🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Магистратура по чиновническа администрация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако в бизнеса има MBA, то за бъдещите служители на държавния апарат със сигурност трябва да се въведе Магистратура по чиновническа администрация. Къде другаде могат да се научат трикове като предложения от току що създадената Агенция по безопасност на храните - да въведе такси за пререгистрация на всички производствени и търговските обекти. Това е идеален пример за поне три феномена в държавната администрация в България, които трябва да залегнат в дисциплината "Основи на МЧА".

Да кипи безсмислен труд. Пререгистрацията не решава нито един проблем, недостатъци в хигиенните стандарти на ресторанти и баничарници могат да бъдат открити и с обикновени проверки. И там където ги има, да бъдат налагани глоби на неизрядните търговци, вместо да страдат изрядните. Но това ще създаде два месеца работа на 2600 инспектори, които иначе биха могли да се занимават с нещо по смислено (т.е. да си вършат работата).

Всяка нова структура, вместо да намалява разходите, ги увеличава. Сливането на две агенции по презумпция трябва да оптимизира разходите, но както изглежда в случая с агенцията и исканите от нея такси, ще стане така, че 1+1 ще е равно на 3. Засега не е известно да се предвиждат съкращения в структурите на агенцията, но пък данъкоплатците ще бъдат допълнително натоварени.

Нова услуга, нова такса Всяка нова хартишка, изисквана от администрацията, трябва да се заплаща.

Последното, не на шега, не е лоша идея – нека ползвателите, а не всички данъкоплатци да плащат. Но всяка такса трябва да се съпровожда и с автоматично намаляване на бюджета на съответната администрация, намерила си нов източник на приходи.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    philip avatar :-P
    Philip
    • - 1
    • + 19

    Управляващите забъркаха така каша във всички сфери, че ще трябват два мандата за ги разплете някой храбрец. Но най-добре ще е да се разсече ГЕРБерският възел. Иначе ще станем стараната на администрацията и пенсионерите.

    Нередност?
  • 2
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 2
    • + 8

    Нали люто се заканиха в началото на мандата да съкратят чиновници - много били. Е, съкратиха, но за да освободят място за "свои", че и нови работни места откриха. Браво, не откриват топлата вода, всяко правителство го прави, дори и на ББ.
    Тази седмица ме покърти един репортаж - за даването на ДМС на общински служители. Направо ми се доплака. Едната била с 320лв заплата и горката чакала с нетърпение това подпомагане. Другата била главен юрисконсулт с 460. Те си знаят защо си налягат парцалите там, да не се оплакват.
    И второ - трябваше да ни втълпят, че хорицата в администрацията са бедни и ще получават допълнително. Да знаете, че сте предупредени. Парите потичат там отново. Забравете, че миналата година бяха отрязани и бяха хокани, че имат бюджет и искат още.
    Дали обаче ще има и за пенсионерите - това е друго, и ние от правителството не обичаме големите социални групи - стари, болни и майки.

    Нередност?
  • 3
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    До коментар [#2] от "jelezen":

    Народът го е казал отдавна - "Гладна мечка хоро не играе"...
    Дай на администраторите добри заплати, не ги дръж в мизерия, за да не се изкушават от подкупи.
    А пенсионерите сами са си виновнии за сегашната си мизерия. Да са мислили когато са строили комунизъма. Майките и аз ги жаля, но деца не се раждат заради помощите, а от съвсем различни мотиви, предполагам...

    Нередност?
  • 4
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    Самата идея да се създаде агенция за безопасност на храните не е лоша. Лошо е изпълнението на упражнението "творим административна реформа", с което се появи агенцията. Още на ниво идеен проект беше сигурно, че механичното събиране на 3 служби не е достатъчно условие бебето да не е хилаво. При тоя министър с нищожния му интелект и потенциал - толкова. После се намери министерски приятел за директор на агенцията, който също е голямо недоразумение сам по себе си. После се събраха 3-те администрации без нито един "липсващ", пришиха им още няколко десетки "странични" и - готово!
    Но не би! Оказва се, че не върви нито една от дейностите на предишните структури. Има шап и няма профилактика,което беше работа на НВмС, на пазара се пробутват всякакви пестициди без регистрация в ЕС (НСРЗ), пак се появиха съмнителни меса и яйца (ДВСК), всеки продава какъвто си иска посадъчен и посевен материал (НСРЗ, НСЗ), изобщо цари абсурден хаос...
    А междувременно започнаха междуособните войни всред служителите и ръководството. Което трябваше да бъде спряно от министъра и заместника му Цв. Димитров още преди да се разгоряла войната. Така нещата стигнаха до естественото си състояние на бавен разпад.

    Нередност?
Нов коментар