Съдът окончателно: Елена Йончева не е наклеветила Делян Добрев по "Кумгейт"

Съдът прие, че критиките на Йончева за модела на управление на ГЕРБ и неговото проявление в Хасково са право на свободно изразяване на мнение

Елена Йончева по време на заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европарламента
Елена Йончева по време на заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европарламента
Елена Йончева по време на заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европарламента    ©  Юлия Лазарова
Елена Йончева по време на заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европарламента    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Софийският градски съд окончателно отхвърли всички претенции на бившия министър на икономиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев срещу евродепутатката Елена Йончева заради разкритията й и изявленията й по скандала "Кумгейт". В решение, което не подлежи на обжалване, съдът приема, че Йончева се е ползвала от правото си свободно да изразява собствено мнение по значими за обществото теми, като в случая такава тема е политиката на партия ГЕРБ, към която принадлежи Добрев, модела на управление, който тя налага, начините на разпределяне и разходване на средства от фондове и програми, които подсказват користни подбуди и др.

През януари м.г. първата инстанция - Софийският районен съд, осъди Йончева за това, че е нанесла вреди на Добрев с някои свои изявления, като му присъди общо обезщетение 7000 лв. плюс съдебните разноски. Тогава Добрев написа в профила си във ФБ: "Осъдих Елена Йончева за клеветническите ѝ твърдения, за черната кампания, с която накърни не само моето име и работата ми, но засегна и хилядите честни хора от Хасково, които работят за ГЕРБ. Месеци наред аз и моето семейство бяхме подложени на унижения, които по никакъв начин не кореспондираха с истината. Заради изявленията ѝ десетки честни хора понесоха удари, които не заслужаваха, и търпяха клеветите на Елена Йончева само защото тя преследваше своите лични цели."

Сега обаче СГС отменя това решение и приема, че Йончева е била в правото си да изразява своята позиция, която съдържа негативна оценка, включително и когато тази позиция засяга конкретно лице, щом неговото име се коментира във връзка обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие. Това, сочи съдът, е трайна практика на Върховния касационен съд.

Решението на тричленния състав на СГС с председател и докладчик Здравка Иванова и членове Цветомира Кордоловска-Дачева и Десислава Чернева определено представлява интерес заради мотивите, в които се прави преглед на практиката на българските съдилища, на Европейския съд по правата на човека и Конституционния съд по въпроса за свободата на изразяване и условията, при които тя може да бъде ограничавана. Политическите фигури следва да понасят обществена критика на ниво, по-високо от това на обикновените граждани, отбелязва съдът. В този контекст изявленията на Йончева, че по искане на Добрев в община Хасково "са назначени на ключови позиции роднини, кумове, бивши съдружници и съученици, че е извършена безскрупулна и нагла схема за подчиняване на общината на един роднинско-приятелски кръг, че става дума за липса на морал и за проява на пълно безсрамие, по мнение на въззивният състав представляват оценъчни съждения, а не обидни квалификации", тъй като се касае за изразено от нея безспорно негативно мнение по обществени, политически значими въпроси.

Скандалът "Кумгейт" се разигра през 2017 г., когато Елена Йончева, тогава депутат от БСП, обвини Добрев, че кадрува в община Хасково, където е и областен координатор на ГЕРБ, че негови роднини и приятели са назначени на възлови постове там, а свързани с тях фирми получават апетитни обществени поръчки. В разгара на скандала Добрев подаде оставка, но управляващото мнозинство от ГЕРБ и присъдружните им партии гласуваха да не се приема оставката му. Със случая беше сезиран Конституционният съд, който обяви, че парламентът не може да откаже да приеме подадена оставка, която е личен акт, но междувременно пък самият Добрев оттегли оставката си от деловодството и остана депутат. Той подаде оставка втори път в рамките на 44-ото Народно събрание през април 2019 г., когато в медиите се появи информация, че майка му, братовчедката му и кумецът му са си купили новопостроени апартаменти в София на цени от 270 евро на кв.м.

В контекста на тези събития Делян Добрев подаде иск за обезщетение за вреди, причинени от общо 16 изявления и интервюта на Йончева в периода 2017 и 2018 г., в които тя обрисува тежка картина на зависимости в община Хасково, откъдето е избрана за депутат, както и Делян Добрев.

Какво казва Йончева

"...ако погледнете цялата схема в Хасково, ще видите, че на ключови позиции са назначени бивши партньори... на г-н Добрев във фирми и сдружения, в които е извършвал финансова дейност, работил по европрограми, това са двамата заместник-кметове, ще видим на ключови позиции кум и кума, на финансови позиции роднини и всички те са обвързани с източване, всъщност с разпределяне на общински и държавни ресурси", казва тя например в интервю по Bulgaria on air през октомври 2017 г.

"В общината са назначени хора, първо, които не отговарят на изискванията за държавен служител. Тези хора са част от "дриймтийма" на г-н Добрев... те се разпореждат с държавни, общински и с европейски средства в нарушение на закона... Създадена е група, икономическа групировка в общината, която насочва към определени фирми общински, държавни и европейски средства..." - октомври 2017 г., пресконференция на БСП.

"Големите обществени поръчки за саниране се печелят от определени фирми, свързани с властта. В Хасково например последната поръчка за саниране от юни 2017 г. при участие на 130 фирми 10 блока от 11 са спечелени от роднинско-приятелския кръг на областния координатор на ГЕРБ (Делян Добрев - б.р.), за което имаме документи и сме ги представили в прокуратурата. Липса на реална конкуренция води до лошо качество на санирането. Примерите са много. Но моделът в община Хасково е модел за това как функционира ГЕРБ и в други общини. Това е моделът на управление на България днес. Този модел е много повече от шуробаджанащина. Извършва се безскрупулна и нагла схема за подчинение на общините от един кръг с ясна цел - търговия с обществен, общински ресурс... В община Хасково, която е пример за това как се извършват схемите, по искане на областния координатор на ГЕРБ са назначени на ключови позиции роднини и бивши съдружници от същия областен управител на ГЕРБ и депутат. Ще напомня - заместник-кмет, ресор "Строителство" - бивш съдружник, втори заместник-кмет - бивш съдружник, директор на Финансова дирекция - първа братовчедка и бивш съдружник, председател на Комисията по бюджет и финанси - зет, съпруг на директора на Финансовата агенция. Последният е акционер в над 40 фирми, които в област Хасково печелят обществени поръчки за над 50 млн. лв. само за последните 2 години и половина. Една от тези фирми е в топ 3 на фирмите в страната, които санират сгради по програмата "Енергийна ефективност" - изказване в пленарна зала по време на вота на недоверие на кабинета "Борисов" на 23 януари 2018 г.

Информация и идеи, които се правят публично достояние в контекста на политическия и въобще обществения дебат, определено се ползват с по-висока степен на защита, казва СГС. Правото на свободно изразяване и правото на получаване и предаване на информация не са само основополагащи права в едно демократично общество, но са и предпоставка за упражняване на голям брой други права и свободи. Действително правото на свободно изразяване на мнение е ограничено до защитата на правото на чест, достойнство и добро име, които могат да бъдат накърнени от обида и клевета. В случая обаче изявленията на Йончева не съдържат обида и клевета - те не съдържат епитети, квалификации, сравнения и пр., които целят да засегнат честта и достойнството на Добрев, не разпространяват позорни обстоятелства за честта му, които не са истински, нито му се приписва престъпление, което не е извършил.

Съдът отбелязва, че не е установил пряка причинно-следствена връзка между твърденията на Добрев за претърпени стрес и психически дискомфорт, нарушения на вестибуларния апарат, аритмия, високо кръвнo налягане и изявленията на Йончева.

Прокурорско-съдебният натиск срещу Йончева

Това дело обаче е само една част от продължителния и доста брутален прокурорско-съдебен натиск върху Елена Йончева, който започна след нейните разследвания като депутат от БСП на редица скандали в управлението на ГЕРБ, сред които и проблемите около оградата на границата, данни как бившият министър на културата Боил Банов опрощава неустойка от 700 000 лв. на фирмата - строител на Ларгото в София, и др. Особеностите на тази масирана атака срещу Йончева, която носи белезите на SLAPP дела - съдебно преследване с цел блокиране на дейността по определени разследвания, се състои в това, че тя се извършва с активното съдействие и координация с прокуратурата и вече получи ясна оценка от Европейския парламент. Европейският съд по правата на човека в Страсбург също даде знак, че оценява важността на казуса.

През август 2018 г. прокуратурата започна разследване срещу Елена Йончева по сигнал от трима активисти на ГЕРБ - Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров. Поводът е получено от нея финансиране от КТБ за фирмата й "Офроуд" ООД през 2012 г. Според прокуратурата Йончева е трябвало да знае за състоянието на КТБ и за престъпленията, вършени в нея, макар че по онова време КТБ е любимата банка на властта, а Цветан Василев е награждаван като най-добър банкер. Цацаров поиска от парламента снемане на депутатския й имунитет, а през есента тя вече е обвиняема.

През февруари т.г. Европейският парламент отказа да снеме имунитета на Йончева като евродепутат с мотив, че искането, отправено от българската прокуратура, е политически мотивирано, преследва политически цели и в него липсва юридическа основа. Йончева подаде и жалба до Съда в Страсбург, който определи делото като приоритетен казус.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-P
    popopo

    Искат да се забрави.
    Приятелчета, братовчедки, други роднини по права и съребрена линия - Добрев не отрича кои са и какво "работят", а е дълбоко възмутен и му прилошава от това, че излиза в общественото пространство. Но хората в Хасково знаят за какво става въпрос. Кои са повече, честните хора или зависимите от герб
    Нагли до безобразие.

    Нередност?
Нов коментар