🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Начин на употреба

Шумните дела и ЕК

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три оправдателни присъди на втора инстанция маркираха последните няколко седмици. Делата срещу бившия директор на Топлофикация - Валентин Димитров, срещу бившия директор на НАП Мария Мургина и срещу бизнесмена Христо Ковачки. С уговорката, че мотивите по тези дела още не са обявени, а и самите присъди не са окончателни, между трите казуса има много общи неща - започнаха шумно и бяха използвани от изпълнителната власт, за да покажат колко са готови да се борят с корупцията по високите етажи на властта. Те станаха обект на разследване не защото правоохранителните институции си бяха на мястото, а защото всеки от тях по един или друг начин не се вписа в контекста на деня. Така е практически по всички подобни дела - усилената работа сякаш е повече пред камерите, отколкото по доказателствата.

Правосъдието не е инструмент за правене на политика. Съдебната система, в която за добро или лошо освен съда влиза и прокуратурата, е независима и отделена и от парламента и от правителството. Думите "в синхрон и сътрудничество" са вредни за нея. Още повече когато става дума за използването на механизмите на наказателната репресия.

Дъждът от оправдателни присъди дойде в навечерието на доклада на Европейската комисия, която от години повтаря, че иска убедителни резултати именно в борбата срещу корупцията. Но "убедителни резултати" не означава задължително осъдителни присъди, а разследвания и съдебни процеси, които показват, че системата работи. Прокуратура, която удря и силните на деня, защото знае, че има престъпление, процеси, които не се точат с години. И последно, ако може - осъдени, които не се укриват, а излежават присъдите си.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    philip avatar :-P
    Philip
    • - 1
    • + 16

    ЕК какво разбира от съдебна система?! Само един Цветанов разбира от нея и ако му я дадат в ръцете - виж какво става Европоооооо.... Какви човешки права, какво спазване на закона?!? Всичко ще е по целесъобразност!

    Нередност?
  • 2
    bluewater avatar :-@
    BlueWater
    • - 1
    • + 6

    България още дълго време ще бъде последна в ЕС поради корумпираната и неЗАВИСИМА от Красьо съдебна система!

    В тази система ВСИЧКИ се НАЗНАЧАВАТ и НИКОЙ не се ИЗБИРА пряко от ХОРАТА, на които тя трябва да служи!

    Тази система НЕ се носи отговорност пред НИКОГО освен пред СЕБЕ СИ!

    Тази система е пълна с другари и другарки, които имат СОЦИАЛНО СЛАБИ СЕМЕЙСТВА и за това на техните дъщери и жени се даваха парцели земя до морския бряг за да СВЪРЖАТ ДВАТА КРАЯ!

    Тези НАГЛИ магистрати, които отдавна са загубили моето доверие, трябва НЕЗАБАВНО да се оттеглят и да отговарят за ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ.

    Всички видяхме как тези "магистрати" пият алкохол на обяд до съдебната палата в София и след това отиват да решават съдбите на гражданите!

    Нередност?
  • 3
    schiller avatar :-P
    СДС
    • - 1
    • + 7

    Съдебната система е за защита на пладнешките разбойници.
    Лази по нервната ми система.

    Нередност?
  • 4
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava
    • - 1
    • + 7

    Много шум за нищо, така излиза.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    Ще ме извинявате, Правосъдието ВИНАГИ е било и е инструмент за правене на политика. ......
    Въпросът е, обаче, на умение да се борави с това политическо оръжие.... барабойките не умеят, затова и провалите в "знаковите" дела.....

    Нередност?
  • 6
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'
    • - 1

    Съдебната система работи, колкото и да не му харесва това на Цецко Физкултурника. Ако зависеше от него, на свобода нямаше да са само "съответните" хора, които не са платили за кампаниите на ГЕРБ. Другите "съответни" хора, които са били отзивчиви към нуждите на новата ни партия-кърмилница, те щаха да са герои в очите на "мат'риала", защото са "отговорен" бизнес, т.е. отговарящ на поискването... И не смейте да бъркате даренията с корупция и купуване на индулгенции, това с даренията за МВР е гнусна инсинуация и долна уйдурма.
    Може да е неудобно да се оправдават "абсолютни престъпници" като бившия военен министър Николай Цонев, като Вальо "Топлото", като Мария Мургина, като Христо Ковачки, но така е съда. Точно оправдателните присъди са доказателството, че съдът работи и все още е независим. Обратното би означавало безкрайни осъдителни присъди срещу държавата, т.е. всеки от нас, в ЕСПЧ. Съдията иска доказателства - не полицейски акции с камери, не некадърно нахвърляни дописки на неграмотни милиционери, не несръчно скалъпени обвинителни актове на "целеви" прокурори. Никой от съдиите не е виновен, че срещу него е застанал скъпо платен адвокат, който е способен да обори всяко нескопосано обвинение. Съдията е арбитър в състезателен процес, не в селска вечеринка и не се бори за аплаузите на оскотялата публика, жадна за кръв и зрелища. Нито трябва да се вълнува дали ще получи потупване по рамото от някой като наш Цецко, физкултурния деятел на народната милиция... Предпочитам да ме съди (не дай си Боже!) някой магистрат с палат на морето, не като Владимира Янева - семейната приятелка на Цецко от СГС. Защото всеки от "онези" висши съдии е добър професионалист, което не може да се каже за съдебните "калинки" на ГЕРБ.

    Нередност?
Нов коментар