Възродителният процес на силовите застрахователи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Силовите застрахователи преживяват възродителен процес - “Планета инс” и “Юнион инс” са новите метаморфози на добре познатите трибуквени компании ВИС и СИК. Бившите барети застрахователи също претърпяват малки промени - “Спартак” прибави името на “Левски” отпред, а “Аполо и Болкан” може би ще премахне първата част на името си. “Корона”, “Зора” и други борчески фирми просто изчезват от застрахователния мир. (Те евентуално ще мутират в застрахователни брокери.) Всичко това е свързано с изтичането през миналата седмица на срока, в който застрахователните дружества трябваше да подадат молби за лиценз. Тези, които се чувстваха най-заплашени от отказ заради тъмно минало, избраха смяната на имената.
“Планета инс” - това със сигурност ще бъде новото превъплъщение на ВИС-2.
Въпреки положените усилия да не стане публично достояние, метаморфозата на ВИС-2, ако не доказана черно на бяло, то вече не подлежи на съмнение. Името “Планета” се появи за пръв път миналата седмица между кандидатите за лиценз , а кандидатурата на ВИС-2 попадна в списъка на компаниите за ликвидация. Самият факт, че документите на “Планета инс” са внесени в Дирекцията по застрахователен надзор в последния момент, минути преди да хлопнат кепенците, някак си подтиква към мисълта, че има нещо странно. И то се потвърди както в неофициални изявления на членове на застрахователния надзор, така и от клиенти на ВИС. Официално те бяха уведомени, че във връзка с “ликвидацията” на дружеството могат да прекратят застраховките си и вноските за оставащия период да бъдат възстановени или пък да останат със старите полици до 31 март 1999, когато изтича едногодишният срок от последния сключен застрахователен договор. Дотогава от стария ВИС ще обслужват поетите застрахователни рискове. На въпроса какво да направят, ако искат да подновят договорите си, от ВИС обаче отговаряли: “Това можете да направите в “Планета инс”. Централният офис на “Планета” ще бъде почти до този на ВИС на бул. “Витоша”, в бившия ресторант “Рожен”. Из офисите на трибуквената компания дори вече могат да се видят бланки на “Планета”.
Всичко това не попречи на шефовете на дружеството да опровергават връзката между двете имена. Изпълнителният директор на ВИС проф. Христо Драганов заяви, че двете компании нямат нищо общо. Изявление даде и президентът Чавдар Писарски, който обяви ликвидацията на ВИС-2 и оставането на фирмата само като търговско дружество.
Интересен факт е, че под номера на фирменото дело на “Планета инс” фигурира друга застрахователна компания - “Остер инс”, регистрирана през 1994 г.
Последното общо събрание на фирмата е проведено в края на март. “Тази застрахователна компания отдавна не работи. Повече информация не мога да дам”, заяви служител на “Остер”. Може да става въпрос за грешка в номерацията на делата, но по-вероятното е хора и фирми, свързани с ВИС, да са купили закърнялата компания, за да я преименуват и да прехвърлят операциите си към нея. Президентът на ВИС-2 Чавдар Писарски освен това заявявал, че очаква лицензирана застрахователна компания да купи оставащия като търговско дружество ВИС. Нищо чудно това да е “Планета”.
Единствено ВИС-2 се опитаха да се прикрият зад нова компания с ново име. Всъщност застрахователната компания на покойния Васил Илиев просто следва стратегията на своя създател. Абсолютно по същия начин реагира застреляният преди 3 години борец, когато през 1994 МВР отне лиценза на охранителната му фирма ВИС-1 . Тогава Васил Илиев заяви: “В това няма нищо страшно, аз ще прехвърля договорите си за охрана на други фирми, които имат лиценз, и така пак ще държа онзи дял от пазара, както и преди.” И го направи - не след дълго трибуквената абревиатура се появи над името на охранителна фирма “Рефлекс”. Вероятно по същия начин наследниците на Васил Илиев искат да продължат дейността си. Още повече че са инвестирали прекалено много средства за офиси и оборудване из цялата страна, служители и т.н. Из застрахователните среди се говори, че една от най-големите им инвестиции всъщност е изграждането на модерен и скъп автосервиз, където висаджии изпращат всички пострадали автомобили на ремонт. Инвестицията е добре обмислена, защото по този начин ВИС затвориха цикъла и парите, които би трябвало да изплащат за злополуки, просто се прехвърлят от една сметка в друга. Този подход, разбира се, леко се разминава с чистите застрахователни принципи, където се говори преди всичко за управление на риск.
