🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шменти, капели, евродепутати

Как работят българските представители в европарламента

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не потекоха мед, мляко и еврофондове. Българската репутация в Европа не блесна. Нито фермерите са по-богати, нито пациентите са по-доволни. Утре няма да влезем в еврозоната, нито вчера излязохме от кризата.

Когато преди година гласувахме за евродепутати, се надявахме поне част от тези неща да се случат. Тогава на тези страници прочетохте, че европейските избори са важни и не е все едно кои са 17-те, които изпращаме в Брюксел. Днес повечето от вас едва ли познават повечето от тях.

Всеки от българските евродепутати би ви разказал за натоварената си програма, ценните си инициативи и блестящото си сътрудничество с големите европейски политици. Само не ги питайте какво са свършили за вашия бизнес, квартал или държавата.

Ето какво - през тази година наблюдаваха президентски избори в Того, бориха се за женски права в Иран, стигнаха чак до подножието на Еверест. Представляваха ви по коктейли и вечери. Един твърди, че е избирал лауреат на наградата "Шакиров" (може би има предвид "Сахаров", кръстена на едноименния дисидент). Друг популяризира азербайджанската култура в Брюксел.

Но опитайте се да познаете колко българи присъстваха на конференцията в европарламента за плурализма в медиите и проблемите на неясната им собственост за демокрацията (нула). Познайте колко от тях бяха в пленарната зала във вторник, когато Оли Рен отново разкритикува бюджетната дисциплина в България (един). А това са само примери от последните две седмици.

Досега повечето ни евродепутати не напипаха особено точно пулса на обществения и политически живот у нас. Редно е да влязат в час, а ние да го изискваме по-настоятелно. Ако демокрацията е единствената обща религия в ЕС, то европарламентът е нейната катедрала. Да oчакваме повече от представителите си там е мотивирано не само от интереси, но и от ценностите, които споделяме с другите европейци.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 9

    Та те и котките знаят че Европарламента се занимава с претакане от пусто в празно при което харчи маса пари бадеява.... що нашите депутати ще правят изключение? Оти?
    Те си влизат по партийна линия да спастрят някой лев и свят да видят.... каква полза имахме в България от Надка гаражната, та сега очаквате да прави чудеса в Брюксел и Старсбург.....
    Или докторката от Силистра, майсторката на публично/частното партьорство в и "ин витро" в медицината?? Какво да прави специално в Брюксел, там медицината е "оправена" отдавна....
    А Славчо кво специално да прави да стане папски наместник или да отвори кръчма?...

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 1
    • + 4

    И там сме пратили някакви боклуци. Какво ли и да очакваме от нашата политическа "класа"??

    Нередност?
  • 3
    ju_li avatar :-|
    ju.li
    • + 6

    Колумбовци!
    Вместо прочувствена статия - всяка седмица побликувайте начина за свързване с така наречените евродепутати, а и вие ги ползвайте и показвайте отговорите...

    Нередност?
Нов коментар