Какво да правим с площад "Славейков"

Желанието на общината да ремонтира площада отново събуди дискусията за неговото бъдеще

Архивна снимка на пл. "Славейков" от сайта stara-sofia.com, сравнена с...
Архивна снимка на пл. "Славейков" от сайта stara-sofia.com, сравнена с...
Архивна снимка на пл. "Славейков" от сайта stara-sofia.com, сравнена с...    ©  stara-sofia.com
Архивна снимка на пл. "Славейков" от сайта stara-sofia.com, сравнена с...    ©  stara-sofia.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Покрай извънредния ремонт на площад "Гарибалди" в София (по повод посещението на Силвио Берлускони), кметът Йорданка Фандъкова каза, че има план за обновяването и на пл. "Славейков". Част от този план е сергиите с книги да бъдат преместени на друго, засега неизвестно място. Един от обсъжданите варианти е търговците на книги, заедно с антикварите пред "Александър Невски" да бъдат преместени на Женския пазар.

Пред "Дневник" главният архитект Петър Диков каза, че план за площада ще има през есента или зимата на 2011 г., но неговото мнение е, че не трябва да има сергии всеки ден, а може би един-два дни в седмицата. Кметът на София Йорданка Фандъкова каза: "Първо ще има обществено обсъждане какво трябва да има на този площад, защото засегнатите страни са много."

Всеки път (последният опит датира от есента на 2008 г.), когато се повдигне дискусия за сергиите с книги мненията се разделят на две основни групи. Традиционалистите твърдят, че сергиите ги е имало, има и ще има винаги и е супер в центъра на столицата да има книжен пазар. Пък и туристите му се радвали. Реформаторите пък смятат, че сочените за букинисти нямат място на този иначе красив площад.

И двете групи имат известно право. Книжният пазар може и да мине за туристическа забележителност. Но ползата от него се изчерпва с това. Във всички големи търговски центрове (молове, ако предпочитате) има книжарници, големите издателства имат фирмени книжарници, а ако търсите стари издания с изчерпан тираж, по градинки и тротоари има доста представители на кашонната търговия с книги.

Въпреки опитите на общината да цивилизоват състоянието на книжния пазар на "Славейков", през деня там е шумно и претъпкано, част от продавачите по обед вече лъхат на алкохол, а вечер по площада остават да се търкалят купища боклуци.

Така, ако приемем, че от сергиите полза няма, остава въпросът какво да правим с площада. Дискусията обещава да е продължителна и разгорещена. Още през 2008 г. архитектурното обединение ProvoCAD предложи вариант за развитие. Ние опитахме да канализираме предложенията в Twitter. Досега се получава полузабавна, полусериозна дискусия. Преобладаващите предложения са в посока на тихо (доколкото е възможно с минаващите трамваи), зелено място за почивка с пейки и зеленина, каквито липсват в центъра, със свободен достъп до WiFi и евентуално с паркинг отдолу.

Но не са малко и притесненията от изродяване на преустройството в посока пост-комунистически брутализъм:

- "поне десет пластики на Вежди Рашидов за празния #slaveykov и пейки срещу всяка от тях" (@RenkaBenka)
- "втори "убийствен" фонтан, за симетрия, който след време също да бъде скрит в консерва" (@dtsonev) - "плътно застрояване кинт 1.20 многофункционална незнам-какво-си с поне три нива подземни паркинги" (@gospodin_i)

- Или краткото, но ясно "МОЛ постройте, как какво?!" (@Gatta__Negra)

Не липсват и политически ориентирани предложения като "най-добре на #slaveykov да се построи ешафод, където Цветанов да гилотинира наглите, откоподите, невестулките, опосумите и др." (@kris_nakratko).

Ето и нашите пет стотинки принос към дебата:

- зелено място за почивка, с възможно по-малко кафенета, повече пейки и безплатен WiFi. Пейката с баща и син Славейкови да бъде преместена в центъра, на мястото на злополучния фонтан, а не в края, където е навряна в момента, заради сергиите - след пускането на втория лъч на метрото, трамваите изобщо  да не минават по ул. "Граф Игнатиев", а да въртят на пл. "Журналист" - ако е възможно (няма да се застрашат околните сгради, няма антични останки, няма предпоставки за още по-голямо затрудняване на трафика по ул. "Раковски") да се направи подземен паркинг под пл. "Славейков", с възможно най-малък ефект върху оформянето на зеленото пространство

- тотална забрана за провеждането на каквито и да било мероприятия на площада - пространството пред НДК е напълно достатъчно за целта.

Лошото е, че досегашната практика сочи, че предстои "сформиране на комитет", "изготвяне на проект" и подлагането му на "обществена дискусия" - всички признаци за създаването на недоразумения, каквито в столицата (предполагам и в другите големи градове в страната) има предостатъчно. Затова нашият съвет към Столична община е да се избере най-простия вариант, с минимална намеса. И не ни остава нищо друго, освен да стискаме палци и да се надяваме, че резултатът няма да ни накара да се червим пред чужденците.

Оставаме отворени за дискусия и всякакви предложения по темата.

41 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mirkoni avatar :-|
    Миркони
    • - 2
    • + 31

    Поздравления "Капитал", много хубаво предложение!

    Нередност?
  • 2
    pavel_yan avatar :-|
    Павел
    • - 6
    • + 16

    С повечето предложения съм съгласен само не с ограничаването на мероприятията. Ако някой иска да направи джаз концерт, изложба или протест, да му се забрани? Не трябва да има такъв род дискриминационни правила в публичните пространства - още повече, че площадът е в центъра и всяка негова кратковременна употреба само ще оживява пространството.

    Нередност?
  • 3
    opinionated avatar :-|
    opinionated
    • - 19
    • + 22

    да ги вкарат в моловете, стига с тази сергиищина, 21 век е вече!

    Нередност?
  • 4
    lanzz avatar :-|
    lanzz
    • + 36

    Това, че още не сме израстнали да организираме обществени мероприятия по-добри от бирфестове пропити с миризма на кофти скара, не е причина да се забраняват всякакви мероприятия на обществени места.

    Нередност?
  • 5
    borislavkandov avatar :-|
    Борислав Кандов
    • - 5
    • + 7

    До коментар [#2] от "Павел Янчев":

    #4 е дал част от отговора. Другата е, че има достатъчно други места, на които могат да се правят такива неща. Нека има поне едно, което да си е просто тихо, спокойно пространство.

    А за протестите си има Фейсбук (в рамките на горчивата шега...)

    Нередност?
  • 6
    pavel_yan avatar :-|
    Павел
    • + 17

    До коментар [#5] от "Борислав Кандов":

    Прав е #4.

    Не искам да влизам в спор, но според мен логиката на градските пространства е друга. Парковете са мястото за спокойствие и тишина, далеч от градския шум. Градинката на Солунска и А.Кънчев примерно... А когато освобождаваш един площад и го даваш на хората, е нелогично да им кажеш "Даваме ви пространство, ама вие не можете нищо да правите на него."

    Колкото до протестите - на Гладстон все пак е Мин на околната среда
    и водите, което още дълго ще е обект на протести :-)

    Поздрави

    Нередност?
  • 7
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 10
    • + 24

    Фонтан е добре да има, но може да се префасонира. Моето предложение - дълга минималистична водопадна стена, която да отделя площада от шума и праха на трамвая и да го замества поне донякъде с ромон на вода. Фоноф шум на течаща вода е идеален за малки площади с голяма гъстота на пейките, защото дава известно уединение на разговорите.

    И ни-как-ви сергии.

    Прокудените книгопродавци могат да се съчетаят с вехтошарите и плетачките от сергиите покрай Невски някъде на трето място с изграден за целта покрит пазар, който да бъде туристическа забележителност подобно на битака Spitalsfield в Лондон, примерно.

    Нередност?
  • 8
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 10
    • + 16

    Славейков е място за книги, нека остане такова.
    Лично за мен всичките сергии трябва да се разчистят, а градската библиотека да се превръне в централна точка на площада, т.е. новото място за набавянето на информация, демек книги. Стига сме се вряли като скотове по палатките да си намерим нещо за четене, мисля добра стъпка е вкарването на книгите под малко по солиден покрив.
    Пространството пред библиотека трябва да се превърне в зелено, прохладно място с разни фонтанчета и херувимчета където хората да могат да сядат да почетат през лятото на сянка. Предложението на gradinko ме кефи.
    Ако може да се изолира шума, малка трибуна или място за публични/групови четения и респ. презентации на книги, също може да се направи.
    Пейката на Славейкови е хубава, редно е да не бъде на кьошето а по в центъра.
    Би било хубаво да има чучур-два за наливна бира, работещи с монети (стига толкова заведения), че да не прежадняваме лятото от много четене.

    Нередност?
  • 9
    martinangelov avatar :-|
    martinangelov
    • + 34

    Аз си представям нещо като площад Навона в Рим - просто едно пространство с много хубава настилка и много пейки, нещо като обществена дневна. Всякакви допълнителни "хитри" многофункционалности са излишни и дразнещи, като например инфо-пойнтове и паркинги (защото рампите на паркинга ще отнемат половината място). Дори и фонтан не смятам, че е необходимо да има, а идеята за преместване на пейката със Славейкови е чудесна.

    Важно е обаче да се направи първият нормален конкурс за целта, дори само една настилка да се проектира. Да се отдели бюджет както за конкурса така и за реализацията. Конкурс с достатъчно голям срок и публичност. Време е вече да направим тази стъпка ако искаме да се наричаме нормална столица, от шуробаджанащина никой няма да спечели освен баджанака.

    Що се отнася до забраната на мероприятия, предполагам, че Капитал имат предвид, мероприятия договорени с общината с търговска цел. То е много ясно, че не трябва да се ограничават гражданите да се изявяват както искат, дали с акции-демонстрации, улични артисти и т.н. Все пак това е ролята на площадите!

    Нередност?
  • 10
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • + 14

    сравнението с Навона е добро, наистина това е пример, който може да се следва

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал