Книга в кашона

Казусът с бъдещето на книжния пазар "Славейков" повдигна смислен дебат за образа на модерна София

 
 
     ©  Надежда Чипева
     ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Махат сергиите с книги от "Славейков"!". Тази драматично и истерично преувеличена новина от миналата седмица просълзи търговците на книжния пазар и събуди носталгични чувства у софиянци. Възможността да бъде закрита кашонната литературна борса от ключовото за столицата място отприщи бурни реакции, които завършиха с вече придобилия популярност модел с инициирането на подписки в подкрепа на различни каузи. За някои да се противопоставят на потенциалната градоустройствена промяна означава своеобразно застъпничество за просветата и книжовността. В резултат на това само за няколко дни подписката събра над 1000 поддръжници - поне според единия от организаторите й.

Онези, за които пазарът е средство за препитание, логично са едни от най-големите противници на идеята с него да се случва каквото и да било. Водени от страха да не изгубят доходите си и силно алтруистичната идея "да не лишат българина от достъп до литература", част от тях се противопоставиха дори на опцията за облагородяване и осъвременяване на книжната борса с обяснението: "Някой се облагодетелства от това нещо. Ние не искаме да се променя нищо, така сме си свикнали, добре ни е."

Иначе идеята на архитектурната комисия на Столичната община е главният архитект на София Петър Диков да проучи и предложи нови предназначения за площада, за да придобие той по-европейски и модерен вид. Макар да бе внесено уточнение, че за цялостно закриване никога не е ставало дума, а реформата би засегнала само 4 навеса в южната част, казусът стана платформа за емоционални дискусии по форумите и блоговете.

А колкото до състоянието на т.нар. Културно-информационен център площад "Славейков", спокойно може да се приеме за умален макет на цялото ни общество. Еклектиката между култура, сергии и кашони от банани не е по-различна от тази в другите части на центъра, където архитектурата на старите софийски кооперации е "осъвременена" с алуминиева дограма и решетки по прозорците.

Дух и форма

По въпроса за функцията, която площад "Славейков" трябва да изпълнява, мнозинството от търговци, клиенти и обикновени минувачи преплита мненията си около една теза - да не се променя. "Когато нещо ми трябва, идвам тук", категорично заявяват купувачите. Като доводи в полза на статуквото се изтъкват разпознаваемостта на мястото и неговата популярност не само в столицата, но и в другите градове от страната, та дори и зад граница.

Макар модернизацията и оптимизирането принципно да не намират критици, според някои архитекти "самоорганизиращият се принцип на градската среда" трябва да се запази. "Аз по-скоро бих култивирал тази функция, бих я оформил, но в никакъв случай не бих премахнал стихийните сергии. Това е въпрос на традиции, които градът създава", коментира братът на премиера арх. Георгий Станишев. По думите му, макар подобни стихийни пазари да има и в Париж и Берлин, те не носят интелектуален характер - фактор, който придава на столицата ни уникалност.

Идеята за колорита на книжния пазар обаче не се споделя от всички. "Моето мнение е, че той трябва да се реформира и да добие по-европейски вид, а не като сега - на нищо не прилича. Като мине човек през пазара, нито масите са естетически добре изглеждащи, нито търговците имат условия за съхранение на книгите вечер, а ги прибират по кашони ", твърдо застава зад преустройството главният архитект на София Петър Диков, като допълва, че ще настоява общината да отпусне средства за реновация и реконструкция. Въпреки че, както сам признава, е скептично настроен към идеята за обществена дискусия за бъдещето на площада, той смята, че подобно обсъждане би било полезно, защото " в много от случаите гражданите имат по-вярна визия от професионалистите".

Арх. Георги Кътов от I/O Architects също поставя мнението на хората в центъра на вземането на решение за функциите на мястото. И според него в сегашния си вид "Славейков" е " грозен и смисълът от него не е голям, защото там се продават същите книги, които се продават в книжарниците". Кътов смята, че столицата страда от огромна липса на публични пространства, която е и в основата на популярността на моловете като места за срещи. За да се постигне оптимално решение за централния столичен площад, правилният път е да се организира архитектурен конкурс, убеден е той.

Възможното решение

Липсата на места за срещи и разговори е основен проблем на градското пространство и според архитектите от Fordewind Architects - Борис Енев и Евгения Ходкевич, които работят и в София, и във Виена. Те са на мнение, че в моментния си вид актът на продаване и купуване на книги измества онова, което се крие зад литературата - мисленето. Отчитайки обаче сантименталната роля на площад "Славейков" като "трогателен остатък от времето, когато четенето беше съществен елемент в живота на гражданите", архитектите са категорични, че мястото трябва да запази функциите си, но и да поеме първоначалното си предназначение на място за срещи и обществени събития - своеобразен citylounge.

Предложението им е за частично въвеждане на второ, почти ландшафтнo ниво на площада чрез система от рампи и платформи. Според тях по този начин в горната част ще се създаде желаното място за отмора - с пейки в близост до короните на дърветата, с възможност за малка градска сцена, а в долната рампите ще формират организирано и ясно обособено пространство за книги-павилиони, билетен център и дори литературно кафене. Архитектурната им идея предвижда линията, дефинирана на пл. "Славейков", да бъде продължена към и в безистените около площада - за да се приобщят и тези обществени места към публичното пространство (вж илюстрацията).

Всичко това на този етап е в сферата на пожеланията. В сивата реалност на настоящето книжният пазар "Славейков" се е превърнал в естествен символ на прехода и на тази София, която познаваме. Образ на статуквото. С бездомните кучета, със забързаните хора, с булевардните търговци с пренебрежително-нахално отношение към клиента, с културата, прибрана в кашони от банани, с търкалящите се фасове и найлонови торбички, с продажбата на нелегални стоки. Интересно е, че все пак никой все още не смее да закрие пазара.

38 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Модерна София

    е без книги -- нито в кашони, нито без кашони. Мутробарок, беемвета и чалга до дупка!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Комент
    • + 1

    ....Отчитайки обаче сантименталната роля на площад "Славейков" като "трогателен остатък от времето, когато четенето беше съществен елемент в живота на гражданите.....Колко вярно наблюдение , за съжаление....

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Х
    • + 1

    Не е зле да се мисли за модернизиране навсякъде, но има далеч по належащи архитектурни проблеми за София.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    читател
    • - 1

    Онова американско заведение откога се опитва да се разшири ... колко им е да платят на някой и друг продажен държавен служител.
    Площада си е прекрасен с книжните сергии!!!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Леля Славка
    • + 1

    А защо не се говори за разчистване на сергиите по Солунска, преди Славейков?

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    crap
    • + 1

    тази ко4ина трябва да из4езне!!!!!!!!!!!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    гошо
    • + 1

    Площад "Славейков" през деня изглежда малък, претрупан и не особено приветлив, макар и шарен. Навярно предложението на хората от Fordewind има смисъл, защото ако се направи на нива и на втори етаж се обособят места за почивка или просто за кратък престой е разумно. Личното ми впечатление от търговците които се подвизават там е, че са нещо като мини мафия. Често пъти са ми искали впечатляващи суми за стари книги. Ако единият продавач няма дадена книга казва че сега ще я потърси, отива при друг който я има и се връща при което възнаграждамва разходката си с някой лев отгоре. Аз не съм против продажбата на книги, но мястото трябва да се облагороди, като се изчисти канонната цигания.

    Нередност?
  • 8
    rraycheva avatar :-|
    rraycheva
    • + 1

    Преди 20 години - дали заради градския комитет на БКП - пл. Славейков беше гробница, а нощем дори кучетата не се разхождаха там - милиционерите не допускаха някой да си върши естествените нужди пред БКП-то. Вечер направо човек го беше страх да минава от там, а за двете кина събота и неделя бяха дните на най-слабо, направо нулево посещение. Има ли сега площадът капацитет да стане място за срещи?
    Преди години беше облагороден пейзажът - пейчици, фонтан. А сега на какво прилича - вече не си спомням как изглежда фонтанът, а след нелепата смърт на младия човек там и липсата на наказание за престъплението, би било цинизъм да ми обясняват колко е нужен и красив. Пейките не се поддържат и са развалина. Каква е гаранцията, че отношението на общината ще бъде различно? Мисленето им като че не се е променило.
    Истината е, че когато направиш нещо ново в града и вандалите започват да го разбиват, общината трябва ежедневно да го ремонтира и поддържа - дотогава, докато им омръзне да го рушат и си намерят друго забавление - т.е. докато то стане наистина необходимо за жителите. Не вярвам, че Столична община има желание да прави подобна поддръжка (и не само на пл. Славейков).
    Колкото до книгите - купувам си и на площада, и в книжарници, и навсякъде трудно можеш да намериш книжар, който да се интересува от книги, и като цяло и при двете опции обслужването не е като онова, което сме виждали "по филмите".

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    al
    • + 1

    Вече има хубави книжарници на, и около Славейков. Битака вече не ни трябва.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Свърталище на изнудвачи
    • + 1

    Ако сф имаше кмет, досега тоя пазар нямаше да го има
    Ако сф имаше главен архитект, полиция и останалите екстри - книгите щяха да имат цените, дето нормалния българин трябва да плати
    Нямам идея защо тия кашони са още там, освен че изнудвачите плащат някому яко

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал