Извинете, къде ви е главата?

Противоречията между Цветан Цветанов и шефа на митниците

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако сте между хората, които биха се описали с английския израз political junkie (тоест следите политическите новини с нездрава страст), със сигурност сте обърнали внимание на публичния спор между шефа на митниците Ваньо Танов и вътрешния министър Цветан Цветанов. Дори и да не сте от този тип обаче, историята също ви засяга, защото е признак на неприятен проблем в управлението на ГЕРБ.

Накратко, през седмицата вътрешният министър обвини публично шефа на митниците, че не се справя с работата си, резултатите са незадоволителни и че е обаден на премиера със специален доклад. Тонът и контекстът на тези изказвания внушаваха усещането, че Цветанов би предпочел Ваньо Танов да бъде сменен.

Засега изглежда, че това няма да се случи, но историята е показателна за друго. Ако работата на правителството беше добре организирана, ако висшият мениджмънт на държавата знаеше каква е голямата посока на движение и ролята на отделните играчи в нея, подобен конфликт никога нямаше да се случи.

Фактът, че противоречието между Цветанов и Танов изби в медиите, дава да се разбере, че управлението на държавата не просто няма обща стратегия, но и комуникацията в него практически не съществува. При положение че вътрешният министър се оплаква от шефа на митниците в редовното си сутрешно телевизионно обръщение, значи двамата не могат да говорят помежду си и нямат арбитър, който да посредничи в решаването на споровете им.

Това означава, че липсва нещо много важно – главата на правителството. Поотделно министрите може да са компетентни и добронамерени, но без ясна стратегия и добра организация действията им ще бъдат само хаотични реакции на дребни, всекидневни теми.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    blag009 avatar :-|
    blag009
    • + 1

    Доколкото знам Митницата е към Мин.на финасите, а борбата с КОТРАБАНДАТА е приоритет на МВР и ГДБОП или нещо подобно. Да не забраваме, че Танов е бил шеф на ГДБОП, а Цветанов, помошник на Гл.Секретар бат Бойко!
    Това, че се карат е хубаво, ВАЖНОТО е Цветанов да слушка и СТАРИТЕ ПУШКИ !!!!
    Кибик Блаже

    Нередност?
Нов коментар