🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търси се

Какво става с различните хора, когато загубят работата си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съвети за съкратени

- Опитайте се да реагирате професионално, а не емоционално, когато ви съобщават лошата новина.

- Консултирайте се с юрист, за да се възползвате от всичките си права за компенсация, предвидени в трудовия ви договор.

- Постарайте се да запазите нормални делови отношения с работодателя. В съкращението често няма нищо лично и не е изключено след време отново да имате възможност да се върнете на същото място.

- Преди да започнете да търсите нова реализация, на първо място трябва да излезете от ролята на жертва и да промените вътрешното си състояние. За да се съвземете по-бързо, можете да се възползвате от мотивационните обучения, предлагани от бюрата по труда например, да потърсите съветите на психолог или кариерен консултант.

За средни и висши мениджъри

- Важно е да минете през изходящо интервю, за да сте наясно какво кара компанията да се раздели с вас. Дори да няма такава практика в организацията, настоявайте за обратна връзка от мениджъра. Нещата, които ще научите от този разговор за себе си или за бранша, могат да са важни за по-нататъшната ви стратегия.

- В случай че сте освободен заради стеснение на пазара, а не заради липса на компетенции, проучете кои сектори са в добро здраве и къде се търсят хора,

за да може да се преориентирате.

- Ако обаче причината е неубедително представяне, би трябвало да помислите как да се развиете. Моментът е подходящ да потърсите програми за специализация или преквалификация или курсове за придобиване на личностните умения.

- Ценни насоки за ориентация могат да предложат консултантските агенции. Някои от тях следят отблизо и заплатите, което ги прави компетентни да отговорят на важния въпрос: "Колко да поискам?". Някои от тях предлагат и различни психологически и личностни тестове. Те ще ви помогнат да си изясните къде е потенциалът ви.

- При никакви обстоятелства периодът на безработица не бива да надхвърля шест месеца. Защото през това време професионалистите губят контакти и реална представа какво става в сектора, колкото и да се опитват да се поддържат във форма.

- Използвайте мрежата си от контакти. Не се притеснявайте да говорите с познатите си и да потърсите от тях съдействие за подходяща реализация.

- При липса на всякаква друга приемлива възможност решението може да е работа на проектен принцип в консултантския бранш. Така оставате на пазара, печелите пари, развивате се личностно и професионално и в същото време продължавате да си търсите постоянна работа. Бихте могли да помислите и за стартиране на собствен бизнес.

За експертни позиции

- Информирайте се какви са последните тенденции в писането и оформлението на CV. Помислете как да представите знанията и уменията си по подходящ начин в новата форма.

- Помислете кои са широко приложимите ви умения и на какви позиции в какви компании могат да са ви полезни.

- Регистрирайте се в бюрата по труда. Възможно е някоя компания да търси там хора именно с вашите квалификации.

- Помислете как да си осигурите онлайн присъствие. Регистрирайте се в различни кариерни сайтове и професионални социални мрежи. Потърсете информация за полезни стратегии за търсене на работа в интернет.

- Бъдете гъвкави. Икономическата криза и причинените от нея съкращения налагат да се примирите с предложения за по-ниски позиции от очакваните, които съответно са обвързани и с по-ниско възнаграждение.

- Когато изгубите работата си, преценете кои са най-важните ви финансови задължения. Ако спешно се нуждаете от нов източник на доходи, разгледайте какви са възможностите за временна заетост.

- Проучете каква е актуалната информация за средното заплащане за желаната от вас позиция.

"Работата е като шапката, която слагаш на главата си. И дори да си без панталони, не се

срамуваш, че си гол."

Цитат от филма "Аризонска мечта"

Във времена на криза мисълта да се "оголиш", оставайки без работа, е сред онези, които те карат инстинктивно да чукнеш на дърво. И все пак не при всички заклинанието "хваща". Въпреки розовите очила на министър Емилия Масларова фактите сочат, че липсата на постоянна работа е вирус, взел повече жертви от свинския грип - без да се съобразява с възрастта, позицията и финансовия статус. Заразеният сам търси своя антидот и преценява колко дълго може да издържи и какво може да жертва в името на оцеляването. Всеки реагира по собствен начин и проявява различна склонност към компромиси – разбира се, не без участието на обективните фактори.

Петър*, 40 г., висш мениджър, София

"Започваме от типа бизнес – кой е собственикът, какви са му целите и горе-долу там приключваме със съвместния разговор. Тоест до финансовото въобще не се стига." За Петър липсата на постоянна работа също е резултат от икономическата криза, но историята му е далеч от класическия пример. Първо, защото е напуснал доброволно предишната си работа, и, второ - категоричен е, че не може да си позволи да направи компромис с йерархичната позиция, която е заемал, и да приеме каквото да било предложение. "Всеки си прави биографията. Един път имаш възможност да я правиш и стъпките трябва да са една след друга." Той има зад гърба си 3 успешни продуктови лаунча. Смята, че на неговата възраст човек не трябва да експериментира. Освен това, ако се задоволи с по-ниско стъпало, "това би трябвало да създаде най-малкото неудобство и дискомфорт пред управляващите във фирмата, на които ще съм доста сериозен конкурент". Петър е част от жертвите на масовото обезглавяване на висшия мениджмънт, които с разочарование, но без излишен патос, отбелязват затишието на трудовия пазар. Откакто е без постоянен договор, се занимава основно с консултантска дейност. Издържа се от "неформални доходи" и няма финансови затруднения. В периода си на "безработен" е получил 4 предложения за работа. На две от фирмите обаче собствениците били от близкоизточна държава - факт, който противоречи на един от основните му принципи. "Стилът, начинът на работа, методите, подходите, вътрешните процедури, с които се управляват процесите, регламентите, липсите на интриги, чисто бизнес подходът са характерни само за Централно и Северноевропейските народи. Южноевропейските, източноевропейските, а камо ли пък Близкият изток – там положението е трагично."

