🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкрепа по норвежки

България е получила безвъзмездно 41.5 млн. евро за 64 проекта

Соларният парк "Припечене" край Петрич
Соларният парк "Припечене" край Петрич
Соларният парк "Припечене" край Петрич    ©  Николай Абаджиев/ Посолство на Норвегия
Соларният парк "Припечене" край Петрич    ©  Николай Абаджиев/ Посолство на Норвегия
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ани е на пет години. Държи нож в едната ръка, а по бузите й се стичат сълзи. Оказва се, че детето плаче от радост. Защото "за пръв път си отрязах ябълка сама, вкъщи мама не ми дава да режа с нож, но тук успях". "Тук" е учебната ферма "Слънчева градина" към Агроекологичния център на Аграрния университет в Пловдив.

За една година фермата е посетена от 2993 деца от 31 училища. При еднодневното обучение в "Слънчева градина" малчуганите садят зеленчуци, поливат, окопават, обират реколтата – според сезона. Децата сами мелят зърно с ръчна каменна мелница, месят тесто и пекат хляб в истинска пещ на дърва. Или пък бият масло и дори правят сирене. Някои пък си тръгват с бурканче лютеница или сладко, което сами са сварили.

Всичко това се случва под погледа на специално обучени аниматори и е част от едногодишна учебна програма, подготвена с помощта на норвежки експерти.

Инициатор на "Слънчева градина" е българската Фондация за биологично земеделие "Биоселена", а партньори на проекта са Аграрният университет в Пловдив, Норвежкото кралско дружество за развитие (Norges Vel) и Столичният център за работа с деца.

Уникалната ферма е финансирана от Норвежката програма за сътрудничество в България и бе официално открита на 4 юни 2010 г. Проектът е на стойност 217 хил. евро, 90% от които са безвъзмездни.

Според Стоилко Апостолов, председател на фондация "Биоселена", това е изключително успешна инициатива, след като във фермата са преминали два пъти повече деца от предвиденото. "Слънчева градина" продължава да приема посетители и след приключването на норвежкото финансиране.

Соларният парк "Припечене" край Петрич също е построен със средства от норвежката програма. Идеята е на българското частно дружество "Хидроенергийна компания", а партньор е фирма "Ношк Сулкрафт АС" от Норвегия. Стойността на инвестицията е почти 3.5 млн. евро, от които 1.4 млн. евро са безвъзмездни.

Идеята се родила през ноември 2007 г., а през април 2009 г. компаниите подписали договор с "Иновация Норвегия" - държавната агенция, която отговаря за управлението на програмата за сътрудничество. "Нашата цел бе да се изгради слънчева централа с 1 мегават мощност. За около 40 дни инсталирахме 4356 модула на 20 декара земя. От декември миналата година до май соларният парк е произвел 445 мегаватчаса енергия", прави равносметка управителят на "Хидроенергийна компания" Владимир Табутов. Зад числата се крие дълга предистория. "Първо трябваше да намерим норвежки партньор, защото това е изискване на програмата. Трябваше да получим 31 разрешителни от 15 институции. Четири пъти сменихме работните проекти", разказа Табутов. Но най-трудно се оказало намирането на съфинансиране. Потърсили кредит от 15 банки в осем държави и три континента. Само четири се съгласили да съфинансират проекта. Три от тях представили неприемливи за инвеститорите условия, които обезсмисляли усилията им. В крайна сметка след 18 месеца търсене избрали "Уникредит".

"Пробвайте късмета си по-често и не се предавате, защото чудеса стават всеки ден." Това е препоръката на Анета Дончева, заместник-директор на Националната библиотека "Св. в. Кирил и Методий", след успешно приключил проект, съфинансиран от Норвегия, Исландия, Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). В резултат на подкрепата е създаден дигитален център с три колекции - "Българският ХІV век" (книгите през този период), "Сиджили" (съдебните регистри от времето на Османската империя) и "Целокупна България" (стари български периодични издания).

Помощта

Норвегия не е член на ЕС, но има близко сътрудничество с Европейската комисия и предоставя помощ на 15 страни - членки на ЕС, по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (заедно с Исландия и Лихтенщайн) и Норвежката програма за сътрудничество.

За 2007 - 2009 г. по тези финансови инструменти България е получила общо 41.5 млн. евро за 64 проекта в сферите на околната среда, човешките ресурси, здравеопазването и грижата за децата, опазването на европейското културно наследство.

