🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАП твърди, че няма нужда от смяна на личните карти

Папката QneQnev била по запитване на Яне Янев от 2008 г., когато е бил шеф на антикорупционната комисия в парламента

Няма пряка или косвена заплаха за имуществото или евентуално задлъжняване на български граждани вследствие на хакерската атака, твърди говорителят на НАП Росен Бъчваров
Няма пряка или косвена заплаха за имуществото или евентуално задлъжняване на български граждани вследствие на хакерската атака, твърди говорителят на НАП Росен Бъчваров
Няма пряка или косвена заплаха за имуществото или евентуално задлъжняване на български граждани вследствие на хакерската атака, твърди говорителят на НАП Росен Бъчваров    ©  Юлия Лазарова
Няма пряка или косвена заплаха за имуществото или евентуално задлъжняване на български граждани вследствие на хакерската атака, твърди говорителят на НАП Росен Бъчваров    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няма нито пряка, нито косвена заплаха за имуществото на българските граждани и не се налагат действия за смяна на лични документи. Това увериха от Националната агенция за приходите (НАП) десетина дни след като в публичното пространство изтече огромен масив от информация на агенцията, в която се съдържат лични данни на милиони български фирми и граждани.

От агенцията заявиха, че са провели срещи със съсловните организации на нотариуси, фирми за бързи кредити, лизингови дружества и те са ги уверили, че не може да се изтегли кредит или да се продаде имущество на база хакнатите данни. От агенцията все пак препоръчаха на хората да сменят паролите на своите мейли, както и ПИК кода си за достъп до онлайн услугите на агенцията. На сайта на НАП има и специална секция с подробна информация по темата (виж тук).

Малко безсмислено приложение

Междувременно агенцията пусна и дълго чаканото приложение, в което всеки може да провери дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп. Резултатите обаче не показват каква точно информация е разкрита, което прави приложението леко безсмислено, при положение че в масива от данни се съдържат ЕГН-тата на над 4 млн. души. От НАП казват, че все още сверяват изтеклата информация с наличните 70 млн. записа, които имат в системата си, за да е сигурно, че част от хакнатите данни не са манипулирани. Тази проверка ще отнеме не дни, а седмици.

От агенцията също така уверяват, че информацията в социалните мрежи за хора, които са получили различни отговори при проверка на едно и също ЕГН, е фалшива. Говорителят на агенцията Росен Бъчваров твърди, че са проверили сигналите и са установили, че справките са направени с различни ЕГН-та и затова приложението връща различни резултати. Според данъчните заради големия интерес към приложението отговорите се забавят толкова много.

В рамките на около ден, откакто е пуснато приложението за проверка на нарушена сигурност на личните данни, от НАП са получили половин милион запитвания. За три четвърти от хората резултатите показват, че провереното ЕГН присъства в публично достъпната база данни, става ясно от думите на Бъчваров.

Защо има папка за Яне Янев

Папката QneQnev, в която се съдържат данни за доходите на стотици физически и юридически лица, е изготвена през 2008 г. по искане на Яне Янев в качеството му на тогавашен председател на антикорупционната комисия в парламента, твърдят от НАП. Запитването на Янев е било за стоте юридически лица и стоте физически лица с най-високи декларирани доходи през предходната година.

Въпросът, на който трудно могат да отговорят от НАП, обаче е защо 11 години по-късно тази папка продължава да стои на нечий компютър или сървър на агенцията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jrj23598870 avatar :-|
    Marinov
    • + 4

    Опитват се да омаловажат ситуацията, дано наистина да няма пострадали.

    Нередност?
  • 2
    fhs44598902 avatar :-|
    Black Label
    • + 1

    Тя тая шефката изби рибата с лафа за отпуската...Всичко е голям смях в тая държава

    Нередност?
Нов коментар