🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Висока топка

Номинацията на Кристалина Георгиева за еврокомисар обещава да поизглади проблемите с Брюксел, но не и причините за тях

Новата българска номинация обещава да свали пречките пред формирането на Европейската комисия
Новата българска номинация обещава да свали пречките пред формирането на Европейската комисия
Новата българска номинация обещава да свали пречките пред формирането на Европейската комисия    ©  надежда чипева
Новата българска номинация обещава да свали пречките пред формирането на Европейската комисия    ©  надежда чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-после сериозен играч. Това беше реакцията в Европейската комисия в четвъртък вечерта след срещите на Кристалина Георгиева с председателя на институцията Жозе Мануел Барозу и част от неговия екип. Облекчението от номинацията на Георгиева за еврокомисар от България беше осезаемо не само защото сравнението с предишния кандидат Румяна Желева определено е в полза на новия избор, но и защото така неформално отпада последната пречка пред встъпването в длъжност на новата Европейска комисия. "Вече всичко е под контрол", коментира доволен източник на "Капитал" след посещението на Георгиева в Брюксел.

Номинацията за еврокомисар във вторник завари българката като вицепрезидент на Световната банка. Два дни по-късно в Брюксел от нея очакваха не само визия за ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи", но и идеи за ролята на еврокомисията и позиция по стратегията на Барозу за следващите пет години. Явно ги е представила успешно предвид реакцията на Барозу след срещата си с нея. "Президентът изрази вяра, че тя притежава необходимите професионални качества и е убеден последовател на европейската идея, за да бъде отличен комисар", посочи информационната служба на комисията. "Г-жа Георгиева притежава солиден международен опит и познания, с които ще допринесе съществено в качеството си на eвропейски комисар", добави още той.

Георгиева влиза в конкурса за еврокомисари последна и в трудна ситуация предвид скандала с оттеглянето на предишния български кандидат и вредите от него върху имиджа на България. Tя няма много козове и кредит на доверие освен собствения си опит и умения, за да поправи щетите от провала на Румяна Желева и да покаже на един обзет от съмнения ЕС, че България може и да не бъде вечно изоставащият член на съюза. "Най-добрият начин да съм полезна за България е, като си върша добре работата", посочи Георгиева в Брюксел.

От втория път

Не само Барозу и екипът му, но и Европейският парламент прие с облекчение новата българска номинация. Това беше вероятно единствената тема, по която политическите противници в Страсбург реагираха еднакво положително - глътка въздух след престрелките покрай казуса "Желева". "Не я познавам лично, но разгледах биографията й и съм щастлив, че има фантастична международна подготовка", заяви зам.-председателят на Европейската народна партия Антонио Лопес-Истуриц. "Разбрахме, че е подготвена и квалифицирана, и ако е така, аз бих попитал защо премиерът ви не номинира първо нея", каза и социалистът Ханес Свобода. "Много съм доволен от номинацията", посочи и либералът Андрю Дъф, докладчик на ЕП за комисарските изслушвания.

Първата причина за тези отзиви е, че българката е висока топка на фона на много от другите кандидати за комисари. Kато един от вицепрезидентите на Световната банка тя има солиден международен опит както в прозрачното управление на средства, така и в ръководенето на експертен бюрократичен апарат. Докато е била директор на програмата за околната среда в банката например, Георгиева е управлявала над 11 милиарда долара - сума, сравнима с парите, които България ще получи от ЕС за първите седем години от членството си.

Допълнителен плюс е, че новата номинация не носи спорен политически багаж и както добави източник от ЕС, пожелал анонимност, "за разлика от Желева тя не идва от правителството в София и не е yes-woman на Бойко Борисов". Последното е особено голяма червена точка пред европейските институции, които очакват от еврокомисарите да имат известна независимост от националните си правителства и да прокарват не техния, а европейския интерес. "Това трябваше да е оригиналната българска кандидатура", посочиха няколко източника на "Капитал" в Европейската комисия и Европейския парламент.

Непознатата отвъд океана

В суперлативите към новата номинация на премиера Борисов обаче има и доза предпазливост - Георгиева не е позната в Брюксел. В момента това е по-скоро плюс, отколкото минус за нея - предвид репутацията, която българската политическа класа има на европейската сцена. Официалният дебют на Георгиева в ЕС ще бъде на 3 февруари, когато предстои изслушването й в Европейския парламент. Предварителните прогнози на евродепутатите са, че специалист от нейния ранг би трябвало да премине успешно този тест - но той ще е само първото от много изпитания пред българката.

Единственият очевиден недостатък на кандидатурата на Георгиева е, че досега тя не е работила пряко с европейските институции и няма "ясната и многократно изразявана отдаденост на евроинтеграцията", която се очаква от всеки еврокомисар. Неизбежно това ще предизвика въпроси на изслушването й в европарламента, но на този етап не изглежда като голям проблем. "Все пак тя компенсира липсата си на европейски опит с богат политически и икономически капитал, но зависи как ще отговори - ако е евроскептик или не знае основни неща от Лисабонския договор, това няма да се приеме добре", посочи Андрю Дъф пред "Капитал". Съдейки по интервютата, които тя е давала за "Капитал" обаче, евроскептицизмът не е отличителна нейна черта.

Предизвикателствата пред Георгиева са свързани по-скоро със спецификата на европейските институции и правила, които тя тепърва ще опознава. Изградената по американски модел Световна банка е по-бърза и ефективна във взимането на решения от мудния и тромав начин на действие в ЕС. Политическите игри и интригите между партии, интереси и лобита в Брюксел пък са друга джунгла, в която българката бързо ще трябва да се ориентира, за да е успешен член в екипа на Барозу.

Self-made комисар

Въпреки високата си квалификация, ако бъде одобрена, Георгиева ще започне със сравнително второстепенното портфолио, което бе отделено за България в новата Европейска комисия. Ресорът "Хуманитарна помощ, международно сътрудничество и реакция при кризи" е новосъздаден и е допълващ работата на други двама членове на комисията - комисаря по развитие и върховния представител на ЕС за външна политика Катрин Аштън. Няма да има преразпределение на ресорите, заяви Барозу тази седмица.

Това обаче не е задължително пречка пред новия български еврокомисар, която изглежда доволна от ресора си. "Вече 20 години работя в областта на развитието и темата за международното сътрудничество ми е позната", каза Кристалина Георгиева още на първата си видеосреща с българските медии след номинацията й. "За много страни това е лицето на Европейската комисия и бих казала, че през очите на тези, които се нуждаят от помощта на комисията, това е най-важният портфейл", добави тя след разговора си с Барозу в Брюксел. Още тогава тя показа, че не вижда бъдещата си роля като поддържаща: "Трябва да развиваме международното сътрудничество през призмата на сравнителните предимства на членовете на новата комисия", oбясни Георгиева.

Oпитът показва, че често комисарите правят поста важен, а не обратното. Aко Георгиева действително съумее да направи от ресора си полезен и видим пример за европейската солидарност, ще се подобрят и шансовете й за "повишение" при евентуалното разместване на постовете, за което Барозу намекна още след избирането му за втори мандат. Това едва ли ще се случи в следващите две години, но по-важният аспект не е личен - ако се докаже като доверен и успешен член на еврокомисията, Георгиева ще донесе ползи за България. Те ще са както практически (например неформално лобиране за инициативи от български интерес), така и репутационни. Всъщност първото голямо предизвикателство пред нея е именно да тушира петното, което остави върху България последната седмица и половина.

Една птичка пролет...

След провала на Румяна Желева, Борисов сега прати топката високо над мрежата. Колкото и полезна да се окаже обаче, Кристалина Георгиева нито може сама да заличи изцяло последиците от скандала, нито трябва да е завесата, зад която да се скрият уроците от него. Един от тях за министър-председателя например със сигурност е, че европейската му политика ще изисква повече анализ и ангажираност от това да се обажда на лидера на ЕНП Жозеф Дол (както в последните дни се опитваше да реши проблема с Желева). Европейското политическо семейство на ГЕРБ е полезен и престижен партньор, но не е единственият, който трябва да се търси или на когото трябва да се разчита.

След като бе освободена от поста на външен министър и бе сменена като кандидат за еврокомисар, Желева изведнъж се оказа вариант Б за първото (според Борисов план А така или иначе бил Николай Младенов). Всичко сочи, че тя не биваше да е титуляр и за номинацията в Брюксел. Извън спорните й от правна гледна точка проблеми с декларации и фирми Желева демонстрира в ЕП високомерие, подценяване и слаба подготовка (виж текста). Това, че тя бе избутана напред с цената на последвалия провал, е лична грешка на премиера и негов собствен урок за начина, по който взима кадровите си решения. С оглед на предстоящите доста такива ще е добре те да се случват въз основа на премислена стратегия, а не на моментни отговори на проблеми. Кристалина Георгиева е добър ход, но какво ще се случи, когато за следващо грешно решение няма лесен резервен вариант?

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-?
    кво-ти-пука
    • - 7
    • + 3

    От Ирина Новакова, Брюксел, Огнян Георгиев

    от кого е статията последно?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Врял-и-кипял
    • + 14

    "Изградената по американски модел Световна банка е по-бърза и ефективна във взимането на решения от мудния и тромав начин на действие в ЕС. Политическите игри и интригите между партии, интереси и лобита в Брюксел пък са друга джунгла, в която българката бързо ще трябва да се ориентира, за да е успешен член в екипа на Барозу."


    Грешка! - както биха казали в "Минута е много". Световна банка нито е бърза, нито е ефективна. А игрите и интригите между групи, интереси и лобита в банката са основна черта и тежък проблем на корпоративната й култура. Това е отразено в редица доклади от независими и вътрешни проверки. Така че, споко!, Кристалина Георгиева отдавна е ориентирана и обиграна за работа в такава среда. ;-)

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Bushido
    • + 5

    До коментар [#1] от "кво-ти-пука":

    Авторът е Брюксел ;)

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    да де
    • - 6
    • + 2

    Дали подготовката е чак толкова добра, дали постът и е кой знае какъв(досегашния), що за хора работят на чиновнически длъжности в СБ? Като са толкова добри професионалисти, що не са се изстреляли в частния сектор с по-високи плати? Понеже нямам отговор, засега приемам на гола вяра твърдението, че била висока топка. Може и тъй да е пък.
    Ама да се твърди, че била по-подготвена от останалите кандидат-комисари! Колко ги познавате? Те няма нужда да са работили по световни организации, за да се сдобият с компетентност, а са я добили в собствените си страни, където са свършили работа. Не мерете с нашия аршин. Нашите като са калпави и другите са като тях.
    На румънския кандидат му ръкопляскаха прави, а да си подготвен в тоя безумно труден ресор - земеделието на ЕС, си е класа отвсякъде.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    diamila
    • - 4
    • + 1

    Надявам се Кристалина Георгиева да оправдае високото доверие,което и се засвидетелства от Бойко Борисов и тези,които я подкрепят.И понеже е българската кандидатура в ЕС , не познавам госпожата, нейната дейност ,позициите й.Не мога да си позволя мнение ,оценки предварително.
    Така както си получи с Румяна Желева.Ужасяващият гаф и позор за българската дипломация беше подготвен,организиран ,подкрепен от хора,които изобщо не я познаваха,хора,които в хода на изборната кампания проявяваха същата агресивност,помия и отрицание относно Бойко Борисов и ПП ГЕРБ.
    Искам да попитам тези ,които ръкопляскат на Кристалина Георгиева от коя страна са-от страната на тези ,които оплюваха по време на изборната кампания ПП ГЕРБ и Бойко Борисов или от страна на тези,които излязоха и гласуваха?Или още по-точно поне в една избирателна кампания пуснали ли са една бюлетина за ПП ГЕРБ?И уважаеми,политолози,социолози и дръндъралози можете ли да ми отговорите на въпроса.Дали щеше да стигне ПП ГЕРБ 4% бариера,ако вместо Румяна Желева водачи на листите бяха Симеон Дянков,Кристалинеа Георгиева,Илиян някой си, все непознати хора от Другата България,чиито единствен мотив да си спомнят ,че са българи е предложението за участие в изпълнителната власт в България.И забележете на длъжност не по-ниска от вицепрезидент,а за първи представител на България в първото Европейско правителство да не говорим за степента на престижност.При цялата негативност ,която беше натрупана у българина относно юпетата в управлението ,парвенюто ЦарА и прочие и прочие отношение на обикновения избирател към политици от този род.
    И си задавам и друг въпрос ,на себе си,дали това с номинациите на никому неизвестни българи от Другата България няма да изиграе лоша шега на българските партии.И още по-конкретно.След като един след друг се обстрелват най-силните кандидати от така нареченото правителство вариант А,което някой много точно определи като правителството на българския избирател,та това не се ли прави целенасочено,за да загуби българина окончателно вяра,защото хората,които избира отиват в кошчето за боклук и се сменят с никому неизвестни кандидати ,отдавна,отдавна напуснали България?Помислете кой има най-голяма полза от тази ситуация и кой ще спечели накрая?Ами разбира се ДПС.Очаквам ,ако продължава да се хащат от ПП ГЕРБ на тези манипулации следващото правителство да бъде на мнозинството ,некоалиционно и изцяло доминирано от ДПС.А си мисля и друго не е ли тази манипулация въведение към новия Избирателан кодекс,където гражданското общество ще иска по-голяма възможност да номинира кандидати за местното и държавното управление,и срещу това да се излиза с тази ситуация,винаги да му се натрива носа на бедния,онеправдан българин от провинцията ,че не струва,че няма кадрово-административен капацитет,че семейната му среда е профанско-селска,а физиономията му не е ограничена и фиксирана с лоени устни ,че му липсва възпитание и т.н и т.н. простотии.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    diamila
    • - 4

    Надявам се Кристалина Георгиева да оправдае високото доверие,което и се засвидетелства от Бойко Борисов и тези,които я подкрепят.И понеже е българската кандидатура в ЕС , не познавам госпожата, нейната дейност ,позициите й.Не мога да си позволя мнение ,оценки предварително.
    Така както си получи с Румяна Желева.Ужасяващият гаф и позор за българската дипломация беше подготвен,организиран ,подкрепен от хора,които изобщо не я познаваха,хора,които в хода на изборната кампания проявяваха същата агресивност,помия и отрицание относно Бойко Борисов и ПП ГЕРБ.
    Искам да попитам тези ,които ръкопляскат на Кристалина Георгиева от коя страна са-от страната на тези ,които оплюваха по време на изборната кампания ПП ГЕРБ и Бойко Борисов или от страна на тези,които излязоха и гласуваха?Или още по-точно поне в една избирателна кампания пуснали ли са една бюлетина за ПП ГЕРБ?И уважаеми,политолози,социолози и дръндъралози можете ли да ми отговорите на въпроса.Дали щеше да стигне ПП ГЕРБ 4% бариера,ако вместо Румяна Желева водачи на листите бяха Симеон Дянков,Кристалинеа Георгиева,Илиян някой си, все непознати хора от Другата България,чиито единствен мотив да си спомнят ,че са българи е предложението за участие в изпълнителната власт в България.И забележете на длъжност не по-ниска от вицепрезидент,а за първи представител на България в първото Европейско правителство да не говорим за степента на престижност.При цялата негативност ,която беше натрупана у българина относно юпетата в управлението ,парвенюто ЦарА и прочие и прочие отношение на обикновения избирател към политици от този род.
    И си задавам и друг въпрос ,на себе си,дали това с номинациите на никому неизвестни българи от Другата България няма да изиграе лоша шега на българските партии.И още по-конкретно.След като един след друг се обстрелват най-силните кандидати от така нареченото правителство вариант А,което някой много точно определи като правителството на българския избирател,та това не се ли прави целенасочено,за да загуби българина окончателно вяра,защото хората,които избира отиват в кошчето за боклук и се сменят с никому неизвестни кандидати ,отдавна,отдавна напуснали България?Помислете кой има най-голяма полза от тази ситуация и кой ще спечели накрая?Ами разбира се ДПС.Очаквам ,ако продължава да се хащат от ПП ГЕРБ на тези манипулации следващото правителство да бъде на мнозинството ,некоалиционно и изцяло доминирано от ДПС.А си мисля и друго не е ли тази манипулация въведение към новия Избирателан кодекс,където гражданското общество ще иска по-голяма възможност да номинира кандидати за местното и държавното управление,и срещу това да се излиза с тази ситуация,винаги да му се натрива носа на бедния,онеправдан българин от провинцията ,че не струва,че няма кадрово-административен капацитет,че семейната му среда е профанско-селска,а физиономията му не е ограничена и фиксирана с лоени устни ,че му липсва възпитание и т.н и т.н. простотии.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    diamila
    • - 4

    Надявам се Кристалина Георгиева да оправдае високото доверие,което и се засвидетелства от Бойко Борисов и тези,които я подкрепят.И понеже е българската кандидатура в ЕС , не познавам госпожата, нейната дейност ,позициите й.Не мога да си позволя мнение ,оценки предварително.
    Така както си получи с Румяна Желева.Ужасяващият гаф и позор за българската дипломация беше подготвен,организиран ,подкрепен от хора,които изобщо не я познаваха,хора,които в хода на изборната кампания проявяваха същата агресивност,помия и отрицание относно Бойко Борисов и ПП ГЕРБ.
    Искам да попитам тези ,които ръкопляскат на Кристалина Георгиева от коя страна са-от страната на тези ,които оплюваха по време на изборната кампания ПП ГЕРБ и Бойко Борисов или от страна на тези,които излязоха и гласуваха?Или още по-точно поне в една избирателна кампания пуснали ли са една бюлетина за ПП ГЕРБ?И уважаеми,политолози,социолози и дръндъралози можете ли да ми отговорите на въпроса.Дали щеше да стигне ПП ГЕРБ 4% бариера,ако вместо Румяна Желева водачи на листите бяха Симеон Дянков,Кристалинеа Георгиева,Илиян някой си, все непознати хора от Другата България,чиито единствен мотив да си спомнят ,че са българи е предложението за участие в изпълнителната власт в България.И забележете на длъжност не по-ниска от вицепрезидент,а за първи представител на България в първото Европейско правителство да не говорим за степента на престижност.При цялата негативност ,която беше натрупана у българина относно юпетата в управлението ,парвенюто ЦарА и прочие и прочие отношение на обикновения избирател към политици от този род.
    И си задавам и друг въпрос ,на себе си,дали това с номинациите на никому неизвестни българи от Другата България няма да изиграе лоша шега на българските партии.И още по-конкретно.След като един след друг се обстрелват най-силните кандидати от така нареченото правителство вариант А,което някой много точно определи като правителството на българския избирател,та това не се ли прави целенасочено,за да загуби българина окончателно вяра,защото хората,които избира отиват в кошчето за боклук и се сменят с никому неизвестни кандидати ,отдавна,отдавна напуснали България?Помислете кой има най-голяма полза от тази ситуация и кой ще спечели накрая?Ами разбира се ДПС.Очаквам ,ако продължава да се хащат от ПП ГЕРБ на тези манипулации следващото правителство да бъде на мнозинството ,некоалиционно и изцяло доминирано от ДПС.А си мисля и друго не е ли тази манипулация въведение към новия Избирателан кодекс,където гражданското общество ще иска по-голяма възможност да номинира кандидати за местното и държавното управление,и срещу това да се излиза с тази ситуация,винаги да му се натрива носа на бедния,онеправдан българин от провинцията ,че не струва,че няма кадрово-административен капацитет,че семейната му среда е профанско-селска,а физиономията му не е ограничена и фиксирана с лоени устни ,че му липсва възпитание и т.н и т.н. простотии.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    инфо
    • - 6
    • + 3

    Ето едно мнение (на Антон Секеджиев), в което има много истини! Много неудобни, неприлични, "забранени" истини:

    "Проверката е чисто политическа игра и камуфлаж. Коя е Кристилина Георгиева? Завършила 80-те години института ”Карл Маркс”-специалност икономия” и 1993 г. е изпратена от официалното българско правителство в Световната банка на работа. Кое е това правителство - това е правителството на Андрей Луканов и партия БСП. Точно този кръг около Луканов от 9 човека и бивш политически елит на БКП, които вкараха американския план Ран Ът в България, унищожил с него цялата българска икономика и докарал бедите на народа ни и неговия криминален и неуспешен преход. Лукановото политическо ядро създаде партия БСП, която пък създаде всички останали партии, докара огромната корупция, разграбването, роди явлението”олигархия стана мозъчен тръст е на целия прехода , манипулира го и до сега и продължава задкулисно да го дирижира. Световната банка е не само финансова институция, но и ПОЛИТИЧЕСКА, тя изпълнява финансовата политика на американската икономическа система и американската външна политика, докарала докара кризата и която сега има нова мисия: да се вклини в други икономики, да ги глобализира, като ”внесе” американските корпорации в националните икономики, с цел те да монополизират части от икономиката на страните и да ги изцежда за своя сметка. Особено сега Световната банка така действа в малките страни като България, превърнати в сателити на САЩ, с вкарване на американския либерален-монетарен икономически модел и обществена система, идваща от този икономически модел. Кристалина Георгиева е представител именно на тази ПОЛИТИКА НА САЩ и представител на Лукановата номенклатура, която сега продължава да управлява БСП и България , скрила се в кожата на новата българска олигархия от партийните цветова на БСП, СДС, НДСВ ,ДПС и ГЕРБ. Комисията по досиетата също е политически съставена комисия и служи за ПОЛИТИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТ и изразител на тази олигархия в България. Тя ОТВАРЯ ДОСИЕТА САМО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОТИВНИЦИ НА ТАЗИ ОЛИГАРХИЯ, ЗАВЗЕЛА 100% ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ В НС ЧРЕЗ ОГРОМНИ МАНИПУЛАЦИИ И ФАЛШИФИКАЦИИ и което все още нашия народ в цялост не осъзнава, прикрива досиетата на представителите и техни лакеи -инструментите на тази олигархия в заграбването и главните крадци от прехода. Същата комисия сега се прочу и с това, че съставя нови досиета на политическите си противници, намиращи се вън от НС. Световната банка е позната в западна Европа и не е допусната да действа в западноевропейските страни. Как ви се струва, след като Кристалина Георгиева е била със годишна заплата СБ над четвърт милион долара плюс още толкоз бонуси, сега да остави тази заплата и да отиде на по- ниската заплата на еврокомисар? Това може да стане само ако Кристалина е изпратена от САЩ да провежда неговата политика в ЕС. Лисабонският договор с влизането си в сила стана носител на нови мисии на ЕС: за обща външна самостоятелна политика и отделена от САЩ, за обща икономическо политика, за обща антикорупционна политика, обща отбранителна система и обединена борба с мръсните капитали. Но се знае, че САЩ отдавна се противопоставеше на Лисабонския договор и правеше възможно чрез десните в ЕС и създадената от него ”Либертас” да осуети влизането му в сила, защото на САЩ никак не е изгодно сега силен ЕС и силно евро , което ще подрива долара на световния пазар като парична единица.САЩ води световна битка за запазване хегемонна роля на долара на световния пазар, от там и досегашната роля на САЩ в света като икономически и военен хегемон, за това се стреми всячески да подрива ЕС и да не му позволи да се развива. За това е редно да си зададем въпроса: ”Как ще бъде приета кандидатурата на Кристалина Георгиева от ЕП?” Дали САЩ, който чрез Световната банка докарала бедността на Хаити, сега в лицето на Кристалина Георгиева като комисар, отговарящ за международните отношения, хуманитарната помощ и реагирането при кризи на ЕС ще го спасява от природната катастрофа и има ли моралното право да го прави?. Като десен политик и сервилен на САЩ Барозу веднага ”прие” кандидатурата на Кпристалина Георгиева, както впрочем направи и в началото с кандидатурата на Желева. Но той тук няма никаква дума по избора на Кристалина Георгиева, имат политическите сили в ЕП и комисията за избор, съставена от тях. С кандидатурата на Кристалина Георгиева Борисов и марионетното на САЩ правителство на ГЕРБ и вярната на САЩ, стояща зад гърба на ГЕРБ новосъздадена българска олигархия, се опитват да пробутват ”големия брат” в управлението на ЕС и този нов ”избор” на Борисов и ГЕРБ предполагаме ще завърши със същото фиаско както завърши кандидатурата на Желева. Дари десните сили ще успеят да я наложат или не, дали след 20 дни или след година-няма значение! А какъв ще бъде резултата от проверката на Комисията по досиетата- от сега е известен!"

    Автор Антон Секеджиев, политически наблюдател на ”Идея за България”

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    гарабед
    • - 1
    • + 2

    Къде е работила м/у завършването си и отиването в СБ през 93?
    Не може да се пише цяла статия за нов, непознат досега човек и журналистът да не му напише барем биографията.
    Професионалният път е визитната картичка на един кандидат за пост.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    г
    • - 3
    • + 5

    Пардон, имало линк. След завършване на ВУЗ, одма става асистент!!! За десет години е д.и.н. без да минава през к.и.н.!!! Пускат я на запад по комунистическо!
    Това запомних, не мога да вляза втори път в линка.

    Нередност?
Нов коментар