🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мръсните рубли - в чисти долари

Откъс от излизащата в петък в България книга на американския историк и политолог Тимъти Снайдър "Пътят към несвободата"

Тимъти Снайдър е американски историк и професор в Йейл
Тимъти Снайдър е американски историк и професор в Йейл
Тимъти Снайдър е американски историк и професор в Йейл    ©  Капитал
Тимъти Снайдър е американски историк и професор в Йейл    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската идея, че единствено нерегулираният капитализъм може да донесе демокрация, подкрепя руската увереност, че демокрацията е симулация.

През 2016 г. "Креди Сюис" определя Русия като страната с най-голямо неравенство по отношение на разпределението на богатството. След края на Съветския съюз единствено руснаците, които са в първите 10% по годишни доходи, са реализирали някакви значими печалби. Руската олигархия възниква през 90-те години, но е консолидирана под формата на клептократичен контрол на държавата от един-единствен олигархичен клан след 2000 г. – този на Путин. Според "Креди Сюис" през 2016 г. най-богатите 10% от руското население притежават 89% от цялото богатство на домакинствата. В доклада на банката САЩ имат сравними показатели: първите 10% притежават 76% от богатството на домакинствата, но процентите нарастват.

Обикновено милиардерите контролират 1–2% от националното богатство, но в Русия около 100 милиардери притежават към една трета от страната. На самия връх на руската гротескна обърната пирамида на богатството са Владимир Путин и неговите лични приятели. Те най-често извличат печалби от продажбата на руски природен газ и нефт, което не изисква никакви усилия от тяхна страна. Един от приятелите на Путин, челист, става милиардер незнайно как. Привлекателността на политиката на вечността за такива хора е напълно разбираема. По-добре да оковеш една нация и да заплашваш света, вместо да рискуваш да загубиш толкова много.

Случаят с челиста милиардер, подобно на много други факти, свързани с олигархията, излиза на бял свят благодарение на разследващите репортери. След 2010 г. някои от най-добрите сред тях – с разкритията си около проекти като "Панама пейпърс" и "Парадайс пейпърс" – показват как нерегулираният международен капитализъм създава тайници за националното богатство. Тираните първо крият и перат своите пари, после ги използват да налагат авторитаризъм у дома или ги изнасят навън. Парите гравитират към места, където не могат да бъдат видени - офшорни данъчни убежища. Проблемът е глобален: числата, които показват колко пари са струпани в офшорни зони извън обсега на данъчните власти, варират между 7 и 21 трилиона долара.

САЩ са особено благоприятна среда за онези руснаци, които искат да крадат и после да перат пари. Голяма част от руското национално богатство, което се предполага, че ще изгражда руската държава през първите две десетилетия на ХХІ век, изтича във фирми фантоми в офшорните зони. Много от тях са в САЩ.

През юни 2016 г. Джаред Къшнър, Доналд Тръмп-младши и Пол Манафорт имат среща с руснаци, за да обсъдят предложенията им за това как да се навреди на кампанията на Клинтън. Един от посредниците е Ике Кавеладзе, който работи за Арас Агаларов, собственик на компания за недвижими имоти, организирал конкурса "Мис Вселена" от името на Тръмп през 2013 г. Кавеладзе създава анонимни компании в щата Делауер (най-малко 2000). Това е напълно законно, тъй като Делауер, както и Невада и Уайоминг позволяват създаването на компании от анонимни лица. В Делауер са регистрирани 285 000 отделни фирми на един и същ физически адрес.

Руснаците използват кухи фирми, за да купуват американска недвижима собственост, често пъти анонимно. През 90-те години "Тръмп тауър" е една от едва двете сгради в Ню Йорк, в които се позволява анонимна покупка на апартаменти – шанс, от който руската мафия се възползва бързо. Навсякъде, където са позволени анонимните покупки на недвижими имоти, руснаците купуват и продават апартаменти, често пъти криейки се зад кухи фирми, за да превръщат мръсните рубли в чисти долари. Тези практики водят до обедняването на руското общество и укрепват руската олигархия през годините на управлението на Путин. И позволяват на Доналд Тръмп да твърди, че е "МНОГО успешен бизнесмен". По този специфичен начин американската политика на неизбежността – идеята, че единствено нерегулираният капитализъм може да донесе демокрация, подкрепя руската политика на вечността – увереността, че демокрацията е симулация.

* Книгата на Тимъти Снайдър излиза на български от издателство "Обсидиан"

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petkata1 avatar :-|
    petkata1

    Както е казал нашият мъдър народ - "Баба с работа не е станала богата, а гърбата."

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 1

    Да бе.. май забравихте, че най-богитития 1% държи над 50% от богатствата на света.. само, че Русия е доста малка част от света.. и нейните милиардери.

    Къде са трилионерите? Не са ли в САЩ? и ако има такива там.. няма как на други места да има по-голямо неравенство при разпределение на богатството.

    Нередност?
  • 3
    mihaililiev avatar :-|
    Misho Iliev
    • + 1

    В Русия топ 10% държат 89% от богатството на страната.

    В САЩ положението също е зле, но там топ 10% държат 76%. Така че Русия наистина е по-зле.

    Прочети обаче Снайдър и ще видиш, че той се опасява, че САЩ са тръгнали да стават олигархична държава по модела на Русия.

    In 2016, Credit Suisse's Global Wealth Report found that the wealthiest 10% of people in Russia controlled 89% of the country's wealth.

    Нередност?
  • 4
    mihaililiev avatar :-|
    Misho Iliev

    Ето и един кратък анализ на книгата на Снайдър:

    https://politicsandeconomics152471751.wordpress.com/2019/02/26/пътят-към-несвободата-на-тимъти-снай/

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал