"Така, както гущерът къса опашката си..."

Генезисът на организираната престъпност

Убийството на Васил Илиев през 1995 г. е първото показно покушение срещу бос от висок ранг в подземния свят<br />
Убийството на Васил Илиев през 1995 г. е първото показно покушение срещу бос от висок ранг в подземния свят<br />
Убийството на Васил Илиев през 1995 г. е първото показно покушение срещу бос от висок ранг в подземния свят<br />    ©  Живко Ангелов
Убийството на Васил Илиев през 1995 г. е първото показно покушение срещу бос от висок ранг в подземния свят<br />    ©  Живко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Чичо Митко, може ли и ние да прекараме една влакова композиция с нафта през границата?" Въпросът е зададен от Младен Михалев-Маджо на един от вицепрезидентите на корпорацията "Мултигруп" през 1994 г. Михалев е един от лидерите на групировката СИК и прословутата бригада на борците. По това време дебеловратите момчета охраняват композициите, които нарушават югоембаргото и отиват в Сърбия. ( Бел. ред. - забраната за превозването на товари за страните от бивша Югославия през българска територия влиза в сила в 0.00 ч. на 29 ноември 1992 г. Първата резолюция Х757 на ООН от 30 май 1992 г. забранява продажбата на оръжие. Втората Х 787 от 16 ноември същата година налага ембарго върху огромен списък стоки, в това число и петрол.) Допускането им в контрабандата на гориво ги превръща от улични банди в сериозна структурирана силова група. Как?

Бригадата на борците е една от легендите на прехода. Повечето от водещите босове на силови структури в България израстват в училището за бъдещи шампиони "Олимпийски надежди". Оттам минават братята Васил и Георги Илиеви, Красимир Маринов-Големия Маргин, Младен Михалев-Маджо, Димитър Джамов, Иво Карамански и естествено доайенът Илия Павлов.

В края на 80-те години част от тях вече успешно съвместяват спортната си кариера с дребни или по-едри валутни далавери на "Магура" и престъпления. 
След промените през 1989 г. част от спортистите поемат контрола на магистралата от Калотина към Капитан Андреево в районите на мотелите "Божур" и "Изток", занимават се с валутни измами, грабежи на турски гастарбайтери, контролират проститутките. 
В началото на 90-те години започват сблъсъците на улицата. Сформирани са силови бригади - тази на боксьорите, на борците, на каратистите, на волейболистите... Първите конфликти са за контрол на проститутките в столичните хотели "Славия" и "Родина" и по Черноморието. 


През 1991 и 1992 г. се случват две независими едно от друго събития, които спомагат за консолидацията на бригадата на борците. Първото е амнистията на над 3000 затворници, между които много бивши спортисти. Другото е уволнението на над 10 хиляди полицаи от МВР.
През 1992 г. Чехословакия връща в България бригада от 22 автокрадци, начело с бившия гребец Иво Карамански. В средата на 1992 г. се оформя една структура, която има обща дейност. Тогава станалите по-късно непримирими врагове Васил Илиев, Красимир Маринов-Маргина, Дмитрий Минев-Руснака, Иво Карамански, Димитър Джамов, Младен Михалев-Маджо са все още от едната страна на барикадата. Постепенно те започват да изграждат система от охранителни фирми, чрез които рекетират дребните бизнесмени, като им предлагат договори за охрана. Отказалите договори за охрана се наказват брутално с побоища или потрошаване на имуществото.


През октомври 1993 г. избухва т.нар. гангстерска война

- след нападението над спортен център "Дескрим" в София, където е базата на асоциация "Защита". Тази асоциация е създадена от общественици, бивши прокурори и спортисти уж като реакция срещу рекета на борческите охранителни фирми. Или поне така пише в устава й. При нападението над "Дескрим" е отвлечен и пребит сегашният евродепутат Слави Бинев. От офиса изчезват и 300 хиляди лева. След нападението са обявени за издирване Димитър Джамов, Дмитрий Минев-Руснака, Красимир Маринов-Големия Маргин и Пело Пелов, а обвинението е за въоръжен грабеж. 
Васил Илиев и неговата охранителна фирма ВИС-1 запазват неутралитет. Иво Карамански застава на страната на Слави Бинев и... започват престрелките. Първо Младен Михалев-Маджо стреля от джип по казино "Севастопол", където е базата на Карамански, но е ранен тежко. Последният е арестуван за рекет, а вечерта след неговия арест става инцидентът с убийството на двете барети в жк "Белите брези" от техни колеги полицаи от звеното за масови безредици.
Гангстерската война принуждава МВР да регламентира дейността на охранителните фирми. Отказът на вътрешното министерство да даде лиценз на ВИС-1 на Васил Илиев ражда застрахователната компания ВИС-2, която бързо набира скорост в автомобилното застраховане. Причината е, че бригадите на борците контролират крадците на автомобили, както и търговията с крадени коли от Западна Европа към България и Русия. 
Успехът на първата силова застрахователна компания ВИС-2 предизвиква създаването на СИК. Всъщност така разпадналата се бригада на борците ражда няколко нови застрахователни компании. СИК е създадена от групата около Младен Михалев-Маджо и Маргина и става основен конкурент на ВИС-2, Карамански създава "Корона инс", а Димитър Джамов - "Зора инс". Бивши барети, които напуснаха отряда във Враня през 1993 г., правят "Аполо и Болкан". (Между тях е и бившият съветник от ДАНС Алекей Петров.)


Защо бригадите на борците просперират и завладяват България? Първата причина е в самия преход и разградените силови структури на МВР. Голяма част от охранителните фирми на борците получават консултации от бивши ченгета, а

техни адвокати стават бивши прокурори и следователи

На второ място е липсата на възмездие - при отсъствие на наказателна санкция и съдебна власт структурите на мутрите се усещат недосегаеми. На трето място е масовото разпространение на борбата като народен спорт. На практика и ВИС, и СИК имат свои структури във всяко кътче на страната, където впоследствие правят и свои официални представителства.
В средата на 90-те години държавата е истински овладяна от борческите структури. Появяват се и някои локални групировки. В Ловеч се ражда "Литекс" начело с бившия борец Гриша Ганчев. Макар и без силови изпълнения, групата около него просперира в търговията с горива, захар и сокове. В Пловдив се появява "Клуб 777", също от бивши борци. Във Варна през 1995 г. се налага формираната от бивши военни групировка ТИМ. В Бургас се ражда Първа частна милиция от бивши спецполицаи. 
Силовите структури започват да се месят във всякакъв вид бързоликвиден бизнес - от контрабандата и дистрибуцията на горива и безалкохолни напитки до търговията със захар. Проводник на употребата на мутрите в пазарната икономика става "Мултигруп" и нейният президент Илия Павлов, също бивш борец. Когато "Мултигруп" вкарва в нарушаването на югоембаргото структурите на бившите спортисти, границата се контролира от Национална служба "Сигурност", правоприемник на Второ управление на Държавна сигурност, която покровителства скрития транзит на оръжие и наркотици преди 1989 г. Това създава конгломерат между настоящи ченгета, бивши техни колеги и силовите структури на борците.

Югоембаргото дава мощен финансов тласък на силовите структури в България, но и ги интегрира в балканските контрабандни схеми и създава между балканските мафии сериозни връзки, които по-късно са експлоатирани в стоковата контрабанда и наркотрафика.

Парите от югоембаргото превръщат доскорошните биячи във финансово могъщи бизнесмени

Започват първите апетити към придобиване на финансови институции. Заради лошо управление много от банките тогава изпитват сериозни затруднения. Така "Клуб 777" става собственик на Кристалбанк. СИК от своя страна поема управлението на ПИМБ, ВИС прави опит да създаде банка "Национал" с парите на няколко елитни спортисти. Това е първият неуспешен опит на мутрите да излязат на светло. 
През март 1995 г. в. "Дума" публикува статията, подписана от Илия Павлов, "Време е да обуздаем организираната престъпност". В нея президентът на "Мултигруп" (застрелян през 2003 г.) внушава, че държавата трябва да даде възможност на престъпните групировки да легализират незаконните си капитали и апелира към силовите структури, покровителствани от него, да се откажат от престъпния си бизнес, така както гущерът къса опашката си, и да излязат светло. (Десет години по-късно настоящият кандидат за кмет на София от страна БСП Георги Кадиев претендира за авторството на тази статия.)
 Месец по-късно показно е убит и президентът на ВИС-2 Васил Илиев. Неговото място заема брат му Георги Илиев, също застрелян десет години по-късно - през август 2005 г.


Безоблачното развитие на силовите структури е осигурено и с помощта на политически протекции. СИК минава за фирма, близка до БСП, ВИС – до сините. Факт е, че при всяка смяна на властта една от двете силови групировки става по-силна финансово.
Днес бившите охранители и застрахователи са навсякъде, където има възможност да се печелят пари чрез свои, подставени или фантомни фирми. Обикновено това са области, където границата между законното и незаконното е лесно преодолима и в която нарушаването на правилата води до големи печалби.

33 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    до Автора
    • - 23
    • + 11

    Гриша Ганчев,
    собственик на “Литекс комерс”:

    РОДЕН НА: 10 декември 1962 г. в Ловеч. Зодия Стрелец
    ОБРАЗОВАНИЕ: гимназия, ВИИ "Карл Маркс", специалност "Счетоводство и контрол". Школа по мениджмънт в Сейнт Луис, САЩ, 1990 г. Задочно специалност "Право" в Югозападния университет в Благоевград

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    асо
    • - 2
    • + 34

    А държавата къде е?Някъде между групировките или се е срастнала с тях? Кой финансира партиите и кой контролира политиците?

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    добри
    • - 2
    • + 66

    хубаво разказче за мъртвите. Къде е името на наследника на Илия Павлов? Къде е историята на ИПОН и името на нейния създател? Къде са имената на основателите на ТИМ и тяхната история? А знайните и незнайни герои на ДС? Няма кой да разказва за тях май.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Bodensee
    • - 3
    • + 51

    Ловешките борци са предимно помаци от селата между Ловеч, Тетевен и Ябланица. Супер жестоки, неграмотни и фрустрирани неадерталци. Но се оказаха много удобни за манипулиране и служеха за сплашване на обикновените хора. Тероризираха Ловеч и околноста години наред. Оказа се, че Гришата редовно козирува и докладва на баба Нора Ананиева. Не знам кой на кого първо се е сетил да се обади за услуга, обаче говорим за политическа подкрепа на най/високо ниво. Гришата е от село Микре, а там от време оно е имало само круши, ябълки, овце и кошари. Така че Ви е ясно защо не може да върже две думи на кръст.

    Нередност?
  • 5
    cons avatar :-|
    conservoir
    • - 1
    • + 36

    изненадах се колк обързо свършва статията - много непълно. защо само тези имена, защо не всички. Къде са наследниците и бизнесите които сега процъфтяват – КТБ, Химимпорт, и т.н.

    Нередност?
  • 6
    charlyb avatar :-|
    charlyb
    • + 35

    Статията свършва, ама историята продължава.
    Продължението на статията очаквайте след 20 години.
    И както се пееше в една тяхна песен - И така, до края на светааааа!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-?
    teenager
    • - 1
    • + 51

    Думата "Генезис" означава начало. Аз мислех, че започва от Адам и Ева, а то започвало някъде след Мойсей и Аарон.

    Статията (като повечето в нашата преса) е постигнала целта си - да ни убеди, че група простовати борци са организираната престъпност. А това, че простичкият борец Илия Павлов е имал фирма на запад преди 1989 е случаен и скучен детайл. И че за да направиш фирма, вкл. на запад, трябва не разрешение, а солидна помощ от организираната (за борба с) престъпност(та) ДС, ВКР и др. изглежда е отклоняване от темата. И кога и как са се научили да купуват и продават наркотици, да купуват заводи (които не се продават на друг), че от 1989 до 1992 г. са натрупали несметни, даже по западните стандарти, богатства от "контрол на проституцията".

    А не е ли по-ясно и по-просто да ни се каже, че организираната престъпност води началото си от едни други силови групи(ровки) -- органите и Партияата далече преди митичната 1989. С икономически интереси в наркотрафика, проституцията (столичните хотели са известен пример) и даже контрабанда на алкохол и продажба на оръжие не само на "братските борци за свобода", но и техните врагове.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    ффф
    • - 2
    • + 42

    Единственото радостно нещо в цялата история е, че рано ги отстрелват. Дай боже всяка мутра престъпник да не може да си празнува 40 годишнината.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Hashishin
    • - 3
    • + 2

    Браво!!!!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал