🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Късият път до провала

В ГЕРБ обмислят по-високи данъци

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една страна много лесно може да извърви пътя от върха до дъното. Доказаха го Италия и Франция – финалистите на последното Световно, които не успяха да преминат групите на Мондиала в Южна Африка. Опитва се да го направи и България, която от шампион по ниски данъци в Европа заговори за вероятността доброволно да се откаже от това си конкурентно предимство и така да изпадне съвсем от полезрението на чуждите инвеститори.

И докато за италианци и французи вече е късно за промени, България все още има шанс. Поддържането на шампионска форма обаче е трудно и минава през лишения и ограничаване на апетита - например на министрите за повече разходи или на неефективната държавна администрация за по-високи заплати без съкращения и по-качествени услуги.

Лошото е, че необходимостта от фискална дисциплина и структурни реформи не е от вчера. Досега обаче правителството предпочита да си решава проблемите по заобиколни пътища - например чрез харченето на фискалния резерв или забавяне на плащанията към бизнеса. Политическият ефект от тях е катастрофално забавяне на реформите. Което ще е резултатът и ако управляващите изберат през 2011 г.  по-лесния път на по-високите данъци, вместо да изпълнят предизборните си обещания  - съкращаване на разходите и намаляване на данъците.

И за да завършим с футболната метафора - и пред Италия, и пред Франция преди Световното светеха много червени лампички. Те не ги видяха и платиха за грешката си. Подобни, но икономически, предупреждения има и пред България. Например спадащото вътрешно търсене, което няма как да се превърне в двигател на икономиката при увеличаване на данъчното бреме. И ако управляващите от ГЕРБ не видят тези сигнали, ние също ще си платим. Но не просто на една игра с топка. А с реално намаляване на доходите, безработица и бедност.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 1
    • + 13

    По-високи данъци в момента би било равносилно на по-малко приходи в бюджета.

    Нередност?
  • 2
    ursus avatar :-|
    uzur
    • - 2
    • + 11

    http://yphalachev.blogspot.com/2010/06/blog-post_20.html
    Преките данъци се крият най-лесно, по-трудно непреките като ДДС и акцизите. В последно време много успешно се крият и акцизите.Така, както с намаляването през годините на преките данъци, приходите се увеличиха в пъти, така приходите ще паднат в пъти, ако тръгнем да връщаме часовника назад.Повишаването на данъците ще има три сигурни ефекта – увеличаване на сивата икономика, изгонване на чуждите инвеститори и намаляване на икономическия растеж.Приходите в бюджета могат да се увеличат, като се даде шанс на икономиката да работи. Не можеш да кажеш на бизнеса няма да ти платя, или ще ти платя 90%, да забавяш ДДС; когато бизнесът се оплаква, да му му изпратиш всички контролни органи и да очакваш увеличение на приходите. Повишаването на данъците ще има три сигурни ефекта – увеличаване на сивата икономика, доизгонване на чуждите инвеститори и намаляване на икономическия растеж.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-@
    masay
    • - 4
    • + 25

    Може би са останали няколко наивници, които вярват, че тази "партия" и това правителство имат капацитета да преместят напред който и да било от проблемите пред държавата. Освен мачовското поведение на мин.председателя и бърборенето на посоки на подопечните му, нищо друго няма на хоризонта. Тези хора нищо не разбират! Сред тях може би има подготвени да са зам.директори на ферми малки предприятия, но няма стратези, няма приложни специалисти, които да осъществят една политика - икономическа, здравна, социална. Като казах социална, та се сетих за оня вечно тъжния социален министър: какви пенсии ще увеличаваш догодина, ювиги, след като управителката на НОИ вчера изрева, че 60% от парите за пенсии не идват от фондовете на НОИ, а от бюджета!
    В ситуацията в страната само на тотален глупак би му хрумнало да пълни бюджета с увеличаване на данъци! Но както я карат, само въпрос на време е да помолим МВФ да дойде да ни "оправи".

    Нередност?
  • 4
    mto avatar :-?
    mto
    • - 2
    • + 8

    Кой твърдеше, че ГЕРБ били десни?

    Нередност?
  • 5
    raz_dva_tri avatar :-|
    Raz Dva Tri
    • - 13
    • + 3

    1.:

    neobiasnim
    Неутрално 2721:3020 юни, 2010 Отговор
    Правителството се справя успешно във време на криза, което признаха и от МВФ. Увеличаването на данъци е мярка, която ще се коментира след месеци и пак не изглежда вероятно да бъде реализирана. Запазването им през следващата година ще бъде директен знак към чуждестранните инвеститори и местните имащи, че ситуацията е стабилна и може да се инвестира спокойно. Всичко това, съчетано с реформа в съдебната система, която е тръгнала и скоро ще се реализира, гарантира едно по-светло бъдеще за страната ни. Деградивните и апатични коментари отдавна не са на мода и моля критикарите за повече аргументираност.

    Be smart, don't be a retard!

    Нередност?
  • 6
    raz_dva_tri avatar :-|
    Raz Dva Tri
    • - 5
    • + 4

    2.:
    Боги
    Любопитно 5522:3820 юни, 2010Отговор
    До коментар [#42] от "woodshed":

    успокой се, това е нормално така е в демократичните държави - важните идеи и решения се обсъждат и всеки си казва думата преди да се приемат ... а не излиза някой захаросан номенклатурчик от ВС на БКП пред нацията и да казва - ще лапате и ще се потапяте, другари - действайте

    така, че по-скоро си мисли каква ти е позицията, кое е най-добре за теб лично и за държавата, вместо да се вайкаш ...

    два незабравими шлагера - приземяване, приземяване, приземяване и партизан за бой се стяга: www.vbox7.com/play:1356c939 | www.youtube.com/watch?v=REPbxIYDHKs

    Нередност?
  • 7
    raz_dva_tri avatar :-|
    Raz Dva Tri
    • - 2
    • + 7

    3.:
    Graf
    Неутрално 15106:3521 юни, 2010Отговор До коментар [#33] от "Цецо":

    Поздравления.
    До твоя постинг нито един от "умниците" не обръща внимание на откровенното малоумие.
    Менда да се изпрати обратно у ВУЗ-о, който и е дал диплом. Вносът не е част от БВП на страната. Даже се изважда от резултатите. Ето я формулката: GDP = private consumption + gross investment + government spending + (exports − imports). Та пред това "imports" стои един голяяям минус. Вносът е важен за фиска, защото се облага с ДДС. И оказва отрицателно влияние върху крайния резултат на БВП. Ама Менда това го е пропуснала в училище.
    В другата част Менда е права. Нещо е започнало да щрака из главите на някои хора. До 2008 година икономиката е импортна. Вносът надвишава износът, а дефицитът по текущата сметка се покрива от ПЧИ. Ако заложим политическа цел, че България...

    Прочитане на целия коментар ще се развива като Германия - като експортно ориентирана държава то трябва да променим и данъчната философия. Защото експортът взима от данъчните приходи, а не дава. Виещите идиоти тук даже не си дават сметката, че при 10% плосък корпоративен данък и възстановено ДДС от 20% всеки данакоплатец финансира експортната ни промишленост(по-рядко) и търговците които осъществяват износа(по-често) през бюджета. Очастностяване на ползите и обоществяване на разходите...
    Я да видим сега структурата на експорта. Упссс... Метали, преработени горива, полуфабрикати и суровини.. Наливаме от нашите данъци пари на Дънди Прешъс Металс Инк, Солвей, търговци на жито(ТИМ), търговци на горива(Лукойл), а пари за болници и училища няма..
    Както много пъти съм казал, местните аборигени си заслужават съдбата. Заради тоталното им невежество и глупост.

    Нередност?
  • 8
    raz_dva_tri avatar :-|
    Raz Dva Tri
    • - 1
    • + 5

    4.:
    1_naum
    Неутрално 17311:4121 юни, 2010
    Отговор
    Естествено, че Graf е прав
    Отдавна си го говорим това. Който и да управлява сега и в близко бъдеще трябва да знае, че еуфорията от 2005-2007 г. няма да се върне в следващите десетина години и пълненето на бюджета от ДДС върху отрицателното ни търговско салдо също няма как да се случи. Именно тази промяна в структурата на икономиката отговаря на тънкия ехиден въпрос на БСП-то (без Орешарски обаче) как така БВП ще расте, а бюджетните приходи не. Ами така, БВП ще расте на база износ и леко постепенно увеличение на вътрешното потребление. И трябва да се молим, както каза Graf миналия път по темеат, ако има увлеичение на вноса то да е от внос на инвестиционни стоки.
    В крайна сметка смятам, че плоския данък си изигра ролята и е крайно наложително да се премине към прогресивна скала за облагане на доходите и да се вдигне с 2-3% корпоративния данък. Няма да отблъснем инвеститорите с това, особено ако междувременно...

    Прочитане на целия коментар въведем повечко ред в държавата.
    А скалите на ДОД могат да са такива, че почти да не засегнат основната маса от доходите. 10% остава за доходи до 1500 лв.
    Обаче, депутати, министри, реститути, адвокати, съдии и т.н. минават на 12% и нагоре. Е те затова трудно ще мине връщането на прогресивния данък

    Нередност?
  • 9
    raz_dva_tri avatar :-|
    Raz Dva Tri
    • - 1
    • + 4

    5.:
    1_naum
    Неутрално 19313:56
    21 юни, 2010 Отговор
    dissident, кака ти Менда очевидно е сбъркала, но ако помислим малко, ще се досетим какво е искала да каже. А е искала да каже, че ръста на БВП е бил резултат от чуждестранни ИНВЕСТИЦИИ натрупани за периода до 2008 г. които обаче имат своя "вносен компонент", който от своя страна е пълнил бюджета с ДДС. Подемът през този период беше свързан и с кредитния бум. Раздаването на евтини кредити повдигна до небивали висоти покупателната способност на българина и той забрави от къде иде и къде отива. Даже да нямаше криза в момента, пак би трябвало да има свиване на потреблението - веднъж, защото някакви потребности (дом, кола, плазма) вече са задоволени и втори път, защото погасяването на кредитите свива покупателната способност. Просто всички ние, да не говорим за правителството тотално се объркахме от този преход от невиждано за българина благоденствие, към рязък спад дължащ се на световната икономическа криза. Ням...

    Прочитане на целия коментар а как.. просто трябва да го осъзнаем като ирландците и даже испанците.
    А всичко това няма нищо общо със съкращаване на държавните раходи и провеждане на основните реформи. С криза или без те трябва да се проведат. Кризата само помага
    -+!
    Одобрение 6
    от 6 гласа

    Нередност?
  • 10
    raz_dva_tri avatar :-|
    Raz Dva Tri
    • - 1
    • + 3

    Здравейте, извинявам се, че копи-пействам труда на колегите, но съм си направил труда да прочета форума на "Дневник" (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/06/20/920034_gerb_pred_dilema_-_vdigane_na_danuci_ili_zamraziavane/) и да извадя най-градивните (според мен) мнения. Аз също не съм привърженик на вдигане на данъци, но не съм икономист. Последните 2-3 мнения ми се сториха интересни (обосновани).
    Поздрави

    Нередност?
Нов коментар