Amnesty International: Престъпленията от омраза не се разследват адекватно

Според световната организация в България липсва политическа воля и информираност по проблема на всички нива на властта

Активисти на Amnesty International демонстрират за човешките права на мигранти и бежанци в центъра на София
Активисти на Amnesty International демонстрират за човешките права на мигранти и бежанци в центъра на София
Активисти на Amnesty International демонстрират за човешките права на мигранти и бежанци в центъра на София    ©  Stoyan Nenov
Активисти на Amnesty International демонстрират за човешките права на мигранти и бежанци в центъра на София    ©  Stoyan Nenov
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Дойдох в България, за да избягам от смъртта в Сирия, но тук нямам права", казва Маруан. Група от около 20 души напада трима чужденци пред работното му място и той извиква на мениджъра си да се обади на полицията. "Неблагоразумно" го прави на арабски. Момчетата с бръснати глави и черни якета го чуват и се нахвърлят върху него. Истински страшното обаче започва тук - Маруан изважда медицинско и отива в полицията да подаде оплакване. Подчертава, че е нападнат след като е заговорил на арабски, но е уведомен, че ще бъде счетен само за свидетел по случая. Прави няколко повторни опита да повдигне обвинение за нападение с расови подбуди, но всеки път полицията отказва да разследва. Аргументът им: не може да бъде извършена експертиза, която да установи подобен мотив.

Поне Маруан не е заплашен с прогонване от страната, както Назир от Ирак. Докато се прибира към дома си малко след полунощ през септември 2013 той е нападнат от 8-9 души, кракът му е наръган и счупен. Озовава се захвърлен в канала и едвам стига до болницата. Полицията не започва разследване по случая, но за сметка на това един от представителите на властта му се заканва, че ако не ги остави на мира, ще го върнат в Ирак. 

Това това са само две от многото истории на хора, нападнати заради своята предполагаема принадлежност към малцинствена група, които завършват с полицейска апатия. Два от случаите, които влизат в доклада на световната правозащитна организация Amnesty International, който беше представен в София вчера и критикува липсата на адекватно разследване на престъпления, мотивирани от омраза, в България.

Организацията бе представена от Гаури Ван Хулик, заместник-директор на програмата на Amnesty International за Европа и Централна Азия и Марко Перолини, изследовател на организацията за дискриминацията в Европа. Перолини е начело на екипа, събрал информацията, на която е базиран докладът. Проведени са интервюта с над 50 представители на различни органи на властта, още толкова членове на малцинствени групи, както и адвокати и представители на неправителствения сектор.

Според ван Хулик в обстановката на увеличаващ се миграционен натиск и подем на расистки движения в Европа властите трябва да обръщат специално внимание на този тип престъпления. Но има и причини организацията да назначи специален доклад само за България – в последните години в страната са се увеличили случаите на най-разнообразни престъпления от омраза, включително нападения срещу джамии и синагоги, насилие над бежанци и хора с различна сексуална ориентация. Освен това липсата на политическа стабилност и воля за реформа са попречили за отразяването на престъпленията от омраза в Наказателния кодекс. 

Най-сериозните проблеми пред България според доклада са пропуските в разпознаването, разследването и съдебното преследване на престъпленията от омраза по начин, който отчита техния дискриминационен мотив. Липсва законодателна рамка, която да задължава разследващите органи да упоменават расистки или хомофобски подбуди в докладните си. Освен ако извършителят сам не признае писмено за подобни мотиви, той няма как да бъде подведен под отговорност. Най-често подобни деяния биват слагани в категория "хулиганство".

Толкова повече от "хулиганство"

Престъпленията от омраза обаче не могат да бъдат представени просто като "хулиганство".  Те са криминални деяния, извършени срещу лице заради реалната му или предполагаема връзка с група, дефинирана от признаци като раса, етнос, религия, мигрантски или социално-икономически статус, както и заради половата идентичност и ориентация. Специфичното на подобни нападения е, че освен пряката вреда за жертвата, те насаждат чувство на страх и несигурност в цялата група, се казва в доклада. Резултатът може да бъде засилване на напрежението между малцинствената група и останалата част от общността, както и подронване на доверието във властите.

"Начинът, по който органите на властта подходиха към вълната от нападения срещу предполагаеми мигранти от края на 2013 г. досега, поставя под въпрос ангажираността на България с изпълнението на задълженията ѝ с гарантирането на човешките права и равенството на всеки в държавата", предупреждава доклада. Цитирани са редица нападения, съпроводени с расистки обиди  - атаката над омъжения за българка мароканец през октомври миналата година, както и на чернокожата френска гражданка.

Ситуацията с хомофобските престъпления е още по-сериозна. Докато в Наказателния кодекс са предвидени по-строги наказания за някои престъпления, където са доказани расистки и ксенофобски мотиви, същото не се случва при наличието на хомофобски подбуди. Според настоящото законодателство сексуалната ориентация и половата идентичност не са защитени признаци.  

На въпрос на "Капитал" дали има европейски правила, които да ангажират правителството ни да промени Наказателния кодекс, Марио Перолини отговори, че все още липсва уеднаквяване на европейско ниво, но това не пречи България да приеме подобни промени. Ван Хулик добави, че тъй като срещу страната вече са се водили дела в Европейския съд за правата на човека, съществува правна основа и указания, които трябва да бъдат приложени на практика. И двамата обясниха, че промените в законодателството трябва да бъдат съпроводени от обучения за полицаи, разследващи и прокурори, защото много от тях нямат ясни указания как да различават подобни престъпления.

Amnesty International има над полвинвековна история в защитата на човешките права, като е печелила множество международни признания за работата си, включително Нобелова награда за мир през 1977г. за кампанията си срещу мъченията. Докладът за България е част от инициатива, която цели да постави престъпленията от омраза в центъра на вниманието за отговорни органи и политици, подета от Amnesty в цяла Европа.

Гауди ван Хулик, Марко Перолини и Светла Баева от Българския Хелзинкски комитет (БХК) ще се срещнат с политическите кабинети на министерствата на вътрешните работи и правосъдието днес. Докладът вече е изпратен на компетентните органи в администрацията, както и в парламента.  

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    comandante avatar :-|
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    • - 10
    • + 18

    . Но има и причини организацията да назначи специален доклад само за България – в последните години в страната са се увеличили случаите на най-разнообразни престъпления от омраза, включително нападения срещу джамии и синагоги, насилие над бежанци и хора с различна сексуална ориентация.
    ______
    Често пъти добре планирани провокации ни се преписват на нас.
    Когато България приеме закони който да са адекватни към начините на финансиране на мразещите българи НПО като Amnesty International всичко ще е оk !

    Нередност?
  • 2
    miroslavb avatar :-|
    miroslavb
    • - 7
    • + 15

    Престъпленията са си престъпления, независимо какво ги мотивира.

    Полицията на мисълта я оставяме за по-"либералните" западни държави.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    vinetu avatar :-|
    vinetu
    • - 4
    • + 13

    СЛЕПИ И ГЛУХИ ЛИЦЕМЕРИ:

    Невиждано досега оскърбление е нанесено на християнския параклис „Св.Георги Победоносец“ в Приморския парк на Бургас, установи Флагман.бг.

    В сряда сутринта светинята, която бе издигната с труда и даренията на бургазлии в памет на героичните битки на 24-и пехотен Черноморски полк, е осъмнала в ужасно състояние. Масивният дървен Кръст на входната врата е бил омацан с човешки изпражнения. Двата гранитни мемориала откъм фасадата, на които са изписани имената на героите и решаващите победи в Балканските войни, също са омазани в екскременти. Остатъци от фекалии е имало и по плочките.

    Нередност?
  • 7
    uap36309701 avatar :-|
    uap36309701
    • - 1
    • + 14

    а нападнатите лекари нямат ли права които допринасят за благото на бьлгария.техните нападатели не се знаят но това не го валнува никой.в бг няма дискриминация просто така се работи тука ден да мине друг да дойде


    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 8
    volrath avatar :-|
    volrath
    • - 1
    • + 2

    Ама много е удобно да се гледа само това, дет ти изнася...

    Нередност?
  • 9
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 3
    • + 8

    Ало, "Амнести интернешънъл" и БХК, а нещо за клането в Одеса? Оооо колко сме морални, колко сме хуманни колко сме загрижени ... и колко лицемерни ...

    Нередност?
Нов коментар