(Почти) всичко, което искате да знаете за Народния съд, вече е онлайн

Държавна агенция "Архиви" пусна за свободен достъп документи от съдебните процеси през 1944-1945 г.

Около 14 хиляди документи за съдебните процеси на Народния съд ще бъдат дигитализирани и качени на специалния сайт на Държавна агенция "Архиви"
Около 14 хиляди документи за съдебните процеси на Народния съд ще бъдат дигитализирани и качени на специалния сайт на Държавна агенция "Архиви"
Около 14 хиляди документи за съдебните процеси на Народния съд ще бъдат дигитализирани и качени на специалния сайт на Държавна агенция "Архиви"    ©  Надежда Чипева
Около 14 хиляди документи за съдебните процеси на Народния съд ще бъдат дигитализирани и качени на специалния сайт на Държавна агенция "Архиви"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"В този момент, когато почвам неговата защита, мъката в моята душа не може да ме напусне, затова защото задълженията към професията и моите лични граждански схващания се намират в голяма борба." Така започва пледоарията на адвокат Любен Данаилов, назначен за служебен защитник на министър-председателя Богдан Филов, който е изправен пред първия състав на Народния съд заради това, че въвлича България във Втората световна война на страната на Хитлеристка Германия.

Пълната реч на адвоката, ръкописният отговор на самия Богдан Филов на обвиненията срещу него и още куп протоколи, свидетелски показания и снимки от съдебния процес срещу общо 51 души - регенти, дворцови съветници и бивши министри от няколко правителства - са достъпни онлайн на специален сайт, посветен на Народния съд. Проектът е на Държавна агенция "Архиви" и е част от по-голямата й инициатива за дигитализация на исторически документи "Архивите говорят", започната по времето на предишния председател Мартин Иванов. 

Идеята на новия сайт е да предлага свободен интернет достъп до огромния масив от архиви за съдебния процес на всеки отделен състав на Народния съд в България (1944-1945), създаден "със закон за съдене на виновниците за въвличане на България в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея". Засега са публикувани документите от работата на Първи състав в София, който съди бившите регенти, дворцови съветници и министрите от правителствата на Богдан Филов, Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев. Можете да търсите информация в сайта по името на подсъдимия, по състава на съда или по-друга ключова дума.

Предстои да бъдат попълнени документите до Дванайстия състав. Сред тях особено любопитни са архивите на VII състав на Народния съд, който на практика е първият съдебен процес в историята срещу участници в холокоста. Централният държавен архив пази огромен масив от документи, които разкриват съдбата на евреите в България по време на Втората световна война в цялата ѝ сложност и многопластовост.

"Исторически неоправдано е повече от половин век след събитията, свързани с Народния съд, в текстовете и изследванията за него да преобладава повече емоционалният подход. Една от причините за това е липсата на достатъчно информация за неговата дейност", пише доц. д-р Върбан Тодоров, който е изследвал темата за Народния съд и един от ръководителите на проекта на Държавна агенция "Архиви".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • + 12

    Никакъв съд не е това, а чиста разправа на комунистическите престъпници с елита на България.

    Нередност?
  • 2
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • + 8

    Това добре, но чакаме още.
    Копия от руските и др архиви,
    Дисертации , публикации и
    анализи т.н.
    Историята учи на мъдрост за векове.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал