🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само решителността ще донесе спокойствие

Декларирането от правителството на воля за реформи и започването им още сега могат да имат дори и краткосрочен ефект.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Потреблението в България продължава да се свива, а по мнение на представители на бизнеса и финансисти този процес няма скоро да спре. Всичко това изпарява и очакванията, че икономиката на България ще започне да работи на по-високи обороти и ще затвори страницата на кризата.

На пръв поглед ресурсите на държавата да влияе върху тези процеси изглеждат ограничени, но въпреки това управлението има полезни ходове. И те бяха подсказани от бизнеса - реформи в здравеопазването, пенсионната система и образованието. Към това се прибавя и отдавна констатираната нужда от работеща съдебна система и администрация.

С тези мерки може да бъде постигната една цел - повишаване на сигурността на средата, което да стимулира хората да работят, да печелят и да харчат повече. Липсата на достатъчно добра среда беше призната и от икономическия министър Трайчо Трайков.

Ефектът от тези промени, разбира се, ще бъде дългосрочен. Декларирането от правителството на воля за реформи и започването им още сега могат да имат дори и краткосрочен ефект. Проектът за бюджет за 2012 г. обаче показва, че решителни стъпки в тази посока няма да има и догодина.

Има и мерки, които звучат добре на пръв поглед, но е много важно държавата да не се изкуши да тръгне в тази посока, както направиха някои други европейски страни. Отново има гласове за налагане на протекционистични мерки и по-високи мита към трети страни, което да осигури повече приходи в бюджета и да стимулира местното производство.

Практиката е показала, че отговорът на подобни действия е пропорционален. България внася почти всички необходими суровини от страни извън ЕС и това може да направи този внос още по-скъп. И със сигурност ще направи българската икономика по-малко конкурентна.

Също така е важно държавата да не залита и към финансиране на проекти с привличане на голям дълг и увеличение на дефицита. Това засега се спазва (с изключение на вдигнатия таван на дълга заради плащане на дълг през 2013 г.). В противен случай управляващите днес рискуват да повторят грешките на други европейски държави, а дълговете да бъдат плащани след време от всички. 

Изводът е, че за момента правителството няма механизъм, с който краткосрочно да повиши потреблението, но има възможността, а и задължението да покаже решителност за реформи и с това да внесе така необходимите спокойствие и предвидимост.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    merkel avatar :-|
    merkel
    • - 2
    • + 1

    Ексклузивно - Десислава Шумелова ще замести Марги Попова като правосъден министър!
    Тя е работила в ЕК в комисията по конкуренция, а сега като съветник на Кристалина Георгиева!
    Затова и премиерът Борисов заяви, че тя се радва на изключително одобрение от ЕК и лично на председателят на ЕК - Барозо! Борисов е казал на Барозо и той е я определил като точния човек за съдебната реформа и че ще се радва на доверие от ЕК и сигурно отпадане на мониторинговият доклад.

    пс Очаквам капитал да разработи темата и да разбере а защо ни е свърже и с Кристалина и с новия министър по всичко личи е ясен!

    Нередност?
  • 2
    georgi2025 avatar :-|
    georgi2025
    • - 2

    Има много важен технологичен фактор- контрол на съзнанието, които се постига с ново развитие в конвергентните техологии. Проверете изградените за целтта мрежи в Европа и САЩ (Тетра например, но може да е и комерсиална) и импланти от лекари и зъболекари на малки предаватели на вълни.
    Това което мога да твърдя е, че и в България има такава мрежа и хора с импланти, моного от които важни политици, експерти и бизнесмени. Страната се контролира от външни служби и бизнес. Това се отнася и за БНБ. Като служител там, за кратко, са ми предлагали подкуп и отправяли заплахи чрез конвергентни технологии с твърдението, че "банките са твърде големи, за да се регулират". Може да се предполага, че умишлено са раздавани кредити на ниски цени с идеята да се повишат след време лихвите.
    http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

    Нередност?
  • 3
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    Тъжна нашенска действителност. Дано не я докраме до финансова трагедия, както сме я подкарали. От грешка към по-голяма грешка - до кога? Докато не остане какво да се сбърка ли?
    Това, което ни се поднася като реформи не е никакво реформиране, а най-елементарна мимикрия. Последната смислена реформа в здравеопазването и пенсионната система беше извършена от Иван Костов (или от ресорните министри в правителството на ОДС под неговото настоятелство, но ето я разликата между премиера с "топки" и тези след него). Последната здравословна реформа в образователната система я извърши Даниел Вълчев, въпреки че всички се взряха само в жълтите автобуси. Тези кратуни сега нито имат идеи какво и как да променят, нито капацитета да го извършат, нито желанието да го започнат поне, нито парите да го финансират.
    Говорят ни за свито потребление. Как да е различно, ако всеки се е взрял в кризата и не вижда перспективата нещо да се подобри?! Затава всяка свободна стотинка се спастря, всеки разход се преценява и по възможност се орязва или елиминира, всеки лукс се отлага за неясното бъдеще, а повечето млади и здрави хора не крият желанието си да имигрират. Разбира се, от това страда бизнеса, но когато правителството не иска или не знае как да помага, няма как да си помогнат сами...

    Нередност?
  • 4
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • - 1
    • + 1

    Няма как да се раздвижи пазара с толкова много консуматори и толкова малко производители. Няма как да се увеличат производителите с тези правила и в тази среда! Щом няма предсказуемост и сигурност, че стабилитетът ще е достатъчно дълготраен, кой би рискувал с инвестиции и раздуване на разходи? Крайно време е държава и общини да създадат предприятия, които да оберат огромните социални луфтове! Не приемам за резонни мненията, че те няма да са конкурентни, ще се крадат и т.н. Вместо да се раздават дребни суми и пакети на социално слабите, по-добре да им се отворят работни места, макар и дотирани. Те трябва да гарантират МРЗ на заетите и ниска цена за потребителите. Парите, които се харчат за помощи и временна заетост могат да се пренасочат за дотации. Един малък данък " солидарност" може да поддържа социалните фондове за тези, които наистина физически не могат да работят. Да престанат да си решават проблемите за сметка на пенсиите! Тези пенсии са право на възрастните хора, защото те са си внасяли лептите редовно! Да спрат да пипат правата на майките, защото от тях чакат деца и подмладяване на нацията! Да синхронизират образованието с нуждите на бизнеса, за да не се инвестират време и пари ненужно! Да стартират крупни проекти с външно, или смесено финансиране, които да обемат българска, а не чужда работна ръка! Да спре да се налага двоен стандарт в заплащането на наши и чуждестранни работници за една и съща работа! ЕС не приема българи на трудовия си пазар, а ние приемаме! Така ли? Нашата работна ръка трябва да е с предимство! И, бизнесмените да си снижат малко критериите! Не е нужно чистачката да е със средно образование, компютърна грамотност и западен език! Не е нужно операторът на машина да има знания и умения на среден управленски кадър! За това си има кариерни нива и не може от ниските нива да се изискват качествата на високите! Трябва да се използва това, което имаме, като човешки ресурс, а не да ги изхвърляме към социалното министерство, защото то не може да се справи с толкова голяма маса! Изобщо, нямаме нужда от думи, а от реални, правилни действия във всички насоки! Неща, които и преди ни трябваха, но не се правят!

    Нередност?
Нов коментар