Очаква истинската драма в България да се усети в края на годината, когато всичко заделено е вече изядено. За себе си няма сериозни притеснения. "Нека да не се заричаме, но лично аз смятам, че поне в близките 10-ина години няма да предприемам компромисни действия."

Симеон, 30 г., архитект, София

"Работиш си тихо и кротко в хубавата фирма, където си свикнал да ходиш сутрин, вършиш си работата, както си свикнал, и един ден всичко потъва, фирмата затваря, пуска кепенците." Преди 6 месеца балансираният работен ритъм на Симеон, затвърждаван в продължение на 5 години стаж по специалността, се променя. Малката фирма, в която работи, фалира, а служителите остават с по една заплата назад. Днес ежедневието му може да се опише с няколко думи така: бременна съпруга, остатъци от последните 200 лева (половин месечен наем) от Бюрото по труда и безотказно търсене на работа по всички установени канали - познати, приятели, интернет, вестници. Минал е на програма екзистенц минимум - "плащаш си тока, ядеш и се молиш да не ти се скъсат панталоните." Радва се, че поне не е взимал кредит. Повечето му колеги са в същото или подобно положение - довършват проекти, работят за фирми, изпълняващи задгранични поръчки, или разнасят вестници на улицата... Сравнява ситуацията си с положението на Рамбо. "Един вид вече никой няма нужда от теб. До вчера спасяваш родината, а днес не можеш и пуканки да продаваш."

До момента е ходил на 6-7 интервюта по обяви за работа по специалността – на колкото всъщност са го поканили. "Казват ти: да, да, току-виж сме те взели, много те харесваме. След това не се обаждат. Дори не разбираш дали са взели някого, или проучват пазара и впоследствие се отказват." От бюрото по труда му препоръчали да прегледа обявите. Най-много го впечатлили онези, в които сред изискванията било вписано и владеене на турски език.

Единствените варианти, които е имал в безработния си период, са били прикрити предложения за незаконна дейност. "Тяхната идея е: Ти слагаш подписа си, те взимат парите, стават богати, а ти отиваш в затвора, ако стане нещо.." Мислил е да се преквалифицира, но не иска с лека ръка да захвърли натрупаните знания и опит и да рискува да загуби тренинг. Въпреки това усеща, че ако скоро нещо не се промени, компромисът е единственото, което му остава. "И чушки ще продавам."

Валя, 59 г., моделиер-конструктор, Пловдив

"Борбена съм и до последно търся. Дори ако тук не ме харесат и не ме устройва, пак ще търся." Валя току-що е приела поредното предложение за работа - трето от началото на кризата. Ще започне, макар да осъзнава, че парите, които й предлагат, са по-малко, отколкото би трябвало. Въпреки това има нужда и от тях, и от усещането да се чувства полезна и да бъде сред хората. За последната половин година е свикнала нещата да приемат (не)очакван обрат и да се съгласява с оферти, които иначе вероятно не биха й били по вкуса.

Нейната криза започва в началото на ноември, когато директорът на фирмата, в която работи, събира служителите си и им съобщава, че екипът ще бъде намален с 5-6 души, сред които е и тя. Едномесечното й предизвестие трябва да изтече дни преди навършване на пенсионна възраст, но ръководството на фирмата склонява на малка отстъпка. На 10 декември Валя е освободена. Дни по-късно подава документите си за пенсия и започва да търси нова работа - основно по обяви във вестника, не ползва компютър. "Имам енергия за работа, искам да работя, 39 години, 5 месеца и 17-18 дни трудов стаж. Представете си: всяка сутрин ставаш, тръгваш на работа, вечер се прибираш. Вкъщи изведнъж се оказваш никому ненужен." Докато трае изчислението на пенсията й (която към момента е 124 лева), Валя намира малко ателие, което търси моделиер за абитуриентски облекла. Започва там, но в продължение на месец поръчки не идват. Следва събрание на служителите от познатия тип: дейността на фирмата ще бъде преустановена. Валя отново е без работа. Началото на април идва с нова надежда и нова работа - пак по обява във вестника. Само две седмици по-късно, в навечерието на Великден, обаче историята се повтаря: "Дамата ми каза: "Мила, съжалявам, няма да можем да продължим с теб - работя по програма от трудовата борса, натискат ме оттам да взема хора."

Въпреки поредицата от неуспехи Валя отново разгръща вестника с обяви и две седмици по-късно е на прага на поредното работно предизвикателство с надеждата, че този път няма да е толкова мимолетно. Уверена е, че дори ако историята дублира предишните, това няма да е последната врата, на която ще почука. "Всеки решава за себе си. Аз не се чувствам обидена и огорчена от по-ниското заплащане и по-различния труд. Важно е да работя и да върша нещата с удоволствие."

* Имената са променени