Панаирна суетня

Държавата е склонна да даде до 49% от изложението на смесено дружество между община Пловдив и бизнесмена Георги Гергов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата е на път да се раздели с до 49% от акциите си в "Международен панаир" - Пловдив, но не чрез стандартна приватизационна сделка, а като приеме партньор без търг или конкурс.

Ръководството на изложението изработи стратегия, според която община Пловдив и частен инвеститор ще придобият миноритарния дял. Местният общински съвет пък преди дни гласува, че ще участва в сделката със смесеното дружество "Пълдин тур­инвест", в което неин съдружник е пловдивският хотелиер Георги Гергов. Принципалът на държавната компания подкрепя предложението и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров до 1-2 седмици ще я внесе за одобрение в правителството, каза заместникът му във ведомството Корнелия Нинова.

Мотивите за преобразуването

"Анализът ни показа, че Пловдивският панаир има нужда от разширяване на площите, модернизиране на палатите и инфраструктурата", смята Нинова. За целта съветът на директорите на дружест­вото е изработил инвестиционна програма, според която в изложението трябва да се вложат 60 млн. лв. до 2010 г. - в изграждане на нова палата, ремонт на съществуващите и строителство на нов четиризвезден хотел. "Панаирът няма как да осигури тези средства, затова е нужен частен инвеститор. Финансовият анализ показа, че държавната фирма трябва да заделя печалбата си до 2016 г., за да си позволи тези вложения", каза Нинова. Приходите на дружеството за 2007 г. са 15.7 млн. лв.

От друга страна, държавата е категорична, че панаирът няма нужда от приватизация. Петдесетте най-големи панаири в света са с преобладаващо държавно и местно участие, обясни зам.-министърът. Макар че се отрича приватизация, на практика преобразуването, което се предлага, е вид раздържавяване. Основният недостатък на стратегията остава липсата на състезание при избор на частен партньор. Освен това панаирът на напълно пазарен принцип може да изтегли дългосрочен банков кредит, да емитира облигации или да предложи акции на фондовата борса и със средствата да финансира инвестиционната си програма.

Съдружник по общинска воля

Стратегията за преструктуриране е изработена от сегашното ръководство на панаира - първият й вариант е написан още през 2003 г., а миналата година той беше актуализиран. В самата стратегия пише, че "включването на частен капитал в активите на дружеството би осигурило финансов ресурс за по-бързото реализиране на инвестиционната му програма". Авторът на документа Йордан Радев, който е изпълнителен директор на изложението, каза пред "Капитал", че общината би трябвало да стане част от панаира. "Общината, а не ние, са предложили смесеното дружество", допълни той. Решението на Пловдивския общински съвет, подкрепено с огромно мнозинство от 41 гласа при 49 присъстващи, беше внесено през седмицата в Министерството на икономиката.

"За нас това е идеалният вариант за преструктуриране на панаира. Министър Овчаров също подкрепи публично стратегията при откриването на панаира. А изборът на дружеството е на пловдивската община", каза ресорният зам.-министър Нинова. По думите й не всичко е окончателно решено и е възможно правителството да поиска промени в стратегията. Кметът на Пловдив Иван Чомаков не бе открит за коментар. Бизнесменът Гергов обясни, че до решението се е стигнало, след като ръководството на смесеното дружество "Пълдин туринвест" е внесло докладна записка в общинския съвет и тя е била одобрена. Гергов е изпълнителен директор на компанията. В "Пълдин туринвест" в момента община Пловдив има 75% от акциите, а останалите са разпределени между ЦУМ, "Слънчев ден" и "Стария Пловдив" - и трите контролирани от Гергов и синовете му. В ръководството на фирмата обаче има повече представители на частния съакционер. "В капитала на смесеното дружество в момента има апортирани имоти, къщи, земи, ресторанти", обясни пловдивският бизнесмен. Една част от терените са около Пловдивския панаир.
Общинското решение от-преди седмица предвижда още 17 дка общинска земя около панаира да бъде апортирана в смесеното дружество. По думите на Иван Чомаков и на директора на панаира Радев общо общинските терени, предназначени за апорт, са около 35 дка. Сега панаирът е на 396 дка.

От частния съинвеститор се очаква да осигури парично финансиране. "Ще изчакам да видя оценките на терените и какъв процент от панаира ще бъде придобит. Тогава ще внеса пари", каза Георги Гергов.

Панаирното бъдеще

Предстои министрите да разгледат стратегията. Засега силен дебат не се очак­ва, ако се съди по досегашната подкрепа за документа от министъра на икономиката, който е от БСП, и на директора на панаира, чиято съпруга беше депутат от НДСВ, а сега е зам.-министър на Овчаров. Очевидно идеята се подкрепя и от местните политици в Пловдив, които почти единодушно гласуваха предложението. При досегашните обсъждания на документа единствено с аргументи против частното участие без състезание се е изказвала Агенцията за приватизация (АП). "Ако искането бъде подкрепено от министерството и правителството, агенцията няма да се противопостави", каза изпълнителният директор на АП Тодор Николов. Така в идните седмици ще стане ясно дали правителството ще одобри този вариант на стратегия или пък документът ще бъде преработен в друг по-изгоден за държавата вариант.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    индже войвода

    подкрепа за документа от министъра на икономиката, който е от БСП,Йордан Радев, който е изпълнителен директор на изложението,Нина Радева беше депутат от НДСВ, а сега е зам.-министър на Овчаров,"Пълдин туринвест" с Гергов който е изпълнителен директор на компанията...Кметът на Пловдив Иван Чомаков и други на които месеците им са преброени до следващите местни избори.Това е сериозна коалиция.Дали няма да стане четиристранна.

    Нередност?
Нов коментар