🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато никой не се интересува от човешките права и медийната свобода

Правата на бежанците, на хората в институции, както и журналистическата свобода в България не се подобрявата, смята комисарят по човешките права към Съвета на Европа

Неправомерното задържане на деца-бежанци у нас продължава, констатира комисар Нилс Муйжниекс
Неправомерното задържане на деца-бежанци у нас продължава, констатира комисар Нилс Муйжниекс
Неправомерното задържане на деца-бежанци у нас продължава, констатира комисар Нилс Муйжниекс    ©  Надежда Чипева
Неправомерното задържане на деца-бежанци у нас продължава, констатира комисар Нилс Муйжниекс    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс е "притеснен относно финансовите санкции и останалите действия, предприети срещу медиите заради отразяване на кризите във финансовия и банковия сектор". Това е една от констатациите, които комисарят прави в доклада публикуван след посещението му в България през февруари 2015г. Основните теми на документа са три - правата на хората, живеещи в институции, правата на имигрантите, бежанците и търсещит убежище, както и медийната свобода.

Медийна (не)зависимост

"Политика, финансов капитал, и масови медии остават тясно обвръзани в нездрав съюз, в който медиите обслужват властта," констатира критичният доклад. Според Муйжниекс с 354 вестника, 114 телевизии и 87 радиостанции на повърхността пазарът изглежда многообразен, но реалността е различна. Липсата на прозрачност на медийната собственост и на начините, по които медиите се финансират са най-сериозните пречки пред журналистическата свобода в България.

Комисарят обръща специално внимание на непропорционално високите глоби, наложени от Комисията за финансов надзор (КФН) на оразилите кризата с КТБ медии. Той отбелязва, че подобни действия са извън компетенциите на надзорния орган и са "проблематични практики". Муйжниекс настоява държавните органи да се въздържат от подронване на ролята на медиите като независим наблюдател на публичните процеси. Комисарят цитира и все по-сериозната финансова зависимост на българските издания от държавата, която е най-големият рекламодател на пресъхналия рекламен пазар. За това Съветът на Европа призовава правителството да създаде независим механизъм за наблюдение на медийната собственост, както и на финансирането на печатни и телевизионни медии. 

Отношението към хората в институции: все така лошо

Също толкова критичен остава комисарят по отношение на проблемите с правата на лицата в поправителни институции и домове за грижа за хора със специални нужди. Муйжниекс призова за по-бърза деинституционализация на децата от домове и на хората с увреждания. Трябва да бъде засилена ролята на семейните и комунални форми на грижа за децата лишени от родителска грижа, както и да се реформира наказателната практика в сферата на младежката престъпност, смята още комисарят. Съветът на Европа оценява позитивно започналия процес по затваряне на домовете, но отбелязва като проблемни зачестяващите случаи на деца, които биват вкарани обратно в социални и поправителни домове. Сигналите за физически и психологически тормоз във всеки тип институции продължават да бъдат все така чести, отбелязва още Муйжниекс 

България е още по-жестока към бежанците

Позитивните коментари относно политиките за защита на бежанските и мигрантските права са още по-ограничени. Комисарят оценява подобрената материална база в бежанските лагери и центровете за прием, но изброява редица сериозни нарушения на държавата. Липсват средства за подкрепа на бежанците, хора по границата биват "връщани" (в някои случаи чрез прекомерна употреба на сила), липсва подкрепа за децата, които не са пресекли границата с настойник и други. Муйжниекс приканва отговорните власти да разследват всички практики за незаконно "връщане" на имигранти и неправомерно използване на сила срещу тях, както и да се прекрати неправомерно задържане на бежанци и мигранти.

През февруари комисар Нилс Муйжниекс бе на работно посещение в България. Тогава той се срещна с представители на държавната администрация, включително министъра на правосъдието Христо Иванов, образователния министър Тодор Танев, главния прокурор Сотир Цацаров, омбудсмана Константин Пенчев и други, както и представители на неправителствени организации. Още тогава Муйжниекс изрази своето притеснение относно правната среда у нас. "България отчита известен напредък в областта на защитата на човешките права, но това все още се случва бавно и спорадично, особено по отношение на правата на лицата, пребиваващи в институции, правата на мигрантите и свободата на медиите", каза Муйжниекс при представянето на доклада.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал