Възстановяването на икономиката се отлага

Потреблението продължава да се понижава, което може да удари растежа

Трайчо Трайков    ©  Дневник
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Това, което можем да направим, е да повишим сигурността"

Трайчо Трайков, министър на икономиката

"Потреблението да остане свито, защото частният сектор ще намалява задлъжнялостта си поне още 4-5 години"

Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк

"У българина има много пари, въпросът е те да се харчат, а не да се кътат"

Ян Скверил, изпълнителен директор на "Авенди"

Потреблението през следващите години ще остане свито и компаниите залагат по-консервативни очаквания за продажбите си, заявиха днес на конференция представители на бизнеса. Така най-вероятно няма да се сбъднат и прогнозите, че в края на тази година и през следващата ситуацията ще се подобри.

Това означава най-малко две неща - чаканото от дълго време стабилно икономическо възстановяване се отлага, а доходите на домакинствата ще останат ниски. След леко възстановяване на продажбите на дребно в началото на година през последните месеци те отново започват да се понижават - само през септември са паднали с 3% спрямо същия месец година по-рано, показаха данните на НСИ.

Оборотите падат

"Нашите клиенти са несигурни и оборотите им падат. Това, което може да подобри очакванията на хората, е понижаване на риска да загубят работата си и понижаване на риска от инфлация, както и подобряването на здравните услуги", коментира Кристоф Шулте, директор "Клиентски мениджмънт" в "Метро кеш енд кери България" по време на конференцията "Факторът Потребление", организирана в понеделник от списание "Мениджър" и Уникредит Булбанк, където участваха представители на едрия бизнес, търговци и на изпълнителната власт.

Според главния икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов основният сценарий на банката е потреблението да остане свито, защото частният сектор ще намалява задлъжнялостта си поне още 4-5 години в България, а в САЩ и Англия този процес още не е започнал.

Потреблението е ключов мотор на икономиката

а надеждите бяха то да ускори излизането на България от кризата, след като чуждите  инвестиции намаляха, а ръстът на износа се забави. Свитото кредитиране, замръзналите доходи и несигурната среда обаче реално блокираха и търговията на дребно. На подобряване в потреблението залага и правителството в макрорамката си за догодина.

В момента домакинствата както в България, така и в Европа (там също вчера беше отчетен спад) харчат по-малко по няколко причини - несигурността покрай дълговите проблеми в еврозоната и опасенията, че глобалната икономика може да изпадне в нова рецесия.

Това ги кара да купуват по-малко заради опасността, че може да им се свият доходите или да бъдат съкратени. Свитото кредитиране допълнително тежи и ограничава потреблението. През септември единствените стоки с ръст са лекарствата и горивата.

Какво може да стимулира домакинствата да харчат повече

По време на конференцията бяха и посоките за решение на проблемите - реформи в здравеопазването, пенсионната система и образованието, с което да се създаде по-сигурна среда за хората и бизнеса в България, което да вдигне потребителското доверие и оттам разходите на домакинствата.

"Това, което можем да направим, е да повишим сигурността", коментира  министърът на икономиката Трайчо Трайков. Според него  в България потреблението остава слабо, защото хората не са сигурни за бъдещето, но кампанийните мерки за неговото стимулиране са скъпи и неработещи - като субсидиите за покупка на нови автомобили в някои европейски държави.

"Това, което ние можем да направим, е да повишим сигурността", допълни той. "Потребление има, когато човек е оптимист, че средата е сигурна и предвидима. Тази сигурност в момента я няма. Отсъства усещането за стабилна рамка на здравните и социалните услуги, а в дългосрочен план и на качественото образование", коментира социалният антрополог Харалан Александров.

"У българина има много пари, въпросът е те да се харчат, а не да се кътат", каза Ян Скверил, изпълнителен директор на дистрибуторската компания "Авенди". В момента депозитите на физическите лица в банките се повишават, което е показателно, че пари има, но предпочитанието е те да се спестяват.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    niki.maxi avatar :-|
    nicoleta
    • - 6
    • + 9

    На Запад няма ли кредити няма потребление,България нямя ли сива икономика няма потреление това е действителноста,за съжаление.

    Нередност?
  • 2
    antea avatar :-P
    antea
    • - 2
    • + 22

    ами лоши новини за г-н главния дистрибутор на Тефал и Джони Уокър... не се и съмнявам, че предпочита клиент, който да купи тигана си ако ТРЯБВА и с кредит, щото тъй големите му спестявания са потънали в кварталната аптека за самолечение, ама леко е сбъркал годината. но пък може и да не е сбъркал, а просто да му е дошло времето за нова количка/яхта от годишния бонус, и затова да е така щедър на съвети.

    Нередност?
  • 3
    funcy74 avatar :-|
    МилевГео
    • - 1
    • + 16

    Хаха изборите минаха и сега почваме да отлагаме всичко хаха, даже правим безпрецедентни промени в Наказателния кодекс(които са леко противоконституционни), за да събираме осигуровки........ехоооооо айде да се опомните малко, че......Гърция е близо, лекичко само погледнете в страни.

    Нередност?
  • 4
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 10
    • + 4

    Какво може да стимулира потреблението,разбира се едно движение,
    София се пренасели и доколкото знам миграцията не се очаква да е активна.Ако се измести Административният център към някой от другите ни градове,или започне строителство на обект от национално значение(като Белене,примерно) но с магистрали не става както виждаме.

    Нередност?
  • 5
    mano avatar :-|
    Svetoslav Pavlov
    • - 6
    • + 18

    Доста тъпо е да генерираш растеж с вътрешно потребление, още повече да искаш това потребление да е финансирано с кредити. Това е кух растеж. (аз на тебе - ти на мене).
    Истинският растеж се генерира от износ. (справка Германия). Нека някой да направи завод за производство коли, или голяма ИТ компания, която да произвежда в България, и да продава (успешно) навън. Останалото ще се нареди от само себе си. Тези фирми ще дават добри заплати, за да могат да вземат добрите специалисти. Тези заплати ще се харчат в България, а парите реално ще идват от чужбина.
    Мисля, че е много просто ... може би статията е тенденциозна...

    Нередност?
  • 6
    georgi2025 avatar :-|
    georgi2025
    • - 10
    • + 5

    Има много важен технологичен фактор- контрол на съзнанието, които се постига с ново развитие в конвергентните техологии. Проверете изградените за целтта мрежи в Европа и САЩ (Тетра например, но може да е и комерсиална) и импланти от лекари и зъболекари на малки предаватели на вълни.
    Това което мога да твърдя е, че и в България има такава мрежа и хора с импланти, моного от които важни политици, експерти и бизнесмени. Страната се контролира от външни служби и бизнес. Това се отнася и за БНБ. Като служител там, за кратко, са ми предлагали подкуп и отправяли заплахи чрез конвергентни технологии с твърдението, че "банките са твърде големи, за да се регулират". Може да се предполага, че умишлено са раздавани кредити на ниски цени с идеята да се повишат след време лихвите.
    http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

    Нередност?
  • 7
    volrath avatar :-@
    volrath
    • - 2
    • + 22

    Бла-бла.Просто и ясно е всичко:

    Чифт маратонки/обувки в България - 170 лв.
    Същото поръчано по интернет с доставка - 100 лв.

    Парфюм в България - 137 лв.
    Същото от интернет - 61 лв.

    МЕТРО, ако може да не се обаждат, защото Кауфланд им скъсаха шортите по продажби, ЛИДЛ също.Наскоро ми се наложи да отида и до двата магазина в един ден и разликата беше осезаема, а МЕТРО се води магазин за продажби на едро?!?

    Че и отгоре на всичко - не трябвало разбираш ли ти, значи да си кътаме парите.Тъй де! А утре като пак удари някоя измислена рецесия, породена от алчността на големите корпорации и останат хората на улицата бедни и съвсем без пари, тогава кой ще увеличава оборотите.

    Да хващате да си биете камшиците всичките накуп.Едните не могат да управляват магазин на едро, другите не могат да управляват държава.Десетки заводи си седят и загниват, но не се дават на инвеститори, защото инвеститорите не искат да плащат под масата.И така градовете, които не се казват София, Варна, Бургас, Пловдив - кучета ги яли.ОЛИГОФРЕНИЗЪМ!

    Нередност?
  • 8
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 6
    • + 6

    До коментар [#7] от "vojdek":

    Май френд, няма как да сравняваме цените на дребно и онлайн. Когато купуваш онлайн, цената всъщност е едрова + доставка. Там нямаш наем и режийни за магазин или заплата на продавачка с виШу.

    За останалото си прав. Освен това на практика има обръщане на тенденцията на финансиране на потребителските разходи: доскоро не спестявахме и дори купувахме с пари на заем. Сега е обратното.

    Нередност?
  • 9
    zogorsone avatar :-P
    zogorsone
    • + 6

    И кой се сети, че имало хора в тая държава, и те биле не само гласоподаватели, но и потребители? Малко е късно обаче, когато няма вече какво да се приватизира, чуждестранните инвеститори изтеглят капитал. Ще трябва да се оправяте с европейските фондове само, но и там далаверата не е такава. Май ще се наложи да поработите малко най-накрая....ужас...

    Нередност?
  • 10
    volrath avatar :-|
    volrath
    • - 2
    • + 11

    До коментар [#8] от "КЛЮЧАРЬ":

    Май френд, явно трябва да ти обясня колко ограничено е това мислене, което са ти наложили тукашните "търговци" на дребно.Не се обиждай пич, ама нали се сещаш, че ако беше толкова просто - всичко щеше да е онлайн.
    1.Изработка на сайт и подръжка.Защото най-големите, чиито имена няма да споменавам за да не правя реклама имат страшно сложни сайтове, за страшно разнообразна стока.И тоя сайт някой трябва да го направи, а и да го подържа.
    2.Продавачи може и да няма, но за сметка на това има отдел "Помощ за клиента".А като един сайт доставя до цял свят(както повечето) не може да няма малки грешки в доставките, следователно трябва да има кой да приеме и да разгледа оплакванията или да помогне на клиента.
    3.Склад със стотици хиляди артикула, в различни размери, цветове и т.н.Представи си го.След това си представи как 1 човек(като по твойта евтина логика) Изнамира в тоя склад днешните 10 000 поръчки, някои по 40 артикула, други по 1 артикул и т.н.
    4.Сайтът, който отговаря за сигурността на плащането?Дали работи за без пари?

    И понеже не ми се пише повече, а има още доста работи за които се хвърлят пари от един сайт.Хората, които уреждат доставките и връщанията на поръчките, адвокати и т.н. и т.н.

    "Когато купуваш онлайн, цената всъщност е едрова + доставка."

    Де да беше толкова просто!И аз щях да съм онлайн търговец и да закривам молове.

    Това да не съм го чул повече.

    Нередност?
Нов коментар