Кристина Иванова: Изборът на първа работа може да е начало на страхотна кариера

Директорът на TELUS International Bulgaria и вицепрезидент "Операции" за Европа за кампанията "Твоята първа работа има значение"

Кристина Иванова, директор за България и вицепрезидент "Операции" на TELUS International за Европа
Кристина Иванова, директор за България и вицепрезидент "Операции" на TELUS International за Европа
Кристина Иванова, директор за България и вицепрезидент "Операции" на TELUS International за Европа
Кристина Иванова, директор за България и вицепрезидент "Операции" на TELUS International за Европа
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на април заедно със старта на второто издание на кампанията "Твоята първа работа има значение" TELUS International Bulgaria обяви и резултатите от проучване, реализирано с маркетингова агенция BluePoint. Данните от изследването открояват интересни статистики за нагласите на младежите към кариерния им старт - 59% от учещите ще продължат образованието си в България, но само 9% от тях планират да съчетават образование и работа. Като основно притеснение, свързано със започването на работа, 44% посочват сработването с екипа, а много висок процент (84%) заявяват, че биха започнали първата си работа с приятел или познат. Проучването очертава и какво би накарало младите хора да се чувстват по-комфортно на работното си място, кои са най-важните фактори, които оказват влияние при започването на първа работа, както и към коя индустрия са се насочили.

Според данни на НСИ към 2021 г. трудовата заетост под 24-годишна възраст в страната е само 21.9%. Това до голяма степен е свързано със съвместяването на работа и образование - през 2019 г. само 8% от работещите на възраст до 24 години са посочили, че могат да определят работното си време, 9% казват, че могат да го правят с известни ограничения, а при 83% то изцяло се фиксира от фирмата работодател.

На какво се дължи според вас ниският процент младежи, които планират да съчетават образование и работа?

Един от основните фактори е нивото на информираност на младите хора за възможностите на пазара на труда. Именно заради това за нас е важно да им покажем същността и всички предимства, които CX (Customer Experience) индустрията предлага - гъвкаво работно време, работа, в която упражняваш чужд език, който говориш, възможността да работиш за едни от най-големите брандове в света и да трупаш ценен опит. Също така много от младежите не са наясно със стъпките при кандидатстване за работа. Затова ние активно полагаме усилия в тази посока - срещаме се с много студенти и ученици в горните гимназиални класове, за да им дадем насоки и да им помогнем при създаването на автобиография, подготовката за интервю и намирането на работни позиции, подходящи за тях.

Реализираното проучване по поръчка на TELUS International показа изключително висок процент на младежите, които биха започнали първата си работа с приятел. Помага ли според вас наличието на познат в екипа в адаптирането и израстването на младите хора в компанията?

Да, разбира се. Да започнеш първата си работа с приятел или познат със сигурност вдъхва по-голяма увереност. Програмата ни за препоръка на нови служители от настоящи такива е на второ място като източник на подадени кандидатури, което ясно ни показва, че служителите имат желание да работят заедно със свои приятели или познати.

Кои са най-предпочитаните индустрии, към които се насочват младите днес?

Данните показват, че голяма част от младежите все още не са решили към коя сфера да се насочат, което е разбираемо. Като най-големия работодател в сферата на клиентското обслужване и разработването на дигитални решения у нас ние предлагаме редица възможности. Работим за над 50 клиента - световни компании, лидери в индустрии като финанси, технологии, здравеопазване, туризъм и гейм индустрията. Това позволява на младежите да научат много за бизнеса, и то на световно ниво, както и да създадат контакти с хора от цял свят. За разлика от тези, които не са решили, участниците в изследването, които вече са избрали сферата, към която да се насочат, в най-голям процент избират медицина, графичен дизайн, инженерство, бизнес предприемачество, финанси и други.

Какво показва второто издание на инициативата "Твоята първа работа има значение". Бързо ли навлизат в бизнес средата младежите без предишен работен опит?

Хората под 25-годишна възраст, каквито са една трета от служителите в нашата компания, са хора, които са в етап от живота си, в който непрестанно се стремят към личностно развитие. Те учат, придобиват допълнителни квалификации и усъвършенстват знанията си в различни области. Именно тяхната мотивация за развитие ги прави силно желани членове на екипа ни. Те са изключително адаптивни и в рамките дори на година могат да постигнат значителен кариерен напредък.

Като водещ работодател в Customer Experience & Digital Solutions сектора в България какви са предимствата и възможностите за израстване, които TELUS International Bulgaria предлага?

80% от лидерите в нашата компания са стартирали от най-ниски позиции. Това показва, че корпоративната ни култура е насочена и насърчава възможностите за кариерно израстване. Голяма част от служителите след своя старт в компанията постепенно навлизат в индустрията и научават за всички възможности, които предлагаме. Освен това виждаме, че младите хора оценяват изключително много възможността да работят в компания, която е социално отговорна и допринася за развитието на местните общности. Компания, която отговаря на техните разбирания и е близка до техния начин на живот.

Какво бихте посъветвали младежите, които изпитват притеснение да започнат първата си работа, особено в сферата на завършеното образование?

Да използват знанията, които имат. Повечето ученици завършват гимназия с познания по един или два чужди езика, това е входна врата за тях в нашата индустрия. Първата работа може и е важно да бъде добра основа за развитие на младежите. Подкрепящата среда и мотивация за развитие, опитът в международни проекти, практикуването и подобряването на нивото на език, който е изучаван, често и с допълнителни платени курсове, всичко това е безценен опит за младежите. Неизвестното често изглежда много по-трудно, отколкото е, а всъщност първата работа може да ти даде възможност да срещнеш хора като теб, да изградиш ценни навици и умения и е начало на финансова култура и независимост.