🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнения Daily - МВР е като стар, крив и тъп нож

И още: Вашингтон може да извоюва отстъпки за Украйна; Монументите на Червената армия са символ на окупация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Може ли в МВР да работят по-малко, но качествени и мотивирани хора?

Социалните протести на полицаите

МВР е като стар, крив и тъп нож

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче веле"

Проблемът на МВР не е само в заплатите, пенсиите и униформите на полицаите. Истинският проблем е, че е недомислен, недодялан, допотопен инструмент, който не върши работа. Нещо като стар, крив и тъп нож. Този проблем не може да се реши само с пари.

Всяка година в бюджета на държавата се залагат около 1 милиард лева за МВР, като заради непрекъснатия недостиг реалните разходи стигат до 1,2-1,3 милиарда. Някои казват, че това е огромна сума за страна като България и затова исканията за повече са си направо изнудване. Донякъде са прави. По данни на Евростат в последните 2-3 години България се намира около второто място в ЕС по дял на разходите за сигурност.

Същевременно обаче, като се види за какво се харчат тези 1,2-1,3 милиарда, може да се каже, че те са и страшно малко. Огромната част от тях са за заплати, обезщетения при пенсиониране (споменатите 20 заплати) и осигуровки на служителите. За т.нар. капиталови разходи остават мизерните 1,2%, или между 12 и 15 милиона. Което означава, че няма достатъчно пари дори за най-елементарните консумативи, камо ли за модернизация и преоборудване, за да се промени днешното предтехнологично състояние на министерството.

След като сега полицаите си получат своите 15-20%, общата сума ще нарасне със 100-150 милиона. Но дори и милиардът да стане милиард и половина, при тези условия пак нищо няма да се промени. МВР ще си остане същият недомислен, недодялан и допотопен инструмент, който не върши работа. Нещо като стар, крив и тъп нож.

Големият въпрос е всъщност този: може ли да се направи така, че този милиард или милиард и 300 милиона лева да стигат за едно министерство, в което много по-малко, но много по-мотивирани и квалифицирани хора с по-високи заплати и модерно оборудване да работят много по-ефективно и да се ползват с много повече обществено доверие?

-----------

Тръмп не е нито републиканец ястреб, нито пък е глобален Орбан.

Срещата на Тръмп и Путин

Вашингтон може да извоюва отстъпки за Украйна

От коментар на политолога Даниел Смилов за "Портал Култура"

Първата официална среща между Тръмп и Путин е вече факт: тя продължи два часа и петнадесет минути, двамата явно имаше какво да си кажат и дори Мелания Тръмп не можа да ги раздели. От това, което се знае досега за разговорите, голяма част от преките опасности бяха избегнати и корабът на международното положение продължава да си плава по стария курс. Въпреки това и двете страни успяха да изпратят важни послания, предназначени както за вътрешната им публика, така и за Европа.

Руската страна изглежда еднозначно доволна от срещата по следните причини:

– Рандевуто продължи повече от предвиденото. Всичко това е знак за важността, която Тръмп отдава на Русия като международен играч.

– Тилърсън заговори за "позитивна химия" между двамата лидери – ясен сигнал, че Белият дом иска да предотврати изострянето на отношенията с Русия с оглед решаване на вътрешнополитически трудности за Тръмп, породени от разследването на "руските връзки" на администрацията му.

– Наративът на Путин за "липсата на руска намеса" чрез хакерски атаки не бе приет от американската страна (макар Лавров да заяви обратното).

– Тръмп не постави публично ясни условия пред Путин по нито един въпрос. Това не означава, че в конфиденциалните разговори такива условия (особено по Украйна, Сирия и Иран) не са били поставени от Тръмп. Но важното за Путин бе, че те не бяха огласени, което създаде впечатление за пълна равнопоставеност.

– Решението за "специален посредник" по изпълнението на минските споразумения за Украйна е добро за Русия – по този начин тя формално заявява добронамереност, без да се ангажира с нищо конкретно.

– Тръмп избра Путин като основен лидер, с който да комуникира. Това поставя Европа в неловко положение.

Посланията на Тръмп

Като цяло задачата на Тръмп бе да демонстрира, че не се е отказал от сближаването с Русия, но без това да води до размиване на американските приоритети и ангажименти към традиционни партньори в НАТО.

