Познай кой ще спечели

Държавата опитва да лицензира онлайн хазарта с надеждата за повече приходи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Или рискува и залага всичко, или е пас. Така накратко може да се определи положението, в което в момента се намира държавата в играта с хазартния бизнес.

Министерският съвет одобри преди седмица проект за нов закон за хазарта. Освен да направи регулацията върху сектора по-модерна, неговата цел е да извади онлайн сайтовете за залагане на светло и да ги накара да плащат данъци в България. За разлика от представения преди около година проект текстовете на този са по-смислени. Поне в частта за онлайн залаганията.

Играта обаче все още не е спечелена. За да накара някой онлайн оператор да пожелае да се легализира в България, държавата трябва да промени начина на облагане на тази дейност и да го направи конкурентен на останалите в ЕС, твърди бизнесът. Ако се либерализира данъчният режим обаче, има риск фискът да загуби приходите, които събира в момента от офлайн базираните компании, като "Еврофутбол" и държавния тотализатор например. Залогът е сигурни около 65 млн. лв. годишно, които в момента влизат в бюджета. А очакваната печалба при добре изиграни карти са допълнителни евентуално около 40-50 млн. евро през следващите няколко години.

"Анализ на Европейската комисия показва, че от България излизат между 300 и 700 млн. евро годишно за онлайн залагания, които в момента не се облагат", обясни преди дни финансовият министър Симеон Дянков.

Офлайн vs. онлайн

За легализация на онлайн сектора в България се говори отдавна. И въпреки че ресорната държавна комисия на няколко пъти (и при предходното, и при това правителство) представяше своите идеи за промени, досега нито една от тях не стигаше за разглеждане от парламента. А и голяма част от предложенията се оценяваха от онлайн сайтовете като дискриминационни и протекционистки, в полза на сега действащите компании. Най-вече "Еврофутбол" (с основен съдружник Васил Божков), чийто бизнес страда от онлайн сайтовете. След като текстовете бяха изпратени за съгласуване с Европейската комисия обаче, спорните моменти в тях бяха отстранени. Например изискваният петгодишен опит от организатора или негови съдружници вече може да е натрупан не само в България, но и на територията на друга държава от ЕС. Отпаднала е и първоначалната идея физическото разположение на сървърите на онлайн операторите да са на територията на страната, като остава изискването те да изградят автоматизирана система за съхраняване и подаване на необходимата информация до НАП. От операторите се изисква още открита сметка за депозиране на залози и изплащане на печалби в банка, която има право да извършва дейност в България. Така и не стана ясно какви точно са били бележките на ЕК, тъй като те не са публични. Ако се съди по практиката на Европейския съд през последната година, мисленето в Люксембург и Брюксел е в посока премахване на протекционистичните практики в националните законодателства спрямо онлайн хазарта.

Според хора от бранша новият проектозакон не би трябвало да притеснява дори и Божков, тъй като той също има сайтове за залагания. Дават пример с Efbet.com, който е собственост на Eurofootball Limited, с централен офис в Малта. Наименованието веднага навява асоциация с "Еврофутбол". И от двете компании обаче отричат свързаност, като обясняват съвпадението в имената като случайно.

Същността на спора

"Отварянето на един нов пазар не може да е устойчиво без конкурентно данъчно облагане", твърди Сигрид Лине, генерален секретар на Европейската асоциация за хазарт и залагания (EGBA). Подобно е мнението и на другата европейска асоциация на онлайн операторите - RGA. Според тях онлайн хазартът трябва да бъде облаган върху брутните приходи, които са разликата между направените залози и изплатените печалби. Аргументите им са, че работят с ниски маржове заради по-голямата конкуренция онлайн. Лине посочва, че изплащаните печалби са между 90 и 99% от общите залози в зависимост от вида игра.

В България залаганията върху резултати от спортни събития, тото и лото се облагат с 15% върху оборота. "Със сегашното ниво на данъчно облагане в България лицензираните оператори няма да могат нито да оцелеят икономически, нито да бъдат в позиция да предлагат конкурентни продукти", казва представителят на EGBA. Според компаниите високият данък ще понижи интереса към придобиване на лицензи. Така българските клиенти пак ще имат достъп до техните сайтове (досега нито една европейска държава не е успяла да се справи с този проблем), но без в България да влизат данъци.
"Тепърва предстоят дискусии както в Министерството на финансите, така и в парламента. Организаторите на онлайн залозите се регистрират в офшорни зони с данъчни ставки от 0.5 до 2% и ако при нас се искат 15% върху оборота, едва ли ще има голям интерес от тяхна страна да се регистрират в България", заяви Калоян Кръстев, председател на Държавната комисия по хазарта, в интервю за "Дневник".

Ако се правят промени в начина, по който се облага хазартът, те трябва да са в Закона за корпоративното подоходно облагане. Засега обаче няма индикации, че ръководеното от Симеон Дянков министерство има позиция по въпроса. Още повече че изборът им е труден: данъкът върху оборота беше въведен преди години, за да се избегне укриването на доходи. Ако сега бъде променено облагането на хазарта, държавата може да загуби сигурни около 65 млн. лв. годишни постъпления от залагания върху резултати от спортни събития, тото и лото, като не получи достатъчни приходи от онлайн хазарта. Без промяна обаче онлайн операторите ще продължат да работят както досега и да не плащат нищо. Няма официален анализ какъв ще е ефектът за бюджета, ако държавата изпълни исканията на бизнеса, защото не е ясно кой ще иска да се лицензира и за какви обороти става въпрос. Някои компании изчисляват, че при 25% данък върху брутната печалба през следващите пет години приходите могат да се увеличат общо с около 40-50 млн. евро. Естествено тук се борави с много предположения, които може и да не се изпълнят. Сигурно е обаче, че по-ниският данък (ако това бъде прието) ще облагодетелства и традиционните оператори, какъвто е "Еврофутбол".

Малките вън

Извън онлайн регулациите в проектозакона се предлагат още няколко промени: увеличават се изискванията за направени инвестиции, като и за игрални места в игралните зали. Според Българската асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия това ще доведе до затваряне на 20% от съществуващите игрални зали, които към края на септември са били около 830.

"Изискванията за доказване на инвестиции са твърде високи и трябва да се понижат. Освен това разходите за сертифициране на игралното оборудване също трябва да се признаят за инвестиционен разход, тъй като те представляват около 30% от себестойността на продуктите", обяснява Надя Христова, която е в управителния съвет на асоциацията. Оттам посочват като проблем и краткия срок – 10 месеца от влизането в сила на новия закон, в който всички хазартни компании и производители на игрално оборудване трябва да се прелицензират по новите, завишени изисквания. Най-вероятно това ще доведе до окрупняване на пазара.

"Целта е на пазара да останат оператори, които разполагат с необходимите средства да организират игрите така, че да се плащат всички данъци и всички печалби на участниците", заяви през седмицата Калоян Кръстев. Това естествено ще направи навлизането на нови играчи по-трудно.

От обясненията на регулаторния орган обаче така и не стана ясно какво точно се цели с новия законопроект - да либерализира пазара или пък да ограничи хазарта.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordangv avatar :-|
    Jordan
    • - 1
    • + 15

    "Познай кой ще спечели"?!
    Упражнения по риторика, ще спечели който е печелил винаги - Черепа.
    И хайде да не ни убеждавате че закона не си е негов и за собствена употреба!

    "След съгласуване с Европейската комисия обаче отпаднаха ... изискваният петгодишен опит ... вече може да е натрупан не само в България, но и на територията на друга държава от ЕС ... както и физическото разположение на сървърите на онлайн операторите да са на територията на страната"

    Ясно е кой е поставил тези "изисквания", чии интереси защитават и кой е написал закона всъщност!!! Няма как да останат, те са просто малоумни в рамките на ЕС но пък показват докъде стига влиянието (и наглостта) на Васил Божков!

    Нередност?
  • 2
    fafla avatar :-|
    vanquez
    • - 3
    • + 6

    Не е споменато, че всъщност по-голямата част от тези (бленувани) приходи от хазарт ще отиват за подпомагане на футболните (частни) клубове...

    Нередност?
  • 3
    unknoun avatar :-|
    Чичо Ваньо
    • - 1
    • + 14

    Макар и фризиран,новият проектозакон има същата цел - да не допусне други играчи на българския хазартен пазар.При 15% данък върху оборота няма нормален бизнес който да си позволи дори риска да опита.Това е поредният закон в България който спомага за реализирането на монопол.В случая не държавен,а по-ужасяващото "частен монопол".Имам два въпроса към министър Дянков :
    1.Каква е причината до момента в България да има един,единствен букмейкър?(Ако може министъра да даде като пример поне една държава с единствен частен букмейкър)
    2.Като министър на финансите какво предпочита - 15% данък върху 0 лв. или примерно 2% данък върху 1 млн. лв.?

    Нередност?
  • 4
    jj avatar :-P
    J.J.
    • + 7

    "И от двете компании обаче отричат свързаност, като обясняват съвпадението в имената като случайно."
    Съвсем са различни как... Нямат абсолютно нищо общо извън почти еднаквите име, лого, рекламни кампании и т.н.
    Единственият начин да се подобрят нещата е да се опрости максимално законодателството и да бъде по-отворено за онлайн играчи. Защо да не се въведат и различни данъчни ставки за офлайн и онлайн букитата. Еврофутбол и сега съществуват при същата конкуренция, няма да има особена разлика ;)

    Нередност?
  • 5
    musashii avatar :-|
    musashii
    • + 7

    Наглостта на Черепа няма край.И говори приказки за наивници-коефициентите на Еврофутбол били ниски,защото имали разходи по поддържане на пунктовете.А как Уилям Хил и Ладброукс имат букмейкърски пунктове и коефициентите винаги са им по-високи от тези на Черепа.Целта на новия закон е ясна-да се изгонят всички онлайн букмейкъри от България и да остане пак единствения монополист Черепа.Само че ,който иска да си залага пак ще го направи.Просто ще си открие дебитна карта в банка в Англия например и да видим как ще проследят нагаждачите пред Черепа

    Нередност?
Нов коментар