🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цензура на интернет

Промените в закона за хазарта

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С промените в

Закона за хазарта

интернет цензурата

влиза тихомълком и

през задната врата


Само преди около месец хиляди българи излязоха на улицата, за да протестират срещу ACTA. Основната причина за гнева им беше, че договорът създава опасност от въвеждане на интернет цензура. Натискът на улицата се увенча с успех и ратифицирането на споразумението бе замразено.

Малката победа за гражданското общество обаче не означава победа във войната със застъпниците на контролирания интернет. За жалост в момента страховете на хората постепенно стават реалност и без ACTA. Този път обаче никой не протестира. Много вероятно е всички онези гневни хора дори да не са разбрали какво точно се случва в момента. Защото сега интернет цензурата влиза тихомълком и през задната врата...

Новият юридически аватар на ACTA са току-що приетите промени в Закона за хазарта. Чрез тях държавата вмени ново задължение на интернет доставчиците - да филтрират достъпа до сайтове за залагания, които не са лицензирани за работа в България. Решението за това формално ще минава през Софийски районен съд, но няма да подлежи на обжалване. На практика тази мярка е първа стъпка към т.нар. приватизация на правоохранителни дейности, за която предупреждаваха противниците на ACTA, и на практика цензуриране на интернет. И ако сега държавата изисква частни субекти да контролират достъпа до хазартни сайтове, какво ще я спре утре да им разпореди да блокират интернет страници с неудобно за нея съдържание?

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 6
    • + 4

    Е, този път вече "Капитал"-ците направо се оляха. Има една приказка - нерде Ямбол, нерде Стамбол. Нещо не виждам смисъл да се търси връзка между ограничаване на достъпа до сайтове за виртуален хазарт и до други - за новини или информационни. Ако се направи листа на сайтовете за хазарт, няма да се случи нищо лошо, нито ако срещу част от сайтовете се наложи рестрикция. Не знам точно как ще се случва лицензирането, нито как ще се контролира спазването на ограничението от доставчиците. Едно е сигурно - рестрикциите срещу хазарта са по-полезни от рестрикциите срещу тютюна, а всеки лев за хазарт, останал в страната, е двойно по-полезен от същия лев, внесен от чуждестранен инвеститор. Затова - нека не преиграваме, от това може да се спасят човешки животи, или поне да не се разделят семейства.

    Нередност?
  • 2
    nemak avatar :-(
    nemak
    • - 2
    • + 2

    Вярно - направо се оляха ! Няма какво да добавя. Е, все пак да не забравяме, че чрез подобни в/си се правят социологични изследвания на определени социални прослойки. Почеркът е комунистически. Едно време през социализма, след като повишаваха цените на храната, "социолози" ходеха в детските градини да питат дечицата какво казват мама и тате за това. След 1989-та същите направиха една водеща сега агенция. Пак са тъпи, защото сега политиката използва други уреди. Е, модераторите са още по - тъпи пък да измислят тази тема - изобщо тъпи комунисти !

    Нередност?
  • 3
    bst avatar :-|
    Стефан
    • - 1
    • + 2

    Преиграване има, но то определено не е от Капитал!
    След като вкарат 5000 сайта в черния списък, ще стане следното. Хората ще разберат че това са сайтовете, който дават най-добрите коефициенти, сещате се защо. Срещу скромната сума от $5 си купуват VPN или пък безплатно минават през някое PROXY, което ги извежда извън българия и си отварят всеки едни от тези 5000 сайта без ама никакви проблеми. За тези, който искат да пробват, свалете си Tor Browser и си отваряйте каквито сайтове искате, даже има и екстра, връзката е криптирана и минава през поне 50 възела в 51 държави, което прави откриването ви практически невъзможно.

    Нередност?
Нов коментар