– Затова срещата с Путин за Тръмп всъщност започна във Варшава. Тук той постави своето индиректно условие Русия да "спре дестабилизацията" на Украйна.

– Пак във Варшава на Русия й бе дадена възможност (под споменатото условие) да се върне сред "защитниците на Запада", като стане отново "отговорна държава".

– Като контраст в Берлин Тръмп създаде публичната представа за пълна равнопоставеност с Русия, което безспорно ласкае Путин. В този смисъл стратегията на Тръмп ще се окаже успешна само ако видим в рамките на месеци отстъпки от страна на Москва по Украйна.

– Стратегията на Тръмп може да се окаже успешна и Москва да склони на отстъпки поради факта, че кризата в Украйна започва да се превръща в тежест за Русия. Малко по малко украинската икономика се стабилизира, докато Донбас (под контрола на Москва) в момента е икономически несъстоятелен.

– Избирайки Полша преди Берлин, Тръмп демонстрира и отношението си към ЕС. В момента Варшава и Будапеща са проблемните деца на евросъюза.

– Същевременно Тръмп избегна пряка конфронтация с ЕС. В речта си във Варшава той бе внимателен да не антагонизира директно Берлин, Париж и Брюксел, въпреки че предпочитанията му са определено към национална визия за политиката, а не за наднационална.

-------------

Малка вметка - никой у нас не е посягал на паметника на Цар Освободител.

Графитите по Паметника на съветската армия

Монументите на Червената армия са символ на окупация

От коментар на Любен Обретенов за "Клуб Z"

Ако Русия иска да бъде приета като част от цивилизования свят, то тя трябва категорично да се разграничи от собственото си съветско наследство. И да не се опитва да го натрапва на близки и по-далечни държави. Така, както Германия се е разграничила от националсоциализма. Така, както Турция доскоро следваше завета на Кемал Ататюрк и се стараеше да се отличава от Османската империя.

Отношението към историята, включително към собствената, е един от най-важните показатели за това доколко една държава е модерна. България също е в дълг към своята модерност, защото все още не се е разграничила напълно от злокобното си комунистическо минало. Българският комунизъм обаче поне един грях не е направил - не е лишавал други държави от собствената им независимост (с изключение на участието ни в инвазията в Чехословакия през 1968 г.) и не е избивал без съд и присъда хиляди хора в тези държави. Паметниците на Съветската армия в Източна Европа са не толкова символ на победата над хитлеризма, а спомен за сталинизма, който владееше тези държави близо половин век.

Поради това Русия трябва да се разграничи от СССР и да отдели тази част от историята си. В противен случай към нея винаги ще има всякакви съмнения, при това съвсем основателни. Няма как хем да твърдиш, че уважаваш независимостта на една държава, хем непрекъснато да й напомняш за времето, в което тази държава на практика не е съществувала, защото е била твоя губерния. Или съветска република.

Малка вметка - никой никога у нас не е посягал на паметника на Цар Освободител.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fyb1439887506471923 avatar :-|

    към коментара на Ясен Бояджиев за "Дойче веле":
    Г-н Бояджиев това, което сте написал е ясно на всички. Дори и най-големите подръжници на МВР вече им е ясно, че системата не работи. Поне не работи за разботодателите ѝ, тоест гражданите. Системата е работеща само за хората, които са в нея. Не се работи, скатава се масово, ползват се облагите, 99% от служителите вътре имат и частен бизнез и се генерира корупция до припадак, но работищите в нея ги устройва.

    Нередност?
  • 2
    vstoyanov avatar :-|
    vstoyanov
    • + 2

    "Българският комунизъм обаче поне един грях не е направил - не е лишавал други държави от собствената им независимост (с изключение на участието ни в инвазията в Чехословакия през 1968 г.) и не е избивал без съд и присъда хиляди хора в тези държави. "

    абсолютно същото може да се каже и за нацистите, само с "изключение на втората световна"...

    Нередност?
  • 3
    veshin avatar :-|
    Veshin

    основните черти на служителите на МВР са техните мързел и простотия и когато се сблъскаш с тях, те просто се гаврят с теб, само това могат

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал