🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БОРИКА и "Евротръст" пускат безплатни електронни подписи за месец

С тях гражданите и бизнесът могат да заявяват електронни услуги, без да се налага да ходят в институциите

Заявявайте административни услуги електронно, призоваха от агенция "Елекронно управление"
Заявявайте административни услуги електронно, призоваха от агенция "Елекронно управление"
Заявявайте административни услуги електронно, призоваха от агенция "Елекронно управление"    ©  Мария Съботинова
Заявявайте административни услуги електронно, призоваха от агенция "Елекронно управление"    ©  Мария Съботинова

Заради въведеното извънредно положение БОРИКА и "Евротръст технолъджис" ще предоставят безплатен облачен или мобилен квалифициран електронен подпис за гражданите и бизнеса, с който за период от един месец да могат да подписват заявления за административни услуги.

Освен чрез Единния портал - www.egov.bg, на Държавна агенция "Електронно управление" такива услуги могат да се ползват и през сайтовете на министерства, общини и агенции. По този начин няма да се налага хората и бизнесът да посещават институции например, за да подават документи в НАП, НОИ, Агенцията по вписванията, да си извадят дубликат на акт за раждане или семейно положение, да си сменят плана за мобилния телефон или да искат издаване на някакво разрешително.

Подписването може да се извършва в платформите на тези дружества - my.b-trust.bg и portal.evrotrust.com. За първото все пак е нужно еднократно посещение в офис за идентифициране на съответното лице. При услугата на "Евротръст технолъджис" обаче целият процес е онлайн. Нужно е само да се свали мобилното приложение на компанията, където се прави регистрация чрез снимка на личната карта и селфи. След това системата автоматично издава електронния подпис със съответната валидност.

При извършена регистрация в една от двете платформи може да се посети сайтът www.egov.bg, където през бутона "Моето пространство" се стартира процес по електронна автентикация и се избира "Вход с облачен/мобилен КЕП".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wxw1605860030693546 avatar :-|
    kirilka stoyanova

    Направих си електронен подпис с Борика и ме последваха купища препядствия да си подпиша документа. Първо браузърът ѝм не поддържа най-новата система на Мак, за което никой не ме предупреди. След това от Уиндолс програмата за инсталация на подписа изобщо не се отваря. Трябваше да ѝм се обадя отново и да ми обяснят как да го направя през интернет експлорер. Преди да си закупите разучете добре как става инсталацията, кои операционни системи се поддържат и т.н. Не препоръчвам Борика!

    Нередност?
Нов коментар