🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рецепти от север

Европейските фондове и България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не усвояваме пари по европейските фондове, заявиха тази седмица от опозицията в мотивите за вота за недоверие. Усвояваме, отговори им правителството. След като размрази програмите през 2010 г., България започна по-активно и бързо да получава свежи средства от ЕС (виж текста) и дори според коментарите от Брюксел започна да излиза от редичката на "проблемните държави". Но сравнението с кота нула, каквото де факто беше нивото преди 2009 г., не е от кой знае каква полза. България изгуби време и пари, а по всичко личи, че ще продължи да го прави още поне няколко години.

А можеше да е по-различно. Една по-малка програма, финансирана от Норвегия, завърши много успешно миналата седмица (виж текста). Причините? Там с всеки бенефициент се работи индивидуално, на проблемите му се реагира бързо и адекватно, а бюрокрацията е сведена до необходимия минимум. С един кандидат например норвежките консултанти са минали през 15 банки, докато открият подходяща за съфинансиране. Представете си колко по-различно би било, ако, когато влизаше в ЕС през 2007 г., България бе поела по този път.

Пропуснатите възможности, разбира се, няма да се върнат. Но добрите примери могат да се ползват по всяко време. Поправянето на технически грешки преди подаването на проекта, а не отхвърлянето му заради тях например, не е порочна практика, а добра идея. Администрацията е задължена да помага много по-активно на бенефициентите през целия процес на подаване, проверка и изпълнение. По ирония на съдбата тя сега трябва да го прави за закъсалите общини. Би било добре да започне да го прави за всички.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    a3 avatar :-P
    аз
    • + 7

    ами как би било възможно, ако следваме норвежкия пример администрацията ще е малка и компетентна. представете си колко много хора ще бъдат разочаровани...

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-?
    тимирут'
    • - 4
    • + 2

    Не знам какво му е толкова успешно на малкия норвежки проект. Със сигурност дори и да има някакви добри практики, те никак не кореспондират на големите европейски програми с финансиране от над 6 млрд. евро, без да броим ПРСР, която по неясни критерии не е оперативна програма. Програмното планиране и финансиране няма нищо общо с никакви дребни донорски програми, все едно дали са норвежки, швейцарски, американски или някакви други.
    Съвсем различно е да си посочим проблемите - има ги, много са и са всеобхватни. Но каква е ползата, ако насреща е министър като Дончев или Найденов, които определено са сред най-слабите в кабинета. И друго - проблемно усвояване има не само и не толкова заради администрацията. Проблемно е, че има "политическа воля" нещата да стават така, т.е. да продължават да не се случва както е резонно, което се задава от Бат' Бам-Бам и министрите му. И разбира се, имаме огромен брой недобросъвестни бенефициенти, на които им е казано, показано и указано, че могат, трябва и е наложително да се краде от фондовете н ЕС. Изобщо, каква е тая държава и какво е общото между нас и ЕС???

    Нередност?
Нов коментар