Зелена еволюция

Климатът се променя. Начинът, по който светът прави бизнес, изглежда - също

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Глобално затопляне, климатични промени, въглеродни емисии. За повечето хора тези словосъчетания означават наводнения, урагани, суши и подобни катастрофални явления. Думата, с която би трябвало все по-често да ги свързват обаче, е пари. За всеки вече е ясно, че да се намалят промените на климата е много скъпо занимание. Добрата новина е, че екоинвестициите все още могат да забавят затоплянето на планетата, а в бъдеще те ще бъдат и значителен източник на печалби.

Дванадесет години след първата по рода си световна инициатива за борба с климатичните промени - Протокола от Киото, и два месеца преди втората такава - срещата в Копенхаген, светът очевидно е готов повече от всякога да поеме по зеления път на чистата енергия. Г-8 взе решение да задържи покачването на температурата до 2050 г. в рамките на 2 градуса спрямо прединдустриалния период, което според учените е максимално допустимото без значими изменения в природните системи. За да се случи това, глобалните емисии вредни газове ще трябва да бъдат намалени значително - с до 80% спрямо 1990 г. Това ще е огромна промяна за икономиките и в битката за това бъдеще освен много, много пари ще има губещи и печеливши индустрии, познати и непознати предизвикателства и най-вече - нови бизнес възможности.

Пълнолетието на новата индустрия

Миналата седмица бе белязана от значимо събитие, което може и да сте пропуснали. То дойде от една от най-големите банки в света - HSBC, която следи развитието на компаниите, чийто продукт е с ниски стойности на вредни емисии газове. Според банката през 2008 г. общият приход на този тип компании - от възобновяемите източници, през ядрената и водната енергия до мениджмънта на отпадъците - е надхвърлил приходите на отбранителната и авиоиндустрията, взети заедно. Нещо повече - нискоемисионният сектор бележи 75% ръст въпреки рецесията. "Файненшъл таймс" нарече това пълнолетието на нискоемисионната индустрия, която очевидно вече е един от стълбовете на световната икономика.

Удивително е, че този ръст се случва въпреки липсата на глобална рамка и правила за развитието на нискоемисионни източници. Десетилетие след ратифицирането на Протокола от Киото, който за пръв път договори намаляването на вредните емисии, е ясно, че целите му няма да бъдат постигнати почти никъде освен в няколко европейски държави (виж инфографиката). От протокола бяха изключени важни сектори като авиацията и важни държави като САЩ и Китай. Въпреки това самото му наличие беше подготвителен етап към истинската работа, доказателство, че правителствата мислят по въпроса. По всичко изглежда, че времето за размисъл е приключило. "Седемдесет и три правителства в момента имат график за засилване на пазара на възобновяема енергия и повечето от тях правят сериозни усилия за постигането на целите си", казва Джереми Легет, който е пионер в инвестирането в чиста енергия (интервю с него на стр. 16). "Тези технологии могат да растат по-бързо, отколкото хората си мислят."

Доказателствата за нарастващата увереност в новия път валят през последните месеци. Френският президент Никола Саркози обяви, че от догодина страната въвежда въглеродна такса, която ще обложи със 17 евро всеки тон вредни емисии, които хората и бизнесът произвеждат. Великобритания пък обеща през 2020 г. делът на възобновяемите източници в енергийния й микс да достигне 30% от 5% сега. За това са отделени 100 млрд. лири, които се очаква да създадат 500 хил. работни места. От тях например ще бъдат раздавани субсидии за всеки, който реши да монтира слънчеви панели в дома си. Индия изненадващо прие "План 2012 г.", който обещава 10% възобновяеми източници до тази дата, или преведено в конкретика - още 10 хил. мегавата мощност, 8 млн. соларни системи, минимрежи за електричество за 24 хил. населени места. Дори най-големият замърсител в света - Китай, оповести чрез президента си Ху Цзинтао тази седмица, че смята да постигне до 2020 г. по-добра "въглеродна интензивност", което означава, че безбройните му фабрики ще бъдат накарани да намаляват вредните си емисии, без това да пречи на производството. Един от ръководителите на китайската правителствена група за изследване на климатичните промени преди няколко дни намекна, че в новия петилетен план за 2011-2016 г. Пекин ще оценява местните администрации освен по икономическия ръст, който постигат, и по намаляването на емисиите. Това би било революция за китайската бюрокрация.

Прагматизъм, не симпатия

Кризата играе важна роля в този изблик на симпатия към чистата енергия. Преди няколко месеца инвестиционните съветници от "Макинзи" изчислиха, че цената за превключване от мръсна към чиста енергия ще струва на световната икономика между 350 и 500 млрд. долара годишно до 2030 г. Числото изглежда внушително, но според "Макинзи" е около 1% от глобалното БВП и не е по-голяма от тази, която обикновено се влага за подновяване на инфраструктурата. Повечето страни от началото на годината отделиха милиарди именно за инвестиции в инфраструктура и явно предпочетоха да насочат част от тези пари там, където виждат достатъчно потенциал.

"Има доста първоначални инвестиции за тези технологии, но в крайна сметка те са по-евтини в дългосрочен аспект", коментира за "Капитал" енергийният експерт от "Чатъм хаус" Антъни Фрогът. "Например струва повече да построиш енергийно ефективна къща, но това ти се изплаща многократно. Това не е проблем, а приемане, че става въпрос за нови правила на играта и старите вече не важат - ако инвестирате в енергийно консумиращи и замърсяващи технологии, те ще бъдат спрени след време, защото няма да са икономически ефективни. И има нужда от финансови пакети, които да помагат. Това ще се случи, въпрос на време е."

Най-важният сигнал за набиращата сила промяна, разбира се, ще бъде световната среща в Копенхаген през декември (виж текста на стр. 12). Най-голямата икономика в света - САЩ, под ръководството на Барак Обама вече обяви плановете си за ограничения на вредните емисии в индустрията, развитие на пазара на емисии и още повече стимули за възобновяемите източници. Ако Сенатът подкрепи проекта, пътят към наистина глобална сделка ще бъде открит. Дори отсега обаче е ясно, че скоростите се превключват, макар и бавно и със скърцане. На срещата на Г-20 тази седмица Обама говори за нуждата от отпадане на субсидиите за изкопаеми горива, които изкривяват пазара на много места - доскорошна тема табу за страни като САЩ, Бразилия, Китай и Русия. Най-бързо развиващият се енергиен източник в ЕС е вятърът - 20 нови турбини са се появявали на Стария континент всеки ден през 2008 г. Световният лидер в инсталирането на вятърни турбини в първите месеци на тази година пък е Китай.

Тъй като повечето вредни емисии идват от генерирането на електричество, този сектор според експертите може да се превърне в "острието на промяната". "Той е най-лесен за изчистване, защото има доста технологии за това, без да се променя крайният продукт", смята Фрогът. В средносрочен план електрическите мрежи за разпределение например ще станат по-локални и по-"умни", т.е. съобразени с потребителите. В транспорта пък електрическите автомобили се развиват с такава скорост, че могат да се превърнат във видим играч още в следващото десетилетие.

Изравняване на полето

Инициативата засега е в ръцете на правителствата, но всяка дългосрочна стратегия ще има нужда от частния сектор, а това значи политиците да убедят бизнеса, че са сериозни. Петстотин от най-големите световни компании, сред които "Старбъкс", "Пепси", "Шанхай илектрик", "Нестле", "Адидас", "Русал" и др, поискаха в специално писмо от 100-те държавни глави, които се събраха в ООН в Ню Йорк тази седмица, да договорят "амбициозна и справедлива" рамка за намаляването на вредните емисии. Според компаниите това ще създаде глобални правила за бизнеса и ще му позволи да прави дългосрочни инвестиции. "Ще бъде огромна грешка правителството да диктува кои технологии къде да бъдат приети. Но, и това е голямо но, те трябва да подготвят рамката", казва пред "Капитал" Алекс Боуен, бивш съветник в Bank of England и един от съставителите на доклада "Стърн" за цената на климатичните промени. "Пазарът се провали на няколко пъти. Най-големият провал, разбира се, са самите вредни емисии - не може да очаквате една фирма да отчита ефекта върху целия свят, за това трябва глобално действие. Ако оставите на пазара, ще има и неадекватно ниво на инвестиции в ранните периоди на изследване и развой."

Икономистът смята, че след това изравняване на полето много от начините да се намалят емисиите и да се въведат иновациите ще бъдат открити от частния сектор. "Хората ще намерят онези решения, които само те знаят как да взимат най-добре. Мнозина например не знаят какъв е въглеродният отпечатък на нещата, които си купуват. Не знаят какво да направят, за да спестят енергия. Трябва да им се подават правилни сигнали, като например включването на емисиите в цената. Освен това трябва да е ясно, че замърсителят плаща, независимо дали говорим за компания, която използва въглища, или за потребител, който си купува билет за самолет."

Хората имат право да вярват или не в климатичните промени (а такива, които не вярват, все още има много). Бизнесът може би трябва да се откаже доброволно от това право, ако иска да оцелее. Неизбежната промяна, изглежда, вече започна.

62 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    Avatar :-@
    Слънцето
    • - 11
    • + 11

    Наблюдава са промяна на климата в цялата Слънчена система!

    Solar system climate change
    http://www.google.com/search?hl=en&source=hp&q=Solar+system+climate+change&btnG=Google+Search&aq=f&oq=&aqi=

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Млечния Път
    • - 6
    • + 24

    То да беше в Слънчевата система само.
    В цялата Галактика нещата май се променят и требе да се взимат мерки овреме.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-P
    загрижен
    • - 3
    • + 17

    МОЛЯ ВИ, спрете земята, тя отива към нов ледников период

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    dghjdsthnmd
    • - 4
    • + 36

    Статията си е статия, но изказването 1 за бутона е отврат!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Нередност?
  • 6
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • - 1
    • + 10

    Мисля,че наистина трябва да се вземат мерки против всички замърсители в средата,в която живеем,защото иначе няма да има къде и най-вече защо да живеем.Не може все ние да сме против и във всяко решение да търсим световна конспирация!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Крис
    • - 11
    • + 25

    Китай бълва производството си и без да е "зелен". Основната им грижа не са СО2 емисиите - въздухът все още е безплатен и могат да бълват колкото си искат, безпокои ги замърсяването, което мори многобройното им население, недостига на питейна вода и др. подобни.
    Европейските и Американски компании с всевъзможните регулации и изисквания, на които са подложени, губят конкурентноспособност спрямо аналогичните китайски компании, които следват плана на петилетката - имаше една комунистическа история как 3=5 /изпълняват петгодишния план за 3 години/.
    СО2 отпечатък, бла бла. Като е толкова важно, защо се позволява световното население да нараства толкова бързо? Всеки човек още от преди да се роди, до след като умре генерира огромно количество СО2. Освен това се нуждае от жизнено пространство, което води до разрастване на градовете и безвъзвратно унищожаване на все по-големи територии от повърхността на земята. Възобновяемите източници са следващия икономически балон. Все с нещо трябва да се опитат да дърпат икономиката напред и да осигурят икономически растеж.
    Най-бързият начин да се ограничи замърсяването, е, като начало да се ограничи до минимум раждаемостта, особено в страни с експлозивно нарастващо население. трудно е да се регламентира, но поне да спрат да пращат безплатни ваксини и др. Естествения подбор и болестите са ограничавали населението през вековете. Ако едно общество е неспособно само да се изхранва, защо го спонсорират да се удвоява на всеки 15-20 години, при условие, че развитото общество има отрицателен прираст?
    А в развитите общества най-много се множат тези, които са на помощи /имат икономическа изгода да имат повече деца/ - имам предвид Великобритания, където не са рядкост семейства с по 5-7 деца с 2ма неработещи родители. да се спрат всякакви помощи за повече от 2 деца, за да няма финансов стимул за размножаване на паразитиращи слоеве на населението.

    Нередност?
  • 8
    cons avatar :-|
    conservoir
    • - 1
    • + 13

    Крис, въздухът е безплатен само ако мислиш с настоящата икономическа логика. Environmentality е нещо по-различно, и статията правилно загатва за промяна на нагласта в правенето на бизнес. Ако това мислене не успее ще се налаожи да геоинжинерстваме (повече тук http://criticae.wordpress.com/2009/09/19/skromno-predlojenie/)
    Това което авторите пропускат е че с отпадането на минералните горива, светът ни ще стане още по-електрически. На този етап има редица трудности пред големите вятърни и слънчеви централи, необходимостта от back up power и преносът на ток. Въглищата ще продължат да са основна суровина за електричество, но голямата борба е за инсталациина carbon capture and storage (CCS).
    Едиственият правилен подход за световния бизнес и еко-политика е нелинеарното мислене. Проблемът е твърде комплексен за да горешат само дипломати или икономисти. Освен нов енергиен микс, имаме нужда от енергийна ефективност, промяна на потребителските, и дори хранителните навици. Пример: за изхранването на една крава е нужна 22 пъти повече площ отколкото за 1 човек. Така американските хамбургери могат да изхранят милиони гладни или да произведат много био-горива. Но кой ще мисли за екология като хапва в Макдоналдс?

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    ано
    • - 2
    • + 9

    Аз пък гласувам със звезда под статията вместо с оранжевия бутон, който очевидно има и съвсем друго предназначение.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    magi
    • - 1
    • + 4

    готино, че в бг се заговори за те неща!

    Нередност?
Нов коментар