2 (два) часа на ден за НАП!

Всички плахи и безрезултатни опити за модернизиране на администрацията бяха обличани в думата реформа

Красимир Стефанов    ©  Дневник
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната агенция за приходите се похвали, че българският бизнес прекарвал по-малко време в комуникация с нея - само 500 часа годишно. Разходът на време е посочен в тазгодишната класация на Световната банка "Правене на бизнес".

Това е добра новина на фона на 616-те часа, които фирмите са отделяли за комуникация с данъчните миналата година. Ако извадим обаче почивните дни и разделим тези 500 часа на останалите работни, се получава странен резултат – поне по един служител във всяка организация губи по 2 (два) часа дневно, за да свърши някаква работа, свързана с приходната агенция.

Подобна новина може да бъде повод и за срам, и за гордост, както е в случая с НАП. Точно тази новина обаче и точно така съобщена е по-скоро виц. През последните години правителствата непрекъснато говорят за намаляване на административните бариери, обслужване на едно гише, електронно правителство.

А всички плахи и безрезултатни опити за постигането на тези цели умело обличат с думата реформа. Зад всяка такава стоят много пари и резултатът от това е пред очите ни – 2 часа дневно!

Поредният опит за провеждане на реформи започна преди дни от държавните железници. За пореден път. Планът прилежно е разписал мерки като съкращения на персонала и влаковете по неефективните маршрути.

А крайната спирка не е ясно и публично очертана, дори и да е известна на ръководителите на сектора. Плановете за преструктуриране на БДЖ имат няколкогодишна история, а всяка следваща година държавното предприятие приключва с все по-големи дългове.

Т.нар. сектор сигурност, в който влизат ключовите МВР и отбрана, също е обект на опити за промяна, чийто краен резултат звучи така - по-голяма ефективност. Само по време на управлението на ГЕРБ през поста здравен министър пък преминаха трима души.

Всеки от тях имаше своя визия за промяна в здравната система и след всяка такава тя ставаше все по-болна, а объркването - все по-голямо, от сложни термини като диагностично свързани групи и клинични пътеки. Административна реформа, реформа в БАН и в образованието само допълват колорита на приложението на тази дума и увеличават риска от пропуск на някоя от областите, в които са правени опити с нея.

Сега вече няма време и управляващите трябва да кажат ясно и подробно какво смятат да реформират, как точно и какво искат да постигнат. Активните хора очакват това. За да не дойде време след години отново да си задаваме въпроса "Ти изработи ли за днес твоите два часа обществено полезен труд в НАП?"

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chesten5139 avatar :-@
    Навуходоносор
    • + 11

    Срам!

    Нередност?
  • 2
    nodjinn avatar :-|
    nodjinn
    • - 1
    • + 4

    Всички сме съгласни, че е твърде много но при ВСИЧКИ положения 500 < 616 часа.

    Т.е., това е стъпка в правилната посока. Браво за стъпката, сега направете следващите деветдесет и девет.

    Нередност?
  • 3
    the_european avatar :-|
    the_european
    • + 6

    А НАП са сред "отличниците", защото след Агенцията по вписванията са най-модерната и иновативна държавна структура. Какво остава за структури като МВР, на които "електронното" им е един информационен сайт, в който може да се прочете Закона за МВР и които издават лична карта или паспорт в срок от не знам колко си седмици, въпреки че би трябвало да ти го издават 5 секунди, след като те снимат. Всички тези структури и БЕЗ РЕФОРМА можеха, ако се управляваха добре от хора с ъкъл и мениджърски способности, да имат сега през 2011 година модерна и стройна организация, бърз и сигурен документооборот (в ел. вид) и съответно да предоставят модерни услуги на хората, които ги издържат - данъкоплатците.

    Нередност?
  • 4
    unknoun avatar :-|
    Чичо Ваньо
    • + 1

    Когато загубеното време стане 2 часа седмично можем да ги похвалим.Но тогава повечето административен апарат ще стане излишен.Дали тези от които зависи облекчението на данъкоплатците ще имат желанието за реформи?

    Нередност?
Нов коментар