Свидетелства за съдимост ще се вадят от всяко бюро

Създава се централизирана автоматизирана информационна система, която ще обедини всички бази данни за осъждания на граждани

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Всеки български гражданин ще може веднага да си извади свидетелство за съдимост, където и да се намира в страната, независимо от мястото му на раждане и адресната му регистрация. Това ще стане възможно след активиране на Централната автоматизирана информационна система (ЦАИС) "Съдебен статус", която ще позволи централизиран и изцяло електронизиран и автоматизиран обмен на данни и предоставяне на услуги. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на Министерството на правосъдието за промени в наредбата за бюрата за съдимост (Наредба No 8 от 2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост).

В момента свидетелство за съдимост може да бъде извадено електронно с дистанционна заявка до Централното бюро за съдимост към Министерството на правосъдието, но само с електронен подпис и липса на осъждане. Извън това, заявка за получаване на свидетелство за съдимост може да се подава само в бюрото за съдимост по местоживеене или по месторождение. С въвеждането на централизирана информационна система, която ще обедини съществуващите все още локални бази данни в електронен вид и така ще позволи и автоматизиране на процесите, заявяването на свидетелство за съдимост ще може да се прави навсякъде.

Системата вероятно ще заработи от началото на следващата година, защото все още е в процес на изграждане. През декември Министерството на правосъдието обяви обществена поръчка за разработване и внедряване на автоматизирана информационна система "Съдебен статус" и обучение на потребители и администратори за работа и администриране на Централизирана автоматизирана информационна система. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 627 801 лв. без ДДС, но тя е част от по-голям общ проект на стойност 1 227 907 лв. В рамките на целия проект ще се разработи и информационна система за изпълнителните производства (прогнозна стойност 205166.67 лева без ДДС); както и нова функционалност на съществуващата система "Електронно свидетелство за съдимост" (прогнозна стойност 41600,00 лв. без ДДС).

Към момента документите, които удостоверяват съдебния статус на гражданите (свидетелства и справки за съдимост), се реализират чрез децентрализирани системи, обслужващи 113 бюра за съдимост, отделно е "Централно бюро съдимост" към Министерството на правосъдието, което събира данните за съдимост на родените извън страната и на лицата с неизвестно месторождение, а отделно - и базата данни за осъдените български граждани в чужбина. Локалните бази данни на бюрата за съдимост се актуализират ръчно, на база на съдебните бюлетини, което прави процеса изключително ненадежден, трудоемък и труден за контрол. Новата система ще позволи въвеждането на електронни бюлетини за съдимост, електронни бюлетини за наложени глоби по чл. 78а НК, електронни картотеки на тези бюлетини, електронни азбучни указатели и входящи регистри. Хартиените бюлетини за съдимост, в които се регистрират осъдените, остават, но наравно с електронните, като занапред първо се се съставя електронният бюлетин в електронна форма с полета, а след това се съставя хартиеният - чрез разпечатка на електронния.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    liz31552545 avatar :-|
    liz31552545

    Нали нямаше да има нужда да се вадят свидетелства за съдимост и заинтересованите организации да си ги изискват сами. Или нещо не съм разбрал.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    До коментар [#1] от "liz31552545":

    Мисля, че само обществените и държавните институции ще могат да изискват сами свидетелствата.

    Нередност?
Нов коментар