🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От пръскачки до застраховки - случаят с НАП вкара държавата в информационен хаос

Прокуратурата обвини TAD Group в опит да напръска политиците с вода и да дестабилизира държавата, а ДАНС отрече информация от Гешев

Изпълнителният директор на НАП Галина Димитрова преди първото заседание на временната парламентарна комисия, която ще се занимава със случая с изтичането на данни от НАП
Изпълнителният директор на НАП Галина Димитрова преди първото заседание на временната парламентарна комисия, която ще се занимава със случая с изтичането на данни от НАП
Изпълнителният директор на НАП Галина Димитрова преди първото заседание на временната парламентарна комисия, която ще се занимава със случая с изтичането на данни от НАП    ©  Георги Кожухаров
Изпълнителният директор на НАП Галина Димитрова преди първото заседание на временната парламентарна комисия, която ще се занимава със случая с изтичането на данни от НАП    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До истински информационен хаос доведоха няколко брифинги и изказвания около изтичането на данни на НАП, за което е обвинена компанията TAD Group.

Първо от Специализираната прокуратура обявиха, че фирмата е целяла да разклати политическата стабилност по няколко начина. Според обвинението TAD Group е разпространявала информацията от НАП сред медии, като българската "Биволъ" и международните BBC и Reuters, а по-късно обвиниха компанията и в хакване "сървъра" на пръскачките пред Народното събрание. Целта според наблюдаващия прокурор Евгения Станкова е била те да се активират при преминаване на високопоставени лица и гости.

Почти веднага последваха опровержения – от парламента обявиха, че поливането пред Народното събрание става ръчно, а от Столичната община, която се грижи за площите зад парламента, също коментираха, че няма как да са били хакнати сървърите по поддръжката по една много просто причина: такива не съществуват и всичко се случва механично.

В четвъртък трябва да се проведе заседание, на което да се гледа мярката за неотклонение на задържания във вторник собственик на TAD Group Иван Тодоров. От Специализираната прокуратура ще искат то да бъде закрито, а желанието на обвинението е да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Според прокуратурата причината е, че има шанс Тодоров да се укрие.

Парад на отрицанието...

По-късно през деня се проведе и първата среща на временната парламентарна комисия по случая с изтеклите данни от НАП. Изслушането на представители на НАП, МВР и ДАНС пред народните представители в комисията беше закрито.

Единствената ценна информация от парламента дойде след срещата, когато от ДАНС коментираха, че в службата няма постъпила информация за течове на информация от страна на застрахователни дружества, нито ще има нужда от смяна на лични карти за нито един гражданин (както съобщи и НАП в края на миналата седмица).

Твърденията за допълнителни течове – от застрахователни компании, както и изтичането на 500 хил. имейла от "известна българска платформа за имейли, заедно с паролите", дойдоха от страна на зам. главния прокурор Иван Гешев. Информацията за имейлите вероятно също е грешна.

Потърсени за информация във връзка с твърденията, че е имало изтичане на данни и застрахователна информация от отделни дружества на пазара, от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) коментираха пред "Капитал", че на този етап не знаят дали е имало теч, на какви точно данни и кои дружества са засегнати. Председателят на организацията Константин Велев каза, че е изпратил запитване до специализираните следствени органи с молба или да информират засегнатите компании за вредата, или да изпратят писмо до асоциацията, за да може браншът да получи информация какъв е мащабът на теча, ако има такъв, и да се предприемат мерки за предотвратяване на подобни атаки в бъдеще. До момента няма получен отговор в "Капитал".

По отношение на имейлите, Гешев най-вероятно се позовава на информация от 2017 г., когато TAD Group съобщава на два пъти на пощата "АБВ" (собственост на "Нетинфо"), че има "сериозни уязвимости" в системата. Това обаче изглежда по-скоро като PR упражнение, отколкото като "киберрекет" (отново според прокуратурата), и фирмата разпраща прессъобщения за откритите уязвимости сред технологичните медии в страната. Отново според съобщението, още тогава уязвимостите в системата са били поправени.

Самата "Нетинфо" отказва да излезе с официална позиция по въпроса, но все пак информацията е лесна за проверка чрез задаване на прост въпрос към съпорт отдела на пощата, според който такъв случай няма. "Няма информация за пробив или изтичане на данни от сървърите на АБВ Поща", казват в отговор на запитване от страна на частен имейл профил на журналист от "Капитал".

...и две оставки

В друго събитие от редицата такива днес по темата директорът на НАП Галина Димитрова обяви, че няма да подава оставка, защото не това е искал от нея министъра на финансите Владислав Горанов. Вместо нейната оставка са поискани и получени такива от ръководителя на информационни системи и на ръководителя на звеното за информационна сигурност.

След комисията в парламента Димитрова коментира, че вече се обсъждат допълнителни мерки за защита на данните от НАП. От ДАНС пък заявиха, че смятат реакцията на данъчната агенция и МВР при случая за адекватна. Самата комисия според участвалите в нея ще работи "поне три месеца", а следващото заседание най-вероятно ще бъде в началото на септември, защото парламентът излиза в лятна ваканция.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 1
    • + 14

    Възмущава ме лекотата, с която прокурори хвърля в публичното пространство твърдения без доказателства, дори откровени глупости като пръскачките на Евгения. И това са стожерите на българската държавност! Докторе, да не си ги изтървал от диспансера? Евгения пръскачката има потенциал да се нареди до Калинка, дето писа доноси срещу шефа си до ОЛАФ.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 7

    На времето имаше една рубрика в съветски вестник "Нарочно не придумаешь", което може да се преведе като "Това не може да се измисли". Е наистина никой хуморист не може да ги измисли тези глупости, защото хумористите не са глупави хора, все пак.

    Нередност?
  • 3
    tanas2 avatar :-|
    Танас
    • + 6

    Намагнитените са получили хабер от РИКО по специален пратеник и се упърдеха отвсякъде.:-) Строшиха Търговският и Имотен Регистри сега и НАП за да заметат следите си от наглото крадене и пране на пари, търговия с Български паспорти даващи право да се пътува безпроблемно в цяла Европа. Мислят, че ще векуват само, че сега ще блещят очета колко безспорни доказателства имат чуждите разузнавания. Видов ден иде и Кьовеши също. :-)

    Нередност?
  • 4
    izt21595181 avatar :-|
    izt21595181
    • - 10
    • + 1

    [quote#1:"kratun.ko"]Възмущава ме лекотата, с която прокурори хвърля в публичното пространство твърдения без доказателства, дори откровени глупости като пръскачките[/quote]

    И кое точно е глупост бе, трольо? Просто прокуратурата се гаври с тъпите хакери, дето хакнали сървърите на Поливни системи и планирали да пръскат депутатите. А то се оказало, че там се пръска с водоноски. Греда. Явно хакерите на Бивол са прекалили с холивудските филми. Ами поне ще се посмеем малко на глупостта им. Каквато държавата, такива ни и хакерите явно.

    Нередност?
  • 5
    wfe47469874 avatar :-@
    TVV
    • + 5

    До коментар [#1] от "kratun.ko":

    "Възмущава ме лекотата, с която прокурори хвърля в публичното пространство твърдения без доказателства"

    Абсолютно! В първото му интервю като кандидат за главен прокурор освен ужасяващи изказвания от рода, че не вярвал в разделението на властите, и акатуване на медии, бълваше конспиративни теории и едва ли не даваше происъди кой бил виновен и кой не...(няма такива работи невинен до доказване на противното)...

    На България, където има ТОЛКОВА много дезинформация и фалшива информация, заради която хората вече не знаят на какво да вярват, най-малко й трябва такъв като него да говори с лекота непроверена и недостоверна информация. Явно неговата роля е да обърка още повече хората...това е ужасяващо!


    Нередност?
  • 6
    wfe47469874 avatar :-|
    TVV
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#4] от "izt21595181":

    Хахахах да бе, прокуратурата се гаврила с тъпите хакери хахаха

    Защото хакерите не се изгавриха с тъпата държава (в лицето на тъпите институции)? Знаели са, че им е калпава системата и не са направили НИЩО. И продължават да правят НИЩО.

    За справка - неадекватната реакция на всички гореспоменати институции!

    Нередност?
  • 7
    rxb15635450 avatar :-|
    Тодор Тодоров

    Партнърс Груп ЕООД са измамници, застраховките им никога не се вписват и когато настъпи застрахователно събитие се оказва че застраховката я няма. Колко много хора подведоха...

    Нередност?
  • 8
    wqy32691372 avatar :-|
    Марина Николова

    Здравейте! Съгласна съм с вас. Фирмата не от скоро се занимава с измамни застраховки и схеми. Дамата, която работи там - Сапаревска- е уволнена за множество злоупотреби.

    Нередност?
  • 9
    dck43692405 avatar :-|
    Росица Нейкова

    Г-жа Сапаревска е разследвана от икономимческа полиция. Не й се доверявайте и стойте настрана от нея . Дори Лев Инс прекратиха съдружничеството си с тази фирма!

    Нередност?
  • 10
    emb48692653 avatar :-|
    Стефани Нанкова
    • + 1

    Правиш си застраховка, спокоен си,че я имаш и изведнъж, когато се наложи да я използваш - ти казват,че никога не е била сключена. Не знам как въпросната фирма - Партнърс Груп все още съществува и подлъгва хората.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал