🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Възраждане" предлага нотариусите да се назначават без конкурс, само с бърз мейл

Предложението идва в момент, когато правосъдният министър Крум Зарков се кани да обяви нов конкурс за най-малко 50 вакантни места

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и още петима депутати от групата внесоха в парламента твърде смущаващ законопроект, с който предлагат да отпаднат конкурсите за нотариуси и занапред на свободните места да бъдат назначавани тези, които най-бързо изпратят заявление по мейла
Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и още петима депутати от групата внесоха в парламента твърде смущаващ законопроект, с който предлагат да отпаднат конкурсите за нотариуси и занапред на свободните места да бъдат назначавани тези, които най-бързо изпратят заявление по мейла
Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и още петима депутати от групата внесоха в парламента твърде смущаващ законопроект, с който предлагат да отпаднат конкурсите за нотариуси и занапред на свободните места да бъдат назначавани тези, които най-бързо изпратят заявление по мейла    ©  Георги Кожухаров
Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и още петима депутати от групата внесоха в парламента твърде смущаващ законопроект, с който предлагат да отпаднат конкурсите за нотариуси и занапред на свободните места да бъдат назначавани тези, които най-бързо изпратят заявление по мейла    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • От партия "Възраждане" предлагат да отпаднат конкурсите за нотариуси и занапред на свободните места да се назначават тези, които най-бързо кандидатстват по мейла.
  • Предложението идва месец и половина след като правосъдният министър Крум Зарков започва подготовка за нов конкурс за нотариуси.
  • Реализацията на подобен проект би довела до пълно капсулиране на системата.

Откровено лобистки законопроект за промени в условията за назначаване и преместване на нотариусите в страната са внесли в края на годината (30 декември м.г.) шестима депутати от "Възраждане" начело с лидера Костадин Костадинов.

Съмнително е доколко този проект за промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност действително има шанс да се промъкне в натоварената програма на Народното събрание, но някои от предложенията изглеждат откровено скандални, без по никакъв начин да се вместват в патриотарската тема на "Възраждане". Накратко те предвиждат изцяло да отпаднат конкурсите за назначаване на нови нотариуси, а занапред министърът на правосъдието да е длъжен да назначи на всяко вакантно място този кандидат, който пръв е изпратил мейл със заявление. Предлага се още в системата да се влиза единствено по милостта на сега действащите нотариуси, тъй като занапред никой няма да може да кандидатства за свободна позиция, ако преди това не е натрупал тригодишен стаж като помощник-нотариус по заместване, а тази позиция вече също да се заема без изпит - единствено по преценка на съответния нотариус титуляр.

Цялостната концепция на законопроекта предвижда тотално капсулиране на системата и монопол върху нея на сегашните нотариуси и техните семейства, доколкото в много случаи тази професия постепенно се превръща в семеен бизнес. Самият факт, че подобен законопроект може да се появи на сайта на парламента, е твърде злокобен атестат за начина, по който действа депутатската законодателна инициатива. А щом един такъв проект може да бъде внесен, няма гаранция, че няма да бъде приет - изцяло или частично, особено във време, когато текат всякакви пазарлъци.

Любопитното е, че законопроектът се появява месец и половина след като стана известно, че служебният правосъден министър Крум Зарков започва подготовка за нов конкурс за нотариуси за 50 вакантни места, като това ще е първият конкурс от пет години насам. Очаква се до края на седмицата министърът да обяви за обществено обсъждане финалната заповед за насрочване на конкурса, а самите изпити да се проведат вероятно през април-май. Междувременно срещу обявяването на конкурса в министерството са получени над 20 възражения от действащите нотариуси в страната, които имат такива права - всеки за своя район.

Крум Зарков: Провеждането на нов конкурс е абсолютно належащо

"Конкурс за нотариуси не е провеждан от 2018 г. Според мен е абсолютно належащо провеждането на нов конкурс за много места, като мисля, че редовният преглед и адаптиране на броя на нотариусите, включително преглед на сигналите, постъпили срещу действащи нотариуси или недоволство от тях, е от съществено значение и би трябвало да бъде приоритет на всеки министър на правосъдието", това заяви министър Зарков за "Капитал" във вторник.

От министерството обаче отказват да коментират законопроекта на "Възраждане", преди да го получат по официалния ред и да изготвят становище по него.

Предложенията

Някои от най-любопитните предложения на "Възраждане" за промени в закона включват:

  • Пълно отпадане на конкурсите за нотариуси, като паралелно с това се въвеждат нови изисквания за придобиване на правоспособност като нотариус - наличие на поне тригодишен стаж като помощник- нотариус по заместване и писмена препоръка от нотариуса, при който този стаж е изкаран. Същевременно проектът предвижда, че и помощник-нотариусите по заместване вече няма да държат изпит, те ще бъдат назначавани само по заявление на съответния нотариус до министъра при условие, че отговарят на всички други условия на закона. В добавка към това, един нотариус вече ще може да има повече от един помощник по заместване - без ограничение на бройката. Другояче казано, всеки нотариус ще може да назначи всичките си близки с юридическо образование за помощници по заместване и да им осигури свободна писта за самостоятелен бизнес.
  • Заявленията за назначаване на вакантно място за нотариус ще се подават по електронната поща с електронен подпис, като в деловодството на Министерството на правосъдието тези заявления ще се регистрират с отбелязани дата, час, минута и секунда на получаването. На обявеното вакантно място се назначава този кандидат, чието заявление е регистрирано първо. Стига, разбира се, да има нужния стаж като помощник-нотариус по заместване и препоръка. Така, според мотивите на вносителите, въпреки че няма да се провежда конкурс, състезателното начало се запазвало, защото се назначава първия по време. Освен това по този начин се избягва "субективизъм при изпитването с конкурсно начало, като този подход ще избегне всякаква евентуална корупция".
  • Преместването на нотариуси от един район в друг да става, без те да са длъжни да сочат важни причини, които налагат това, но отново на принципа, че печели този, който е подал първото заявление - по дата, час, минута и секунда. Така нотариус, който работи в Сливница, Трън, Павликени или Гълъбово, може да се премести във Варна, София или Пловдив заради по-бързата си реакция (или по-добра осведоменост). При това действащите нотариуси, които кандидатстват за преместване на вакантно място, ще имат предимство пред помощник-нотариусите по заместване, които кандидатстват за първоначално назначаване на същото място.
  • По всички заявления министърът се произнася в едномесечен срок, като ги класира по реда на тяхното постъпване - по дата, час, минута и секунда, за съответния съдебен район. На всеки шест месеца, след получаване на официална справка от ГРАО за действителния брой на населението в дадения район, министърът издава заповед за назначаването на натариуси по реда на постъпване на заявленията им. По закон на 10 000 жители в определен район се открива едно място за нотариус, но във всеки район трябва да има поне две места. Тези условия на закона не се променят. Към момента общият брой на нотариусите в страната е над 710.
  • Нoтариус, който е бил народен представител, министър или зам.-министър, получава право да си избере нов район на действие като нотариус след края на мандата му, когато поиска възстановяване на правоспособността му.

Според мотивите на законопроекта, така ще се поощри "свободната стопанска инициатива" и ще се даде достъп на младите юристи до професията, а услугата ще стане по-достъпна. Всъщност ефектът ще е точно обратен - професията ще се капсулира и назначаването на нови нотариуси ще зависи единствено от сега действащите и от тяхното желание да си вземат помощник по заместване и препоръката, която са склонни да му дадат. Вместо проверка на професионалните знания и опит с конкурс, който сега се състои от писмен и устен изпит, като до устния се допускат само кандидатите, които са издържали писмения с най-малко добър (4), проектът на "Възраждане" предлага професионалната квалификация на кандидатите да се доказва единствено с писмена препоръка от съответния нотариус. Това, според мотивите, било по-добро от конкурс, защото ще "изнесе данни" и за "моралните качества на заявителя, които са не по-малко важни и съществени от чисто професионалните му такива".

Професията на нотариуса е отговорна и затова е държавно регулирана - както в България, така и в другите страни от ЕС, като това най-вече се осъществява с високи изисквания и ограничения в достъпа до професията. Целта е да се гарантира сигурност на удостоверяването на сделки и други видове действия, като почти няма държава в света, където тази функция да се дава без някакъв вид изпит.

Никъде в кратките мотиви обаче не се коментират например фиксираните цени в нотариалните тарифи и техния размер.

Новият конкурс

На 15 ноември министърът на правосъдието обяви проект на заповед за подготвяне на конкурс за 50 свободни места за нотариуси. Сред тях по две позиции се планират в Ардино, Асеновград, Видин, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Омуртаг, Разград и Ямбол, а по една - в Айтос, Балчик, Берковица, Бяла, Велики Преслав, Велинград, Габрово, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Каварна, Карлово, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Момчилград, Монтана, Никопол, Нова Загора, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница, Трън, Тутракан, Царево и Шумен. Няма обаче свободни места в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас и др.

По този повод в публикация на "Лекс" бе припомнено, че на последния изпит за нотариуси през 2018 г. резултатите бяха много ниски и две трети от кандидатите отпаднаха след писмения изпит, тъй като получиха оценки под 4. В публикацията се споменава, че тогава най-ожесточена беше конкуренцията за единственото свободно място за нотариус в Сливница, за което кандидатстваха 130 юристи. Сега отново е обявена вакантна позиция в града.

Причината за това текучество е широко известна - на изпитите се явяват кандидати за по-неатрактивните места, а след това голямата борба е да се намерят "важни причини", с които да се мотивира преместването в столицата или другите желани места, където сделките са повече и значително по-големи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 10

    Браво Копейка! Ако не друго - весело е с теб, млади Волене. Само дето не вярвам да останеш като него толкова много години на политическата сцена

    Нередност?
  • 2
    bzm avatar :-P
    bzm
    • + 11

    И без образоваание може да са. Както депутатите.

    Нередност?
  • 3
    zocho1 avatar :-|
    zocho1

    "тези заявления ще се регистрират с отбелязани дата, час, минута и секунда на получаването"
    Значи нещо като кушия.
    Ама какво да очакваш от Копейката, който най-разбира от джамбазлък и кушии.

    Нередност?
Нов коментар