Усвояването на средствата е над 60%, а с приключването на всички проекти се очаква да се повиши с още 10-15 процентни пункта. България усвои средно около 75% от сумите и по двата предприсъединителни инструмента - земеделската програма САПАРД и инфраструктурната ИСПА. Разликата е, че парите от Норвегия са усвоени за три години, а не за 10, както е при другите две програми.

Защо е успешна

Това, което прави успешна норвежката програма за сътрудничество, са ясните приоритети за финансиране, казват участници в програмата. "Формулярите за кандидатстване бяха направени чудесно, имаше изброени критерии, посочваш индикаторите, по които ще измериш успеха от реализацията на проекта, и няма нужда да изпишеш 120 страници бизнес план", добавя Стоилко Апостолов. Според него "най-важното за успеха е, че имаше подбор на смислени проекти, а не само отговарящи на някакви формални критерии". "А това е резултат от факта, че оценката на проектите беше правена от норвежки експерти - хора с много опит", казва Апостолов.

Плюс за програмата е, че държавната "Иновация Норвегия" е открила офис в България. "Тези хора бяха насреща винаги и помагаха безусловно. Няма нужда от формалности, понякога нещата се уреждаха по телефона или по мейла. Налага се някаква промяна – примерно в бюджета на проекта, тя се съгласува бързо и получаваш разрешение да продължиш. При нас например имаше проблем с човека, когото назначихме за управител на учебната ферма. Той не показа, че е мотивиран, и ние всичките четири организации решихме, че ще го уволним. А това носеше риск за проекта. Писахме мейл до "Иновация Норвегия" и получихме отговор "действайте", обобщава Апостолов.

"Ако самата рамка на норвежкото сътрудничество не беше така добре измислена, програмата нямаше да има този успех", каза Владимир Табутов. И добавя: "Ако хората от "Иновация Норвегия" не бяха ни помагали в тези три години, нямаше да реализираме нашата инвестиция. За нас това е партньор, а не просто институция, която администрира проекта. Ако всички институции вършат работата си по същия или аналогичен начин, България би изглеждала различно. Имаме опит в усвояването на европейски средства, но такава свобода не сме срещали с други донори", заяви Табутов .

Какво предстои

Безвъзмездната помощ от Норвегия, Лихтещайн и Исландия за България се вдига почти тройно и страната ни ще получи нови близо 127 млн. евро за следващите пет години. "Причината за увеличаването на средствата е доброто представяне на България, като постигнатите резултати са видими", посочи посланикът на Норвегия Тове Скарстейн.

Кандидатстването с проекти ще бъде отворено през пролетта на 2012 г. Норвежките програми са от малкото, които предоставят средства за неправителствения сектор чрез специално създаден фонд. Тази възможност за подкрепа ще остане и през новия програмен период. Частните компании пак ще могат да кандидатстват с идеи за развитие на възобновяемите енергийни източници, както и за мерки за енергийна ефективност. Ще бъдат финансирани отново проекти, свързани с опазването на околната среда, здравеопазването и грижата за децата. Ще се запази и възможността за отпускане на стипендии и обмен на студенти – пак чрез специален фонд. Вече реализирани проекти през първия програмен период също може да кандидатстват за средства, но няма да бъдат автоматично одобрявани.

Безвъзмездна помощ за България (в евро)

По линия на Финансовия механизъм на ЕИП

- Околна среда: 4 139 509 - 9 проекта

- Човешки ресурси: 3 129 030 - 9 проекта

- Здравеопазване и грижа за децата: 4 579 135 - 13 проекта

- Културно наследство: 4 975 196 - 11 проекта

- Фонд за подкрепа на НПО: 2 064 000 - 61 подпроекта

- Фонд за стипендии: 596 766 - 1 проект

По линия на Норвежката програма за сътрудничество

- Енергийна ефективност: 6.4 млн. - 8 проекта

- Прилагане достиженията на правото от Шенген: 5.3 млн - 2 проекта

- Устойчиво производство: 4.6 млн. - 9 проекта

- Околна среда: 1.2 млн. - 3 проекта
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    10001 avatar :-P
    d10001
    • + 5

    уникално :)

    Нередност?
  • 2
    miro84 avatar :-|
    miro84

    Добър избор на банка са направили скандинавците.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал