Удобни обяснения и трудни решения

Овергаз ще разбива монопола на Булгаргаз

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За да разберем пазара на природен газ в България, да мислим за руския "Газпром" като за "Топлофикация", а за държавния монополист "Булгаргаз" - като за абонатната станция в един вход. "Булгаргаз" получава газа и го разпределя между клиентите си, като трябва да плати на "Газпром". Затова, когато част от клиентите му не плащат добросъвестно, тежестта се разпределя между съвестните, за които цената се покачва - точно както когато кофти съседите от втория етаж ползват парно нелегално. Най-общо казано, в момента сред некоректните са топлофикациите и други държавни дружества, а съвестният клиент е частният бизнес.

Тази схема винаги е била порочна и затова заканата на "Овергаз" да разбие монопола на "Булгаргаз" изправи държавата на нокти. Независимо от причините за решението, ако изпълни обещанията си и предостави индивидуални услуги и по-добри условия на бизнеса, "Овергаз" заслужено ще отмъкне онези платежоспособни клиенти, които сега финансират загубите на "Булгаргаз". Това ще изправи държавата и топлофикационните дружества пред тежък избор - или да се реформират, или да прехвърлят финансовото наказание от бизнеса към огромна част от българите. Никой политик не харесва такива дилеми, още повече когато може да си ги спести с просто решение - държавата по закон има право да реши да запази монопола на пазара. При това с удобното обяснение, че "Овергаз" е 50% собственост на "Газпром". Така правителството ще може да претендира, че спасява пазара от частен, чужд монопол. Това не може да е дългосрочно решение. Приватизацията на топлофикациите и строежът на нови тръби, по които да идват алтернативни доставки, са двете основни задължения на правителството, когато стане въпрос за газов пазар. Дори "Овергаз" да не успее да излезе на пазара от догодина (каквато вероятност има), това не отменя приоритетите за излизане от порочния кръг.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • + 1

    Странно! Нелогично! Значи, топлофикациите са нежелан клиент, защото не могат да си съберат дълговете?! В същото време, цените на предлаганото гориво са свръх възможностите на много от клиентите на топлофикациите. И...те не могат да се разделят напълно! Все нещо ги свързва!/вътрешна инсталация/ Тази невъзможна за скъсване връзка също е мит. Спорно е кой има право: дали собствениците, през чиито имот минават нежеланите тръби, или собствмениците на тръбите! Как може абонатите, ползващи гориво за локални /фамилни/ системи да се включват, или изключват по желание, а абонатите на топлофикации - не? За мен е нарушуние на частната собственост, това, че не можеш да изгониш от имота си един доставчик! Щом абоната не му иска тръбите, той трябва да ги върже извън дома му! /извън апартамента, през общите пространства/. Отказалият услуги абонат просто трябва да се заличи от списъка на потребителите! Друг е въпросът за цената! Тя също би трябвало да е променлива, според ситуацията! Щом този голям сегмент, битови абонати, не могат да понесат цената и масово се отказват от доставки, трябва да се прецени струва ли си да се доставя на останалите на същата цена! Най-вероятно ще опитат да компенсират търсенето с по-висока цена, за да запазят печалбата. Но, това ли е правилното решение? Ако държат на пазара, ще намерят начин да направят цената достъпна!/ дали като въведат някакви субсидии, дали като въведат преференции за някои категории, дали като сложат някакъв лемит - не знам. Сигурно има решение!/ Но, битовия абонат трябва да има избор, дали да е такъв, или не! Той не е недобросъвестен, а неплатежоспособен! Зорлем го правят недобросъвестен! Иначе, аз не съм техен абонат. Говоря и разсъждавам по принцип.

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 1

    Аз също не съм абонат на топлофикация. Не ползвам и природен газ, все още.
    Но си мисля, че първото задължително действие за внасяне на ред, е да се извърши приватизация на всички топлофикации. Евентуано това ще помогне и на цените. Поне заради две причини - ще се подобри ефективността чрез редовни ремонти на тръбите и ще се монтират когенератори, освен това ще има истинско договаряне за цената на суровината (газ) и няма да има преразпределяне на печалби.
    Има и още нещо, което никой не иска да види. Един от източниците на храна за дървената мафия е търговията с дърва за огрев. Първо, изсичат дървесина, която описват като за огрев, но продават за друго. Второ, пазарът поддържа доставките. Ако повече хора се откажат от отопление с дърва и въглища, това ще направи дейността нерентабилна. Трето, спирането на сечите ще опази много гори, но и ще премахне условията за корупция на администрацията. Опазването на горите ще оправи нещата и с питейната вода, която вече намалява, но и ще опази въздуха чист. Неползването на дърва в градовете също ще се отрази на въздуха, а пожарите ще намалеят. Неползването на друго отопление ще оправи печалбата на топлофикациите, логично е цените поне да се задържат, а защо не - да паднат.
    Има и алтернатива - битово газоснабдяване. Това май е неприложимо за София и големите градове - заради поредните разкопки, които ще се наложат. Пречат много неща - тръбите на парното, трафика, големите разстояния, високите цени на инвестициите. Но това е жива алтернатива в по-малките градове. Проблемът е само да има местна газификация, която да докара тръбата до твоето жилище. И е достатъчно рентабилно да се топлиш с битов котел на метан, защото е чисто, топло и удобно. Само веднъж да преглътнеш разходите по инсталацията и оборудването, после е идеално.

    Нередност?
Нов коментар