Седмичен бюлетин за правни новини

Европейската прокуратура отхвърли седем от кандидатите за делегирани прокурори от България; Прокуратурата увери европарламента, че разследванията срещу Борисов се водят задълбочено, но без да се даде конкретика

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъди в сряда писмото на европейския главен прокурор, в което се излагат възражения срещу седем от десетте кандидати за европейски делегирани прокурори от България. Неофициално от ВСС изказват предположения, че е възможно България засега да остане само с трима делегирани прокурори.
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъди в сряда писмото на европейския главен прокурор, в което се излагат възражения срещу седем от десетте кандидати за европейски делегирани прокурори от България. Неофициално от ВСС изказват предположения, че е възможно България засега да остане само с трима делегирани прокурори.
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъди в сряда писмото на европейския главен прокурор, в което се излагат възражения срещу седем от десетте кандидати за европейски делегирани прокурори от България. Неофициално от ВСС изказват предположения, че е възможно България засега да остане само с трима делегирани прокурори.    ©  Георги Кожухаров
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъди в сряда писмото на европейския главен прокурор, в което се излагат възражения срещу седем от десетте кандидати за европейски делегирани прокурори от България. Неофициално от ВСС изказват предположения, че е възможно България засега да остане само с трима делегирани прокурори.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Два политически скандала белязаха седмицата - и двата свързани със съдебната система и корупцията. Европейската прокуратура окачестви като неприемливи седем от десетте български кандидати за европейски прокурори (вижте по-долу), а двама американски сенатори обявиха в позиция, че в страната ни има "постоянна корупция, влошаване на медийната среда, политизиране на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона", които пречат на двустранните отношения.

На този фон се появиха информации за поредна серия от провали на "знакови дела", заложени още във фазата на разследването.

Близо 15 години от шумното начало на разследването делото за източване на пари от програмата САПАРД беше прекратено от Апелативния специализиран наказателен съд поради изтичане на абсолютната давност. (За историята на това дело и предизвестения прокурорски провал вижте тук.)

16 години след смъртта на Ангел Димитров-Чората, настъпила при полицейско задържане, ВКС прие, че петимата полицаи са виновни за убийство по непредпазливост, но не подлежат на наказание поради изтекла давност (решението тук).

Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е завел иск срещу прокуратурата за 100 хил. лева обезщетение, след като миналата година беше окончателно оправдан и по двете политически мотивирани дела, заведени срещу него преди три години.

//ТОП 3

Европейската прокуратура отхвърля седем от десет кандидати за делегирани прокурори от България

В писмо до българските власти Европейската прокуратура поиска допълнителна информация за седем от десетте кандидати за делегирани прокурори, номинирани от България, като ясен сигнал, че намира техните кандидатури за неподходящи. Тримата номинирани следователи никога не са пледирали пред съд, избраният съдия няма опит в наказателното право, а трима от прокурорите са от районно ниво и нямат достатъчно опит в сложни разследвания. От кабинета на европейския прокурор Лаура Кьовеши заявяват, че до момента службата не се е сблъсквала с подобни проблеми с кандидати от други държави. България ще трябва да изпрати нови кандидати. Прокурорската колегия ще обсъжда въпроса на заседанието си в сряда, 10 март.

Още по темата: Кьовеши удари черен печат за българската прокуратура; 5698 евро ще е началната заплата на европейски делегиран прокурор)

Прокуратурата до европарламента: по разследванията срещу премиера Борисов се работи задълбочено, резултати няма, а информацията е следствена тайна

По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е работено задълбочено, извършени са всички възможни и необходими действия. Но по случая "Барселонагейт" няма ново развитие поради липсата на съдействие от испанската прокуратура, а по разследванията за видео- и аудиозаписите от спалнята на премиера няма данни за извършено престъпление от Борисов. Това става ясно от отговорите на българската прокуратура на новата порция въпроси на евродепутатите от подгрупата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, отправена след второто изслушване на българските власти на 8 януари. Отговорите на прокуратурата (подписани от зам. главния прокурор Пламена Цветанова) са изпратени на 19 февруари, става ясно от писмото, качено на сайта на комисията LIBE в петък (вижте тук). Конкретна информация по тези дела обаче не се предоставя, защото главният прокурор не се намесва по делата, а "българското законодателство изрично забранява разкриването на информация от конкретни досъдебни производства без разрешение на наблюдаващия прокурор". На сайта на комисията са публикувани и отговорите на правителството по въпросите за свободата на медиите, златните паспорти, борбата с корупцията и др. (вижте тук). Повече по темата тук.

И членовете на ВСС получиха право на служебни паспорти

Членовете на Висшия съдебен съвет получиха право на служебни паспорти за пътуване в чужбина, след като в предпоследния ден от мандата на парламента в четвъртък депутатите гласуваха на две четения промени в Закона за българските лични документи. Представляващият ВСС, както и тримата големи остават с дипломатически паспорти. ВСС отдавна воюва за служебни паспорти, каквото право имат всички магистрати във върховните съдилища и прокуратури, а сега получават и ръководителите на звената на съдебната власт. Промотираната цел на промените, предложени от правителството, бе ограничаване на възможността за лица извън администрацията да се сдобиват със служебни паспорти като членове на ръководството на обществени организации, както и общо затягане на режима, но голямата част от проектозакона е посветена на паспортите за съдебната система.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

"Златните паспорти" остават, при това - с екстри >> Преди година и половина кабинетът инициира промени в Закона за българското гражданство, за да отпадне схемата за гражданство срещу инвестиции в отговор на настояванията от Брюксел. Вместо това депутатите оставиха всички досегашни опции, по които граждани на трети страни могат си купят паспорт срещу инвестиции, а в някои отношения даже разшириха тази възможност.

Печеливш от "Национална лотария" съди Народното събрание за 760 хил. лв. >> Милионерът Станчо Тодоров търси остатъка от печалбата си от общо 1 млн., след като държавата отне лиценза на "Ню геймс" и забрани със закон частните лотарийни игри. Народното събрание е допуснало нарушения на установените в правото на ЕС и практиката на Съда на ЕС принципи на правната сигурност и на защита на оправданите правни очаквания, се казва в жалбата.

Лозан Панов съди главния съдебен инспектор след отказа да оповести проверките срещу него >> Председателят на Върховния касационен съд е подал жалба до Административния съд София-град след отказа на Теодора Точкова да му предостави цялата документация за всички проверки срещу него. Според Точкова, проверката е свързана с оперативната подготовка на актовете и няма самостоятелно значение, има изрично несъгласие на засегнати трети лица, а част от исканата информация е служебна тайна.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

ВКС: Сроковете за подновяване на ипотеки са били спрени от 13 март до 16 април 2020 г. Това е последица от разпоредбата на чл. 3, т. 2 от закона за извънредното положение в първоначалната й редакция, според която спират да текат давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти, приема в определение тричленен състав на ВКС >> Лекс.бг

Проблемите на правосъдието в предизборната кампания и възможността за възобновяване на конституционния дебат. Какви са основните нерешени проблеми за гарантиране независимостта на българския съд и отчетността на прокуратурата и как могат да бъдат разрешени чрез промени в конституцията >> Институт за пазарна икономика

Проф. Ангел Калайджиев: Самата абсолютна давност в ЗЗД е противоконституционна. Абсолютната погасителна давност е неизвестна досега на частното право, тъй като частните субекти за разлика от държавата и останалите публичноправни субекти са равнопоставени, поради което разполагат с ограничени възможности за принудително упражняване на своите права. Този институт не следва да е приложим за частноправните отношения и поради твърде късите давностни срокове, които нашето право урежда >> Лекс.бг

//СЪДЕБНИ

Решения СЕС за Полша: Ако националният съд установи, че промени в закона премахват съдебния контрол върху решенията за избор на съдии, той е длъжен да не ги прилага

Πocлeдoвaтeлнитe измeнeния нa пoлcĸия зaĸoн зa Haциoнaлния cъдeбeн cъвeт, чиятo пocлeдицa e пpeмaxвaнeтo нa eфeĸтивния cъдeбeн ĸoнтpoл въpxy peшeниятa мy, c ĸoитo нa пpeзидeнтa ce пpeдлaгaт ĸaндидaти зa нaзнaчaвaнe като съдии във Bъpxoвния cъд, e възмoжнo дa нapyшaвaт пpaвoтo нa Cъюзa - доколкото държавите са длъжни да гарантират право на ефективна съдебна защита в областите, обхванати от правото на Съюза, а и тези изменения биха могли да породят оправдани съмнения в неподатливостта на назначените съдии. Aĸo националният съд стигне до заключение, че такива изменения са в нapyшeниe нa пpaвoтo нa Cъюзa, той е длъжен да ги остави бeз пpилoжeниe и да приложи действалите преди това национални разпоредби, като същевременно сам упражни предвидения с тях съдебен контрол. Недопустими са законови изменения, чиято последица е възпрепятстването на СЕС да се произнесе по преюдициални запитвания. (Решение на Cъда нa EC пo дeлo С-824/18.)

//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Изпитът за юридическа правоспособност се отлага за ноември

През 2021 г. изпитът за придобиване на юридическа правоспособност вместо през октомври да се проведе през ноември, съответно документите за явяване на изпита да се подават до края на септември, предвижда проект за промени в Наредба №1 от 2019 г. за придобиване на юридическа правоспособност. Целта е студентите, чиито държавни изпити са били отложени поради въведените противоепидемични мерки, да могат да се явят на изпит за правоспособност през настоящата година. Създаването на публичен регистър на лицата, придобили юридическа правоспособност след 1990 г., който трябваше да е готов до края на тази година, се отлага с една година.

//ИНТЕРЕСНО ОТ ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК

бр. 18 от 2 март 2021 г.

Бивши собственици на коли, продадени преди 2017 г., ще могат да ги отпишат, ако купувачът не е направил това

Бивши собственици на коли, които са ги продали преди 27 декември 2017 г., но купувачите не са регистрирали колата на свое име, ще могат да подадат копие на документа за продажба в "Пътната полиция" при съответната областна дирекция на МВР до края на 2023 г. и да поискат служебно прекратяване на регистрацията на колата и отбелязване в автоматизираната информационна система в КАТ. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата. При сделките, сключени след 27 декември 2017 г. промяната в собствеността се нанася служебно.

бр. 19 от 5 март 2021 г.

Как ще се изплащат пенсиите от универсалните пенсионни фондове

Обнародвани са обемни промените в Кодекса за социално осигуряване, отнасящи се до осигуряването в универсални пенсионни фондове и начина, по който ще се изплащат трите вида пенсии от тези фондове - пожизнена пенсия за старост, разсрочено и еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида на всеки осигурен. Предвиден е диференциран подход за прехвърлянето на парите от универсалните фондове в НОИ и обратно според периода, когато се извършва това.

Все още няма коментари
Нов коментар