Страхът на ВИС-2 явно се основава на факта, че ако официално подадат документи за лиценз, няма да го получат. Такива са поне заплахите от застрахователния надзор. “Нито един силов застраховател няма да бъде допуснат на пазара”, заяви още миналата година директорът на Дирекцията за застрахователен надзор Христо Христов. Думите на Христов всъщност бяха ехо на изречените от Костов, Бонев и други. държавни мъже и политици, които обявиха точно преди година, че няма да търпят “народът да стене под силови застрахователи, рекетьори и бухалки”. Тогава вътрешният министър Бонев извика ВИС, СИК, “Аполо и Болкан” и “Спартак”, за да ги предупреди, а Костов обяви пощенска кутия за жалби от силовите застрахователи.
Прекръстването на ВИС в “Планета” вероятно има и друг смисъл - обществена тайна е, че висаджии имат реално лоби в тази власт или най-малкото в столицата, където управляващите са им задължени за подкрепа в предизборните си периоди. След афишираната война с мутрите най-чистият начин висаджии да получат застрахователен лиценз, без да се нарушат авторитетът и обещанията на властимащите, е пластичната операция и прекръстването. Самата ВИС-2 загатна, че престава да съществува, преди месец, когато водеше преговори за генерален спонсор на футболния клуб “Левски”. Тогава застрахователите преговаряха рекламите върху фланелките на футболистите да бъдат на “В.А.И. холдинг” - търговската фирма на ВИС, чиято разчетена абревиатура означава Васил Андреев Илиев. (Главните букви на ВИС пък означават “Васил Илиев секюрити”.)
Друга трибуквена застрахователна компания смени името си, като се надяваше заедно с това да смени и имиджа си - СИК се преименува в “Юнион инс”. Те за разлика от ВИС-2 не направиха опит да се скрият зад “партизанско име”. Това няма да има значение, ако дирекцията по надзора и Националният съвет по застраховането са решили да отрежат от застрахователния бизнес компаниите на бившите борци. Със смяна на името искаме да прекратим спекулациите около фирмата, казаха след общото събрание на СИК. Това обаче едва ли ще скрие последната и неочаквана публична издънка на сикаджии - ареста на акционера и шеф на “Интергруп” Стоил Савов. Той беше арестуван преди месец и половина в Шумен и обвинен в изнудване, рекет и хулиганство заедно с още няколко местни и варненски борци.
Все още не е ясно дали има смяна в акционерната структура на “Юнион инс”. Последната промяна в разпределението на капитала, регистрирана в софийския съд, датира от април 1996 г. С най-голям дял в тогавашното разпределение е “Интергруп енд партнърс” с 55% от акциите. Участие в дружеството с една десета от капитала има и фирма “Интеринвест”. Сред акционерите с по пет процента фигурират Николай Маринов, по-малкият брат на Красимир Маринов-Маргина, Любчо Василев и фирма “Арена 95”, която е притежание на Румен Николов-Пашата. След последното общо събрание на СИК и първо за “Юнион инс” застрахователната компания преминава към едностепенна система на управление. В съвета на директорите влизат Димитър Попов като президент, Росен Тодоров, Евелин Манев, Петьо Киров. Заради направените промени от надзорния съвет на фирмата излизат “Кардинал М”, която е фирма на Големия Маргин, Бойко Димитров и фирмата на Пашата. С постовете си в управителния съвет се прощават Големия Маргин, Величка Андреева и Георги Георгиев.
Интересното при СИК е, че дружеството набира близо 1.1 млрд. лв. от апорта на един офис и три бронирани джипа.
За повечето от хората е ясно, че изваждането на създателите на СИК от управителното тяло не е само заради изискванията на Закона за застраховане членовете му да имат икономическо образование. Съмнителният авторитет в обществото на някои от тях също може да окаже влияние върху решението на съвета по застраховане.
Застрахователно дружество “Спартак” също прибягна до смяна на името, но не толкова драстична. Там прибавиха към името си още една дума и вече са “Левски Спартак”. На бившите барети никога не им е било приятно, че ги слагат в графата “силови застрахователи”, и винаги са подчертавали, че като бивши полицаи те се борят срещу престъпността. Затова отричането от името им би било смешно и са прибягнали до малки корекции.
За да могат да се надяват на лиценз обаче, те трябваше да извадят от списъка на акционерите си фирмите на бившите барети, които са предимно охранителни. “ИН - 80” и Съюзът на бившите барети вече не притежават дялове в застрахователното дружество. От акционерите са отпаднали и физическите лица, които притежаваха акции, но се занимават с охранителна дейност.
Новите акционери в ЗК “Левски Спартак” са две израелски компании и швейцарската “Хелвеция Патрия”, споделиха застрахователите. Трите чужди фирми имат по 5%. Общо 5 на сто от акциите притежават заедно и Централният кооперативен съюз и Централната кооперативна банка, спортен клуб “Левски”- 5%. Повтарянето на цифрата 5 не е случайно, според закона всеки акционер с по-голям дял от този трябва да получи разрешение от съвета по застраховане.
Само “Аполо и Болкан” не посегнаха към смяна на името си при подаване на документите в Дирекцията по застрахователен надзор. Засега. Новите чужди акционери може би ще поискат промяна. На 26 април “Аполо и Болкан” ще имат общо събрание, на което този въпрос ще се обсъжда. Много вероятно е да отпадне “Аполо” и да остане само “Болкан”. Така компанията ще заяви скъсването си с охранителния бизнес. Мнозина помнят, че застрахователната компания се роди от съдружници, бивши барети, в охранителна фирма “Аполо” ООД.
Четири фирми с чуждестранно участие и една кипърска са купили по 5% от акциите на “Аполо и Болкан”. Преди това бившите барети също са преговаряли с швейцарски и германски фирми, но не се стигнало до сделка.
За разлика от неочакваната привидна капитулация на ВИС-2 на отказалата се от дейност “Корона инс” никой не се учуди. Въпреки че хората на Карамански първоначално отричаха тази информация, компанията подаде в дирекцията по надзора молба за ликвидация. Хората от бранша обаче знаят, че Кръстника отдавна се опитваше да се обедини с някой от силовите застрахователи, но не успя.
В края на март от “Зора инс” се оказаха неподготвени и обявиха точка от дневния ред на общото им събрание да бъде вливане в “София инс”. Оттам пък категорично отрекоха, че такъв ход се обсъжда. Най-вероятно компанията на Мултигруп “София инс” отказа на дружеството на Димитър Джамов, за да не провокира застрахователния надзор със скандални имена и да рискува лиценза си. Илия Павлов са води нещо като покровител на Джамов в момента главно поради заниманията му във футбола. Павлов наложи Джамов в управлението на спортен клуб ЦСКА, а той му се отблагодарява, като действа по негови заповеди. В крайна сметка “Зора” също се оказа в списъка на кандидатите за ликвидация и най-вероятно ще брокерства на “София инс”.
Илюзиите, че ако дебеловратите застрахователи не получат лиценз, те ще изчезнат от пазара, са напразни (въпреки че надали ще се върнат с бухалки към застраховането). Тези, които няма да кандидатстват за лиценз или не го получат въпреки опитите за това, най-вероятно ще се насочат към посредничеството. Превръщането в застрахователни брокери на легитимните компании е очакван ход от тяхна страна. Регламентацията на застрахователното посредничество също е уредена със Закона за застраховането. Разрешението обаче отново трябва да мине през цедката на Националния съвет по застраховането, но фирми-паравани не са проблем.
Ходът със застрахователните брокери е съвсем естествен. Обикновено местните групировки в провинцията гравитират към най-силната столична компания или в най-лошия случай копират софийските противоборства. В градове, където само една групировка контролира пазара, тя си избира кого да представлява. През изминалите години това беше застрахователят, който позволяваше най-силови методи, големи проценти и свободни пространства. Обикновено най-новите силови застрахователи позволяваха това, за да наложат страховит имидж.

