🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата предлага бърза доброволна ликвидация на неработещи фирми

Проект за промени в Търговския закон предвижда улеснена процедура за заличаване на дружества, които нямат дейност от поне една година

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Доброволната ликвидация на бизнес в България отнема около година, но може да стигне и до 5 години, а процедурата е и скъпа.
  • Годишно се създават между 30 000 и 50 000 нови юридически лица, а се ликвидират едва около 1000.
  • Предлага се тази процедура да се улесни и съкрати за фирми, които не са имали дейност поне година.

Проект за промени в Търговския закон, изготвен в Министерството на правосъдието, предлага улеснена процедура за бърза доброволна ликвидация на фирми, които поне година не са извършвали дейност, нямат задължения към НАП и отговарят някои допълнителни условия.

Ликвидацията по този ред ще се извършва в съкратени срокове, при улеснена процедура и "обслужване на едно гише" чрез Агенцията по вписванията. В хода на тази процедура условията за провеждане на бързо производство по ликвидация само се декларират, което е достатъчно, за да стартира производството и за разглеждане на заявленията в по-кратки срокове.

Съгласно проекта за нов чл. 274а от Търговския закон, публикуван за обществено обсъждане, бързо производство по ликвидация на прекратено търговско дружество може да се проведе по решение на общото събрание на дружеството с ограничена отговорност и акционерното дружество, а за останалите търговски дружества - по единодушно решение на неограничено отговорните съдружници, когато компанията отговаря на следните условия:

  • не е осъществявало дейност или е прекратило осъществяваната дейност преди повече от дванадесет месеца;
  • не е наемало работници и служители или е прекратило трудовите правоотношения с тях преди повече от дванадесет месеца;
  • няма регистрация по Закона за данък върху добавената стойност или е прекратило регистрацията си преди повече от дванадесет месеца;
  • няма непогасени задължения към държавата и общините;
  • няма неприключило производство по установяване на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски, по което страна е Националната агенция за приходите.

Имуществото на дружеството се разпределя само ако са изминали три месеца от деня, в който поканата до кредиторите е обявена в Търговския регистър. Към момента срокът по общия ред е шест месеца.

Обслужване на едно гише

Проектът предвижда съкратени срокове за извършване на проверки от органите на НАП и НОИ и за издаване на необходимите документи, които са условие за разглеждане на заявлението за вписване на откриването на бързо производство по ликвидация и/или за заличаване на дружеството след приключване на бързото производство по ликвидация. Всички заявления се подават чрез Агенцията по вписванията (АВ) едновременно с подаване на заявления до търговския регистър.

АВ уведомява по електронен път НАП за постъпването на заявление за прекратяване на дейността и откриване на бързо производство по ликвидация. В 30-дневен срок от уведомяването НАП предоставя по електронен път информацията, с която разполага по отношение на наличните условия за ликвидация. По същия механизъм и съответното териториално поделение на НОИ изпраща по електронен път до АВ и до дружеството осигурител удостоверение за предаване на ведомостите, при положение че осигурителят няма неизпълнени задължения.

Срокове

Новата уредба се предвижда да заработи след около година. Проектът предвижда, че в 6-месечен срок от влизането в сила на промените министърът на правосъдието прави съответните допълнения в наредбата за дейността на Търговския регистър. Съответна в едногодишен срок от влизането му в сила Агенцията по вписванията, НАП и НОИ осигуряват техническа възможност за прилагане на закона.

Опит да се замени продължителната и скъпа процедура към момента

Ликвидацията на търговското дружество е доброволно производство за разпределение на имуществото му след неговото прекратяване. Целта на ликвидацията е да се събере и осребри цялото имущество на дружеството и след като се удовлетворят всички кредитори, остатъкът да бъде разпределен между съдружниците, се казва в мотивите. И се уточнява, че към момента доброволната ликвидация на бизнес в България отнема близо една година, а процедурата е продължителна и скъпа.

Провеждането на производството изисква подаване на няколко последователни заявления за вписване на различни обстоятелства и обявяване на актове в търговския регистър - за вписване на прекратяване на дейността и ликвидация, покана до кредиторите, за заличаване след приключване на ликвидацията. Наред със заявленията до Търговския регистър подава се заявление до НАП за уведомяване относно предстоящото производството по ликвидация, както и до НОИ за предаване на ведомости за заплати, които приключват с удостоверения.

Над 16 000 висящи производства по ликвидация, от тях близо половината продължават повече от 5 години

В този контекст мотивите съдържат някои интересни данни. По информация от Агенцията по вписванията, към 27 юли 2023 г. има вписани 16 492 производства по ликвидация, които към момента не са приключени. От тях близо половината - 8170 производства, продължават повече от 5 години.

Не може да бъде установен броят на вписаните в Търговския регистър дружества, които никога не са осъществявали дейност или са прекратили дейността си, но не са започнали ликвидация, поради сложната и продължителна процедура, предвидена в действащото законодателство. Съществуването на такива дружества, които не могат да бъдат открити на адреса си на управление, нямат реално действащ законен представител или съществуват само формално вписани, внася правна несигурност и нарушава доверието в Търговския регистър.

В България се създават между 30 000 и 50 000 нови юридически лица на година, ликвидирайки едва около 1000. Над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки, като повечето от тях никога не са имали дейност, не са назначавали работници и служители и не са били регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност. Предполага се, че такива дружества нямат задължения и имущество, което да изисква продължителни процедури за осребряване, удовлетворяване на кредитори и разпределение на остатъка между съдружниците или акционерите. Но при действащата нормативна уредба ликвидацията на такива дружества изисква преминаване на всички етапи от производството по ликвидация, предвидени за дружествата, които реално са осъществявали дейност и имат задължения.