп имот, може и двете едновременно. Същевременно се оплакваш от ниската производителност на работниците и служителите и с ниски заплати ги караш да търсят работа в чужбина. После се тупаш по гърдите и обясняваш как си "честен частник" и "национално отговорен капитал".

    Нередност?
  • 3
    t_ avatar :-|
    t_
    • + 1

    Много добре е написано. Какъв бизнес?! Като си осигурява предимства не въз основа на безогледно потъпкване на правата на евентуалните си конкуренти той само разваля средата и бъдещите перспективи. Ако го няма по - добре. Дори и да има някакъв шок от "края" на бизнесчето, в средносрочен и дългосрочен план ще е в пъти по - добре.
    Ама тоооо, май всичко си е замазване на очите за който се върже

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал