За чиста и свята приватизация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Панаирите са символ на две неща - на изложение и на излагация. Ако потвърди идеите за "преструктуриране" на собствеността в Пловдивския панаир обаче, правителството ще се изложи класически, защото става въпрос за приватизация без търг или конкурс. А и без ясна цел.

Предложението е в държавното изложение като акционер да влезе пловдивската община, но заедно с избран от нея частен инвеститор - в случая бизнесменът Георги Гергов. Въпросът, разбира се, не е в Гергов, въпреки че попадането му в процедурата надали е случайно. Проблемът е, че някъде между голямото европейско говорене и декларациите за принципност държавата, а и местната община небрежно пропускат всички принципи на приватизацията. Първо, какъв е смисълът от "преструктурирането"? Стратегията не предвиждала раздържавяването, но панаи­рът имал нужна от общинските терени, за да се развива. Дотук добре. Но... Второ, за какво тогава според същата стратегия е нужен частен инвеститор. Отговорът от общината е - за да осигурява финансиране. Хей! Финансиране в момента с много удоволствие и срещу подходящо обезпечение осигуряват банките. Много български дружества пробват и с облигационни емисии - пак се получава. За какво говорим тогава?
И трето, ако приватизацията все още не е забранена дума, има много по-чисти начини. В едноименната агенция за толкова години все пак са разработили процедури за състезание на частни кандидати. В пловдивската управа би трябвало да са чували и за това, че има борса - все ще се намерят кандидати да инвестират някой лев, дори да бъде предложен миноритарен пакет. Панаирът не е голямо дружество, но е обществено популярно (особено за пловдивчани), необходимо на бизнеса и любимо на политиците. Точно за това "стратегиите" за бъдещото му развитие би трябвало да са подложени на истински обществен контрол. И е доста странно как сега, към края на 2006 г., странните маньоври от времената на "мътната" приватизация са на път да получат пълното съгласие на всички държавни институции.

Обидно е малко.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    ДС-6 отдел

    6-то не спи! Работи! Давай Георги! Давай Гергов!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    panairen

    Пловдивският Панаир и сега е печеливш.Може би е добре като акционер да влезе пловдивската община,но не и частен инвеститор.А и ние знаем кой е Гергов.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Иванчо

    Ами Гергов е един от многото измислени бизнесмени-палячовци.

    Нередност?
Нов коментар