🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Грешки и поуки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Освен наситена на новини последната седмица беше благодатна на изводи и поуки. Например - и в политиката, както в други области, лидерите са заложници на екипите си и всеки компромис може да се превърне в проблем. Грешките се наказват, но по-малко, ако бъдат поправени на време. Номинирането на Румяна Желева за еврокомисар беше грешка на Бойко Борисов, а оттеглянето й и излъчването на Кристалина Геогиева - добра поправка. 

Друг извод - България е в Европа и всяко разминаване в стандартите ще бъде все по-болезнено приемано - и тук, и там. Институциите и правилата имат значение. Когато се следват процедури и назначенията се правят прозрачно, некомпетентните кандидати отпадат навреме. Това се случва в Брюксел, но не и в София. Една и съща е причината тук Желева да бъде регистрирана твърде късно като проблем, а привличането на Илиян Михов като втори икономически вицепремиер да не бъде оценено като успех. Какъвто безспорно е. По-точно ще бъде, ако след половинчатото му представяне премиерът Бойко Борисов успее ясно да формулира ролите в ремонтираното правителство и механизмите за взимане на решение. Защото - последен и може би най-важен извод от седмицата - one-man-show не е дългосрочна стратегия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    spopodlyze63 avatar :-|
    spopodlyze63

    "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам."

    Незная чий е този 'вестник', но явно е, че работещите и обслужващи страниците му са безхаберни слагачи на една неотиваща си никога система.
    БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ ! ! ! и трийте коментарите, които не са ви харесали или недай Боже изобличили некомпетентността ВИ и казали ИСТИНА в публичното пространство. Няма скрита истина да е останала дълго тайна...
    Понякога и клетвите хващат... БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ ! ! !

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-@
    автор
    • + 1

    "Номинирането на Румяна Желева за еврокомисар беше грешка на Бойко Борисов, а оттеглянето й и излъчването на Кристалина Геогиева - добра поправка"

    Само дето тази поправка не дойде навреме - когато стана ясно, че сме предложили абсурдно некадърен кандидат, който отгоре на всичкото е излъгал в декларациите, които е подавал. Поправката дойде в 12 без 5: когато стана ясно, че всяка надежда Желева да стане еврокомисар е изгубена. ББ и цялата му придворна чета не спряха да твърдят, че Желева става за поста и се била представила отлично на препитването - те я подкрепяли, просто тя вече не искала. Тоест поправка практически нямаше!!!

    Освен това цялата история има още два аспекта. Първия: шамара, който самия ББ получи от Брюксел: "Бившият бодигард на българският диктатор няма право да ни обижда така" - шамар напълно заслужен, получен в резултат на непремерените изказвания на премиера, с които в България отдавна сме свикнали.
    Втория: определението на Министерство на Правосъдието, че нарушаването на правилника на НС не е голяма работа - очевидна злоупотреба с власт, която дава право на всеки депутат да не се съобразява с правилника.

    Капитал, ако обичате не се опитвайте да ни кажете че малко нещо имаше проблем,ама оправихме нещата по замечателен начин! Проблема е огромен: ние продължваме да четем правилата както дявола евангелието, и да обвиняваме други за грешките си.

    Нередност?
Нов коментар