Пак персонална промяна вместо реформа

Поисканата оставка на директора на здравната каса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две хронични болести на държавното управление се виждат ясно от поредната подготвяна рокада в здравния сектор след оставката на директора на здравната каса Нели Нешева. Първата е липсата на каквото и да било желание за реформа и опитите погледът от нея да се отклони с чести смени на върха на отговорните институции. Втората болест отдавна е заразила цялата държавна машина - липсата на прозрачност в начина на заплащане на заетите в публичния сектор. Въпреки че темата постоянно се обсъжда, някак си тъмата все си стои. Но едно по едно.

Може и да не сте забелязали, но топ позициите в здравния сектор са сред най-ветровитите. Само при управлението на ГЕРБ имаше трима ресорни министри, трима (а наред е и четвърти) директор на касата и двама председатели на парламентарната комисия. През цялото това време все се говореше за подобряване на модела на здравеопазване. Но нищо не се случваше.

Тези дни фокусът е пак върху една от ключовите институции в сектора. И пак никой не говори нито за недостатъците на монополния модел, нито за липсата на прозрачност или пък за начина на управление. Например за това, че касата би трябвало да е обществена институция и да се менажира или поне контролира от тези, които внасят най-много средства. Защото сега се управлява от държавата, при положение че заетите в частния сектор 1.6 млн. души внасят близо 1.7 млрд. лв. здравни вноски, а държавата – 940 млн., за осигурените от нея 4.5 млн. души. На тези 1.6 млн. души обаче им се налага да си доплащат и да чакат за лечение, освен това нито имат информация за какво точно се харчат вноските им, нито право поне част от тях да влагат в частен фонд, който сами са избрали. И това едва ли ще стане до края на мандата, както обясни здравният министър.

И ако обобщим - нужните промени трябва да се направят от управляващите. Те не зависят от изпълнителска функция като директор на касата, защото институцията няма право да прави политика, а само плаща в рамките на бюджета си. Въпросът е дали ГЕРБ изобщо иска започне да променя сектора, вместо да се хлъзга популистки по повърхността на един бонус. А и дебатът за заплащането в администрацията като цяло също не се състоя.

Нели Нешева наистина не успя да убеди обществото, че е заслужила допълнително възнаграждение. Това е познатата ситуация - не е незаконно, но пък не е и морално. Най-малко защото парите за годишната награда идват от здравните вноски, които иначе все не стигат за прилично лечение на внасящите ги. Никой не каза (защото предвидливо е спестено като изискване в  закона) какво възнаграждение получава мениджърът на фонд, който годишно управлява над 2.6 млрд. лв. Нито по какви критерии са избирани премираните служители. На същата удобна потайност се радва всяка държавна структура. Но други уволнения едва ли ще има.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 14

    При този коментар ми е интересно къде се виждат 'успехите' на ГЕРБ в управлението :-)

    Нередност?
  • 2
    gospodin avatar :-P
    Г-н D
    • + 11

    До коментар [#1] от "kardinalat":

    Ами министър Дончев го каза: в милицията!

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 11

    "Никой не каза какво възнаграждение получава мениджърът на фонд, който годишно управлява над 2.6 млрд. лв."

    Тук е "ключът от палатката". Не е нормално мениджърът на такъв фонд да получава 1500 лева месечна заплата. Един програмист получава 3-4 хиляди без да управлява какъвто и да е бюджет. Как да се назначат свестни хора на управленски позиции в държавната администрация като се плащат такива смешни заплати? Това е по-съществения въпрос. Другото е плитък популизъм.

    Въпросната госпожа наистина не е трябвало да си дава сама на себе си бонус. Но и заплатата и не би следвало да е толкова ниска.

    Докато трудът на администрацията не бъде адекватно заплатен ще продължаваме да губим десетки милиони заради "нисък административен капацитет". Но явно те не са толкова важни колкото въпросните 10-тина хиляди лева.

    Нередност?
  • 4
    tsonkooo avatar :-(
    Тsonkooo
    • - 2
    • + 3

    И новите - като старите?!

    Нередност?
  • 5
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 7

    Нещата у нас може би ще започнат да се случват по нормалния начин и според нормалната логика когато спрем да гледаме в "канчето" на другия. Когато се обяви заплатата на директора на касата само ще започне още по-бурна дискусия, която няма да произведе нищо позитивно. Защото всеки българин има висока самооценка, която никога не се потвърждава, и защото трудът на другия не струва нищо, а другият е "боклук"...
    Разбира се, в случая има 2 гледни точки. От една страна въпросната госпожа и всеки на нейно място започват работа с известна заплата, която ако е преценена като ниска и не-мотивираща, не е нужно да се поема работата. От другата страна е принципът в държавата заплатите да са ниски, независимо от отговорностите, като това е валидно и за частния бизнес, и за администрацията.
    По въпроса за политиките - ГЕРБ-овците са поредните, които бягат от отговорност. Нормално е да има 2 задължителни стълба и един доброволен, подобно на пенсионната система. Затова вноската първоначално беше 6 %, с идеята когато се добавят проценти, те да се обособят като персонални партиди в алтернативни на НЗОК фондове. Вместо това вноската се вдигна и парите останаха в "общия кюп", от който лесно може да се злоупотребява.
    Персонално самата г-жа Нешева не се справи като мениджър, и бонусът е най-малката причина да я сменят. Самият бонус се определя по вътрешна заповед, която пък се издава на основание закона за здравното осигуряване. Бонусът се разпределя като процент от събраните глоби, а не е от вноските или от фонд работна заплата, което по същия начин се прави ежегодно и в НАП, НОИ и Митниците. Но смата г-жа Нешева нямаше право да се държи по този начин и да говори с такъв тон, което е показателно как се е самозабравила...

    Нередност?
  • 6
    simeonov_ avatar :-@
    simeonov_
    • + 11

    Напишете нещата с истинските им имена! Не е ли ясно,че Здравната каса се източва чрез цените на лекарствата? Защо не пишем и не сравним цените на лекарствата у нас и в нашите съседки и да видим има ли разлика? Защо няма публична статистика на пазарния дял на Софарма в лекарствата,които плаща касата? Защо не пишем как се лобира за генеричните лекарства,но не с цел да спестим пари,а да не изгуби пазара си една определена фармацевтична компания и умират хора защото касата не плаща лечението им със по-скъпите,но и много по-качествени лекарства. Защо не пишем,че се саботира здравната реформа от определени хора,за да не излезе всичко на светло и да могат да си източват стотици милиони от здравноосигурителните вноски на воля? Защото,ако има много и конкуриращи се частни здравноосигурителни каси,няма начин някой да се опита да им наложи какви лекарства да плащат и на какви цени,а сега си слгаме наши хора в НЗОК и работата е готова и изтичат много милиони в нечии джобове?Реформата се саботира от фармацевтичната индустрия и от лекарите,които не искат да работят на светло и всичко да е регламентирано и да има конкуренция и няма здравен министър който да се опълчи на тези много силни лобита,а постоянно ни говорят как парите били малко и да сме увеличили здравната вноска,за да могат да отмъкнат още повече пари. Изобщо не е вярно,че парите са малко,просто се източват стотици милиони и се поддържат нереформирани структури,коиот могат да глътнат колкото и пари да налеем в тях и здравеопазването няма да се подобри изобщо,напротив продължава да се влошава,въпреки все повечето пари.Така,че направете едно истинско и безпристрстно разследване как се разходват парите и ще видите потресаващи неща и как се става най-богатия българин,изведнъж!!!

    Нередност?
  • 7
    iliope4enia avatar :-|
    iliope4enia
    • - 1
    • + 4

    аа, вие все пак намерихте начаин да политизирате една чисто икономическа ситуация, засягаща корпоративни интереси, ама нали е намесен Донев и Прокопиев, та какво да правите....Заюо не кажете, че Касата се източва с години, къде отиват здравните ни осигуровки не питате ли и т.н. А се занимавате с Нели Нешева, позанимайте се с министерството, кътдето има лобисти на високите етажи

    Нередност?
  • 8
    desipaw avatar :-|
    desipaw
    • + 3

    Жената е разкрила злоупотреби и Огнян Донев плати да я сменят, какво толкова, беге работа

    Нередност?
  • 9
    morskia_1972 avatar :-|
    morskia_1972
    • + 2

    жената стана жертва на лобистки интереси, в които е замесен монополистът Донев, СДС, БСП и зам.-министър Гергана Павлова

    Нередност?
  • 10
    kalinorela avatar :-|
    kalinorela
    • + 1

    и каква точно реформа се предлага в момента? ако става въпрос за реформа, нека сменим Донев с други компании и той да не е монополист?

    Нередност?
Нов коментар