Новите лепенки - абстрактното предупреждение

МВР предприе акция през миналата година срещу “лепенките на страха”, но успехът беше само частичен. Силовите застрахователи просто изпълниха новите изисквания и свалиха имената си от предните прозорци. Но поставиха абстрактни знаци, които предупреждават крадците на коли да не пипат. СИК и ВИС поставиха почти едни и същи спираловидни очертания, които посочват, че колата е маркирана или пък има номер на полицията. За едните фонът е прозрачен, за другите червен. “Аполо и Болкан” пък залепиха елипсовидна жълта емлбема със зачеркната ръчичка и т.н.

Диалектика

На този етап е сигурно, че ВИС запазват лидерската си позиция на новатор в стъпките на легализация на бившите борци. Опитът да се измие със смяна на името силовата слава на застрахователната компания на покойния Васил Илиев се оказа неуспешен, а и може би нежелан. В началото беше рекетът. Чист и див - като ранния капитализъм. Почти веднага след това той се институционализира като охранителен бизнес. Така се появи ВИС-1. Когато ВИС-1 стана ВИС-2, се смени само формалният предмет на дейност - от охрана в застраховане, но не и характерът на самата дейност. Беше нужно да се избяга от територията на ченгетата (не че те бяха кой знае колко настоятелни) и всичко да се скрие зад фасадата застраховател. Останалото трябваше да остане същото - същите наказателни бригади, същият страховит имидж, за да не се губят клиенти. При сегашната стъпка към легализация обаче всяка такава връзка с миналото със сигурност ще предизвика неприязънта на застрахователния надзор. За да повиши шансовете си за лиценз, ВИС (за разлика от СИК например) избра формалната ликвидация. Най-вероятно формални връзки между ВИС-2 и “Планета инс” никога няма да се намерят. В същото време клиентите ще знаят неформално че “Планета” е новият, легален и чист ВИС. Застрахователният надзор ще трябва да прецени дали “Планета” е по-близо до началото или до края на ВИС. При СИК и “Аполо и Болкан” преценката безспорно ще бъде по лесна. Както се казва - не са мислили навреме.

От Закона за застраховатето


Акционер, притежаващ повече от 1% от капитала на застрахователно дружество, доказва произхода на парите за закупуването и финансовото си състояние.
Физическо или юридическо лице може да притежава над 5% от капитала на застрахователно дружество или холдинг самостоятелно или чрез свързани лица само след разрешение от Националния съвет по застраховане.

Застрахователно посредничество


Разрешение за застрахователно посредничество се издава от Националния съвет по застраховане.
Застрахователният посредник може да работи за повече от един застраховател при изричното им съгласие.
Всеки застраховател представя в дирекцията по надзора списък на своите посредници, като всяка промяна се съобщава в дирекцията в 15-дневен срок.
Интересно е, че Министерският съвет трябва да издаде наредба за приложението на частта от Закона за застраховането, регламентираща застрахователното посредничество.

Все още няма коментари
Нов коментар