Destructive Creation: След "боядисването на паметника" хората са по-отворени към това изкуство

С инсталацията "Интериор" в София групата показа и романтичната си страна

"Интериор" - инсталация на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" и бул. "Патриарх Евтимий"<br>
"Интериор" - инсталация на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" и бул. "Патриарх Евтимий"<br>
"Интериор" - инсталация на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" и бул. "Патриарх Евтимий"<br>    ©  Иван-Александър Иванов
"Интериор" - инсталация на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" и бул. "Патриарх Евтимий"<br>    ©  Иван-Александър Иванов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Те предизвикаха общественото мнение и го разцепиха на две, когато преобразиха фигурите от Паметника на съветската армия в американски филмови супергерои. Така поставиха ребром въпроса не само за адекватното отношение на българското общество към миналото му, но и въобще към ролята на изкуството.

Днес се завръщат с проекта "Интериор" в рамките на първия международен фестивал за съвременно изкуство у нас Sofia Contemporary, преобразявайки  "вишката" на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" и бул. "Патриарх Евтимий" в романтична беседка, в която можете да се качите по всяко време. В топлите есенни дни инсталацията бързо стана любимо място на столичани.

Единственият начин да общуваш с Destructive Creation е по имейл. Отговорите им са в трето лице множествено  число, тъй като членовете на групата все още не са решили да обявят самоличността си.

Къде ви намира това интервю? С какво се занимава всеки от вас в момента?

- Няколко души са в чужбина, но повечето от групата са в България. Тя нараства непрекъснато. Всички се интересуват и занимават с изкуство, а повечето продължават да го учат във висшите училища тук и на Запад. Всеки от тях е индивидуалност, което носи и своите негативи, но когато успеят да стигнат до консенсус, обикновено това събитие се отразява от медиите. Това, по което си приличат, е, че не желаят да стават известни с лицата и личностите си на този етап. Смятат, че творбата трябва да говори достатъчно сама за себе си, а допълнителни разяснения от авторите да се избягват. Голямата им численост е друга основна причина да не описваме всеки един от тях поотделно.

И в чужбина ли сте анонимни, или заставате зад проектите си?

- Тъй като всеки един от групата е артист сам по себе си, застава зад индивидуалните си творби със своето име. Destructive Creation се използва само за проекти, в които участват като група. Тъй като трябваше да се съберат за участието си в Sofia Design Week, в началото на лятото се наложи на повечето от тях да се върнат в страната.

Виждате ли бъдеще за себе си в България?

- Тази група стана един от малкото автори на съвременното изкуство, от които хората в България се интересуват и които харесват. Явно повечето са преценили, че тук ще бъдат много по-полезни както за съвременното изкуство и почитателите му, така и на самите себе си.

Как мислите, че биха посрещнали в друга държава изрисуването на паметник като този на съветската армия в София?

- Зависи за коя държава става въпрос. Изрисуването на западноевропейски паметник на съветската армия не е еквивалентно действие на изрисуването на софийския паметник. Ако такова нещо се случи, това ще бъдат две идеологически различни в същността си действия, породени от различни чувства и носещи различни послания.

Повече от година след вашия акт в Борисовата градина можете ли да кажете, че постигнахте идеята и целта си?

- Целта е постигната още с изрисуването на паметника. Сега хората са по-отворени към този тип изкуство.

Ако мавзолеят още съществуваше, в какво бихте го превърнали?

- Ако мавзолеят още съществуваше, паметникът нямаше да бъде изрисуван.

Какво е отношението ви към паметника на Бузлуджа?

- Че трябва да бъде възстановен и около всеки 9 септември да има 3-дневен фест.

Инсталацията ви "Интериор" е вълшебна идея, но в съвсем друг идеен регистър - това значи ли, че сте станали по-смирени?

- Целите на всеки един в групата са сходни, но всеки от авторите има различни интереси, стил и подход. Тъй като идеята, избрана за реализиране, всеки път досега е била на различен автор, в групата е нормално крайният резултат да се различава по стил, подход, послание и средства.

Участвате в първия фестивал за съвременно изкуство в София. Какво е мнението ви за неговото развитие в България?

- Артистите от групата не харесват съвременното изкуство в страната. Смятат, че това е средство с, което достойно може да бъде спечелена титлата "Културна столица на Европа", но първо тези, които вземат решенията кое и как да се осъществява, трябва да се поинтересуват дори от най-малкото - кое се харесва и кое не. Все пак акции като боядисването на ел. таблата, "София диша", Un block fest, фестивалите, организирани от "Едно", показват, че желанието за развитие и напредък в тази сфера е много голямо.

Имате ли идеи за нови акции, които отново да разбунят духовете?

- "Боядисването на паметника" е втората акция на Destructive Creation. Първата беше боядисването на каменните камили, които се намират в същия парк на 100 метра зад паметника на съветската армия. Ако нови прояви с мащаба на "боядисването" бъдат осъществени, ще се разбере.

Какво мислите за работата на "Трансформатори", които се опитват да преобразят на градското пространство?

- Като цяло групата се възхищава от акциите и креативността на "Трансформатори". Едно от желанията им е да направят общ проект с тях.

Какво е отношението ви към случая с Pussy Riot в Русия?

- Положението в Русия както винаги е сложно. Със сигурност реакцията на властите там не е справедлива. Не би трябвало най-голямата държава да постъпва с такава жестокост, породена от необоснован страх спрямо няколко момичета.

Смятате ли, че ако разкриете самоличностите си, може да последва нещо подобно?

- Чак такова едва ли, но със сигурност ще последват ненужни проблеми, които всеки би си спестил.

Мишо Шамара беше привикан на разпит заради заигравка с герба и знамето в негова песен - какво мислите за това?

- Никой от групата Destructive Creation не слуша Мишо Шамара и не гледа клиповете му. Това е причината да смятат, че не могат да дадат компетентен отговор на този въпрос.

Каква е концепцията зад името Destructive Creation ?

- Името е измислено след кратко обсъждане от един от колектива в рамките на даваното за списание "Едно" интервю, за да бъде удовлетворена нуждата от име на групата. А иначе със силни творчески прояви се разбиват стари деструктивни нагласи и разбирания.

В първото си интервю казвате, че с "боядисването на паметника" сте изобразили "българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра". Догодина има избори, какво според вас трябва да се случи тогава?

- Трябва да се гласува.

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 2
    • + 21

    Готини хора, браво!

    Нередност?
  • 2
    marin avatar :-|
    Марин
    • - 2
    • + 18

    Поздравления за деструктивните конструктивисти, искаме още случки!

    Нередност?
  • 3
    marin avatar :-P
    Марин
    • - 2
    • + 10

    Малко е офтопик, но понеже знам че авторите на "В крак с времето" ще четат и коментарите - в момента съм с любимата си едноименна фанелка :)

    Нередност?
  • 4
    hypopotam avatar :-|
    Хипчо
    • + 8

    ок

    Нередност?
  • 5
    blockblock avatar :-|
    block
    • - 2
    • + 13

    Браво на тях :)

    Нередност?
  • 6
    dourmana avatar :-P
    Petko Dourmana
    • + 14

    Преобразената "вишка" и радиоточката на Трансформатори са от малкото много добри проекти за публично пространство в този фестивал :)))
    пп каква е идеята на това систематично брандиране на английски с латиница??? Има ли някаква граматическа логика или е само журналистически сленг?

    Нередност?
  • 7
    muzar avatar :-|
    Музар
    • + 14

    Великолепно интервю, заради чудесните отговори! До последния ми харесаха, но началото ме грабна:

    "Всеки от тях е индивидуалност, което носи и своите негативи, но когато успеят да стигнат до консенсус, обикновено това събитие се отразява от медиите. Това, по което си приличат, е, че не желаят да стават известни с лицата и личностите си на този етап. Смятат, че творбата трябва да говори достатъчно сама за себе си, а допълнителни разяснения от авторите да се избягват. Голямата им численост е друга основна причина да не описваме всеки един от тях поотделно."

    Нещото, което контрастира със "заварената" култур-трегерска общност е искрящата интелигентност на тези хора - в малко думи казват толкова много неща. Радвам се, че ВИ има! (както сподели форумец преди мен - най-вероятно четете мненията, под статиите за вас).

    Нередност?
  • 9
    lonely_ninja avatar :-|
    Georgi Velev
    • - 29
    • + 4

    Капитал... какво точно "изкуство" е да нарисиваш паметник? Що не идат да оцапат статуята на свободата в САЩ? Продължавайте в този дух и скоро единствено емигрантосите и бабичките реститутки на ДСБ в Лозенец ще ви четат пасквилите?

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 11
    • + 1

    До коментар [#7] от "Музар":
    "не желаят да стават известни с лицата си на този етап"
    Имаме си и ние пусита.:)
    Трябва да ги поарестуват малко, за да им помогнат
    да придобият и международна известност.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал