🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пари за брюкселски вятър

Какво направиха българските евродепутати в първата година от мандата си

Европарламентът - специална мисия    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двайсет и пет хиляди евро. Най-малко толкова е струвал един български евродепутат на данъкоплатците през всеки от изминалите 11 месеца. Какво получихме срещу  тези пари от своите 17 представители в Европейския парламент?

Отвъд PR акциите и политическите пози отговорите едва ли ще ви харесат.

Статистически българските евродепутати бяха доста активни в първата година на мандата си. Те предложиха общо 35 резолюции, изнесоха 92 речи в пленарната зала и участваха в изработването на 84 законодателни доклада. Повечето им инициативи обаче трудно могат да се свържат с националните интереси - например наблюдението на президентските избори в Того, работните посещения в Тайван и Непал, дейното участие във франкофонски или еврофедералистки форуми (да се чете коктейли и вечери).

В европарламента мнозинството българските политици се държат като еднолични неправителствени организации с декларативна политика и спорна добавена стойност. Една наша представителка вещо инструктираше младите хора да са по-отговорни към околната среда (въпреки собствения си афинитет към екзотичните работни пътувания с голям въглероден отпечатък). Друга искаше да дебатира насилието срещу децата - все едно има някой, който го намира за добра идея. Tрети се бореше срещу затлъстяването на европейците (безспорен проблем, особено в европарламента). Неколцина пък преди няколко месеца лансираха европейска политика "за избягване на природните бедствия" (сякаш, ако бяха успели, днес нямаше да знаем какво е Ейяфятлайокутл). Впрочем повечето от тези инициативи са в области, където европарламентът няма особени правомощия.

Това се случва в институция, която вече разполага с безпрецедентни лостове за въздействие върху европейското законодателство и ги използва дейно, на моменти дори яростно. В последната година Европейският парламент се опълчи на САЩ за трансфера на банкови данни, изтормози "външния министър" на ЕС Катрин Аштън с претенции за контрол над новата дипломатическа служба, стана незаобиколим фактор в дебатите за антикризисните мерки. Някои негови членове си извоюваха влияние, което ги прави почти равностойни на комисарите (германецът Елмар Брок - във външната политика, автриецът Отмар Карас - в антикризисните мерки, полякинята Данута Хюбнер - в регионалната политика). Други тихо се внедриха като експерти във важни комисии и чертаят бъдещето на европейски политики като енергетиката (румънката Силвия Тикау), условията за разширяване на еврозоната (малтиецът Едуард Сциклуна), отношенията със Западните Балкани (словенката Таня Файон). Доста от тях идват от сравнително нови или малки членки. Но сред тях все още няма българи.

Ако в предишния мандат извинението беше, че България е нова в съюза и политиците й трупат опит и контакти, днес това не е аргумент. Десет от сегашните български евродепутати са били такива и преди. Към трите най-мощни политически групи в парламента принадлежат 15 от тях. Повечето участват във важни парламентарни комисии, тоест имат всички условия да формират коалиции в подкрепа на инициативите си и да вършат по-смислена работа.

Все пак някои от тях намериха своя ниша, в която работят активно. Илияна Иванова от ГЕРБ действа професионално в комисиите по бюджетен контрол и за борба с кризата, където внася разумни поправки по ключови доклади. Ивайло Калфин от БСП също се изказва подготвен по важни теми - от управлението на еврофондовете до разпределението на следващата бюджетна рамка на ЕС. Филиз Хюсменова от ДПС е последователна по смислени инициативи - от възможностите за България от Дунавската стратегия до популяризирането на безопасността в интернет. Положителни ходове направиха и Владимир Уручев от ГЕРБ (в енергетиката) и Димитър Стоянов от "Атака" (който често поставя уместни въпроси в пленарната зала за разлика от предишния си мандат).

Обединението около инициативи по важни национални теми е сред малкото обективни критерии за успеха на евродепутатите, посочи Саймън Хикс, професор в Лондонското училище по икономика и изследовател на работата на европарламента. "За по-малките страни това е особено важно, защото евродепутатите могат да постигнат търсеното решение само ако гласуват и лобират заедно", посочи Хикс пред "Капитал". Често обаче има противоречие между партийните инструкции за даден вот, личните разбирания за националния интерес, и позицията, спусната от столицата,

обясни той.

Засега българските евродепутати все пак успяват да преодолеят този "конфликт на интереси" и да сформират коалиции около национални каузи. Според изследване на проекта VoteWatch в европарламента, българите са гласували по национален, а не по партиен принцип в почти 73% от законопроектите. Така България да получи допълнителни 330 млн. евро за затварянето на ядрените си реактори, да ги харчи където са й нужни и да усвоява еврофондовете без допълнителен мониторинг. Ще е добре обаче тази екипност да не се събужда рядко и почти случайно, както беше досега.

Отличници по намерения

Aндрей Ковачев, ГЕРБ

Изяви: успехи в декларативната политика, но без забележителни практически постижения. Изказва се смело по всякакви теми (основно, за да повтори вече казаното от Бойко Борисов). Като постижения сайтът му отчита дори присъствието му на редовните парламентарни заседания и срещи, както и участия в коктейли.

Резултати: Ковачев е "топлата връзка" на ГЕРБ с политиците от ЕНП

Цитат: "Както знаем, невидимата част на айсберга е по- опасната и отсега трябва да бъдат взети мерки, за да бъдат преодолени тези трудности." (по повод междусъседските отношения)

Слух: покрай драмата с Желева за кратко беше спряган за потенциален външен министър.

Мария Неделчева, ГЕРБ

Изяви: Работни посещения в Тайван, Того, Иран, Ангола, Буркина Фасо.

Резултати: популяризиране на Европейския парламент при многобройни срещи в България, няколко добронамерени инициативи, но без особени постижения в пряката си работа.

Цитат: "От това по-хубаво няма - когато си успял да убедиш един чужденец, че в България не сме само крадци и престъпници." (пред радио Благоевград)

Слух: Неделчева има късмета да влезе в парламентарната интергрупа по вино и хранителни продукти - една от най-популярните в ЕП заради прекия и обилен достъп до вино и хранителни продукти.

Илияна Иванова, ГЕРБ

Изяви: член на три от най-важните парламентарни комисии - по бюджетен контрол, вътрешен пазар и борба с кризата. Иванова гради все по-добра репутация като икономически експерт.

Резултати: организира активна кампания срещу ограниченията на трудовия пазар, наложени от някои страни членки срещу българи. Лобира активно за отпадане на критиките към управлението на еврофондовете в България от годишния доклад на Европейската сметна палата.

Цитат: "Всички евродепутати са толкова въодушевени от победата, че с нетърпение очакват да се срещнат с Берое отново." (по повод приятелски мач между футболния клуб и евродепутати в Брюксел)

Филиз Хюсменова, ДПС

Изяви: като зам.-председател на парламентарната комисия по регионално развитие може да е топла връзка между Брюксел и българските местни и национални власти по темата на еврофондовете.

Резултати: участва в европейската кампания за безопасен интернет, популяризира Дунавската стратегия, търси европейски позиции по конкретни български проблеми - орязването на регулаторите, използването на цианид в мините.

Цитат: "Демокрацията изисква органите, които са призвани да следят за гражданските права, да бъдат независими от държавната и партийната власт. За съжаление в България се променят утвърдени завоевания на демократичната ни система… Промяната се прави без анализ, без перспектива, с отдалечаване от добрия европейски опит."

Слух: спрягана за евентуален наследник на Ахмед Доган начело на ДПС.

Владко Панайотов, ДПС

Изяви: изобретил "революционна нова пречиствателна технология", която разнася в сак из европейските институции и лобира за внедряването й, разбира се, "в името на българския национален интерес". Обича да се снима с важни хора - за целта винаги си носи фотоапарат.

Резултати: богата лична колекция от снимки на Панайотов с други европейски политици.

Цитат: "Моята програма е да отчета какво иска животът."

Eвгени Кирилов, БСП

Изяви: редовно привлича внимание към проблемите  на българско-македонските отношения - Спаска Митрова, "езикът на омразата" и пр. "Любимец" на македонските медии.

Резултати: докладчик по важно предложение на Еврокомисията за опростяване на правилата за достъп до еврофондовете.

Цитат: "В борбата със сомалийските пирати, международната общност разполага със силната резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Чрез нея пиратите ще разберат, че вече срещат сериозен отпор и утвърдената схема на отвличания не работи."

Ивайло Калфин, БСП

Изяви: като зам.-председател на парламентарната комисия по бюджета Калфин ще играе важна роля при разпределението на средствата в следващата бюджетна рамка на ЕС. Един от малкото български евродепутати, които се изказват смислено и лобират успешно за инициативите си.

Резултати: сред най-активните лобисти за отпускане на допълнителни компенсации за затварянето на реакторите на АЕЦ  "Козлодуй".

Цитат: "С всички свои действия правителството влоши ситуацията с усвояването на европейски средства и числата говорят съвсем ясно, а от друга страна - ако не се предприемат незабавни действия, България ще се превърне в лош пример за липса на капацитет за усвояване на европейски фондове."

Слух: Калфин загрява в Европарламента за кандидат-президент на БСП?

Слави Бинев, "Атака"

Изяви: Бинев е най-популярният български евродепутат, канен на купоните на Жозе Мануел Барозу, срещи с Джо Байдън, обеди с италианския президент и аудиенции с папата.

Резултати: политически - никакви. Спортни - завидни. Най-отсъстващият от пленарни сесии български евродепутат. Често гласува в разрез с останалите си български колеги в ЕП.

Цитат: "Това е един от талантите ми – там, където другите не виждат решение, аз се амбицирам и не приемам "не" за отговор. Проблемите винаги са ме възбуждали." (пред "Новинар")

Слух: в спортните си изяви (особено когато са пред публика) евродепутатът носи тениска с надпис "Светия дух и Слави Бинев".

Антония Първанова, НДСВ

Изяви: хиперактивна по здравни и социални теми - от промотиране на пациентските права, през "европейска инициатива за душевно здраве" до "зелената икономика като шанс за равенство между половете".

Резултати: повечето й инициативи са в области, където ЕС има ограничени правомощия. Лобира успешно за отпускане на допълнителни компенсации за АЕЦ "Козлодуй". Силно критична към правителството.

Цитат: "По специалност съм педиатър, не психиатър." (по повод обвиненията на Румяна Желева, че Първанова е в дъното на конспирация срещу бившия кандидат за еврокомисар)

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seg00516098 avatar :-|
    JediMonster
    • - 22
    • + 5

    Не, че нещо ама най успешният евродепутат е Кристиян Вигенин!

    Нередност?
  • 2
    tj avatar :-|
    Kiro
    • - 10
    • + 6

    Вигенин е успешен в смисъл ... ;)
    А нашите евродепутати да бяха свършили нещо конкретно, да бяха пуснали пак 3 и4 блок на АЕЦ Козлодуй, да бяха отложили с някоя година големия акциз за горивата, или пък да бяха отменили акциза за домашната ракия, както е направено това за Гърция и за Италия (те варят друго, а не ракия, разбира се).

    Нередност?
  • 3
    gph021142037 avatar :-P
    gph021142037
    • - 21
    • + 6

    конкретно изречението

    "..афинитет към екзотичните работни пътувания с голям въглероден отпечатък.."

    не ви ли звучи някак глупаво ? ;)
    то бива carbon footprint, то бива, амаа ча па толкоз :)

    Нередност?
  • 4
    darthsidius avatar :-|
    darthsidius
    • - 3
    • + 9

    "Съединението прави силата",жалко че рядко се водим по тази максима.

    Нередност?
  • 5
    woi avatar :-|
    WOI
    • - 1
    • + 15

    Всъщност Европейският парламент е институция на Европейския съюз, не на националните правителства, и по устав членовете на ЕП представляват всички граждани на ЕС, не само тези от собствената си държава. Има дори евродепутати, които са избрани в страни, на които са само жители, но не и граждани (един от примерите е немецът Коен-Бендит, лидер на Les Verts във Франция и съпредседател на Зелените в ЕП). Така че призивите за гласуване по национален принцип звучат малко допотопно и провинциално.

    Но като оставим това настрана, интересен материал!

    Нередност?
  • 6
    woi avatar :-P
    WOI
    • - 5
    • + 8

    Антония Първанова, НДСВ: "По специалност съм педиатър, не психиатър." (по повод обвиненията на Румяна Желева, че Първанова е в дъното на конспирация срещу бившия кандидат за еврокомисар)

    --Отговор на място!

    Нередност?
  • 7
    todorg avatar :-|
    todorG
    • - 3
    • + 23

    Чак пък толкова изкривени факти в статията не очаквах, при условие че на сайта на ЕП има статистика (явно авторката смята, че читателите не ползват интернет:)
    Посочените в статията "първенци" са всъщност доста назад според официалната статистика:
    - Илияна Иванова има 6 прояви (2 въпроса, 3 речи и 1 декларация)
    - Ивайло Калфин има 13 (2 въпроса, 7 речи, 3 предложения за резолюции и 1 мнение до комитет)
    - Фелиз Хюсменова има 10 (3 въпроса, 5 речи и 2 предложения за резолюции)
    - Владимир Уручев има само 2 речи в зала
    - Димитър Стоянов има 11 (10 речи и 1 предложение за резолюция)

    Безспорни първенци и най-работливи са:
    1. Антония Първанова с 29 прояви (11 въпроса, 11 речи, 2 предложения за резолюции, 4 писмени декларации и 1 мнение до комитет)

    2. Кристиан вигенин също с 29 (1 въпрос, 16 речи и 12 предложения за резолюции)

    3. Метин Казак с 27 (2 въпроса, 7 речи, 17 предложения за резолюции и 1 мнение до комитет)

    4. Мария Неделчева с 20 (5 въпроса, 14 речи и 1 писмена декларация)

    всички останали са под 15 прояви/човек

    Колкото до "защитаването на националните интереси", авторката много добре знае, че решенията, засягащи всички граждани на ЕС (напр. защита правата на потребителите на мобилни услуги) засягат пряко и българските граждани, въпреки че националната преса не го отразява като "национален интерес". Защо ли?

    Който не вярва, ето линка към страницата на Европарламента:
    http://www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/view.do?country=BG&partNumber=1&language=BG&id=38610

    Нередност?
  • 8
    skydiver avatar :-|
    Skydiver
    • + 7

    Изяви: изобретил "революционна нова пречиствателна технология", която разнася в сак из европейските институции и лобира за внедряването й, разбира се, "в името на българския национален интерес". Обича да се снима с важни хора - за целта винаги си носи фотоапарат.

    Хехе, това беше забавно да се прочете. Публично-частно партньорство по балкански. :)


    Нередност?
  • 9
    slon avatar :-|
    slon
    • - 2
    • + 4

    Каквото и да си говориме, доста ни е лош матеряла - както в България, така и извън нейните предели !

    Нередност?
  • 10
    t_ avatar :-|
    t_
    • - 6
    • + 7

    Първанова, безспорно с най - голяма активност, безспорно ерудирана, успя да навреди на страната безспорно най - много. Безспорно Румяна Желева не беше добър кандидат, следствията от действията на Първанова обаче, също са факт.
    Надявам се да не се забрави.

    Нередност?
Нов коментар