🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чиста възможност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяко голямо пътуване започва с първата крачка, както гласи известната китайска поговорка. Под натиска на климатичните промени на света му предстои да извърви огромен път към по-чиста икономика. След години на забавяне първите крачки за това вече се правят. Политиците се ангажират с конкретни цели, индустриите с малко емисии на парникови газове растат главоломно, а големият бизнес очевидно разбра къде е бъдещето и поиска ясни правила за него. Това обещава огромна промяна на начина, по който светът прави бизнес, и съответно много нови възможности.

България изглежда загубена по пътя. Страната ни е един от лидерите по неефективно използване на енергията в ЕС, а поради политически игри и икономически лобита засега пропусна да се включи в най-бързо развиващия се нов пазар - търговията с въглеродни емисии. Това трябва да се промени. Потенциалът на икономиката ни в чистите технологии е 6 пъти по-голям от реално създадените досега. С други думи, България може да спечели много, ако спре да приема екоизискванията само като досадно задължение и започне да ги вижда като възможност. Енергията е повече от няколко тръби в земята.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kamendc avatar :-|
    Камен

    Да печели страната ни от възобновяемите източници - трудно. Виж, някои хора да спечелят - може. Но защо Капитал пропуска дискложъра, който обикновено дава - Алфа Финанс Холдинг има завод за фотоволтаици, и развива няколко проекта за соларни паркове.

    Нередност?
Нов коментар