🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хроника на един предизвестен доклад

Въпреки уверенията, че са се "разбрали с Брюксел", управляващите добре знаят, че не могат да очакват позитивна оценка от ЕК

Цветан Цветанов и Диана Ковачева отидоха до Брюксел с идеята да обяснят, че няма нужда от реформи
Цветан Цветанов и Диана Ковачева отидоха до Брюксел с идеята да обяснят, че няма нужда от реформи
Цветан Цветанов и Диана Ковачева отидоха до Брюксел с идеята да обяснят, че няма нужда от реформи    ©  Юлия Лазарова
Цветан Цветанов и Диана Ковачева отидоха до Брюксел с идеята да обяснят, че няма нужда от реформи    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Механизъм за оценка и сътрудничество" е пълното име на един от най-големите страхове на управляващите, откакто България е член на Европейския съюз. Придобили гражданственост като "докладите на Брюксел", оценката на комисията за реформата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, винаги са се използвали като политически аргумент – на правителството и ръководителите в съдебната система за да се похвалят и на опозицията, за да атакуват първите.

Ето защо тази седмица вътрешният министър Цветан Цветанов и правосъдният Диана Ковачева отидоха до Брюксел, за да "се разберат" с човека, който отговаря за процеса по мониторинг – главният секретар на Европейската комисия Катрин Дей, и да се похвалят с постигнатото. От думите на правосъдния министър стана ясно, че на срещата двамата с Цветанов са представили новия Закон за конфискацията, промените в Закона за съдебната власт (върху които има вето от президента), както и списък с постиженията на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност. Източници на "Капитал" в Брюксел коментираха, че освен това е имало и документ, който е съдържал петгодишен "преглед" на постигнатото.

Рано пиле...

За посещението на Ковачева и Цветанов съобщи дни по-рано самият премиер Бойко Борисов: "Сега във вторник министър Цветанов и министър Ковачева ще бъдат в Брюксел и още веднъж ще обяснят аргумента за рисковете, ако още сега опитаме да направим това – с пряк избор да бъдат избрани (членовете на ВСС от магистратската квота – бел. авт.)."

През последните три месеца Катрин Дей и Европейската комисия многократно (пет пъти) се опитаха да обяснят на българските власти, че очакват квотата на съдиите и прокурорите в следващия съдебен съвет да бъде избрана през директен избор, а не през делегатски събрания. Отговорът на българските власти беше, че това не е възможно поради технически причини и крие рискове. ЕК отговори, че според техния анализ провеждането на избор е абсолютно възможно. И така пет пъти.

След срещата, цитирана от БТА, Диана Ковачева заяви: "Имаме абсолютно разбиране и пълна подкрепа от страна на Катрин Дей и нейния екип."

От казаното от Ковачева излиза, че ЕК е променила позицията си и вече не настоява за това. Източниците на "Капитал" в Брюксел споделиха обаче, че това далеч не е така: "Не разбираме защо българските власти просто не кажат "не сме съгласни с позицията на комисията и затова решихме изборът да не бъде директен".

Идеята за въвеждането на прекия избор беше предложена от най-голямата магистратска организациия в България – Съюзът на съдиите. Освен от ЕК тя беше подкрепена и от главния прокурор и от над десет от най-уважаваните неправителствени организации, специализирани в областта на правото. Сегашният индиректен избор позволяваше на апаратчици да "нагласяват" избора и така да вкарват във Висшия съдебен съвет послушни и услужливи членове, които са готови да правят и получават услуги. Идеята е, че прекият избор ще върне доверието на системата в кадровия орган на Темида, а редовите магистрати ще поемат отговорност за управлението на съдебната система.

Всичко ни е наред...

Историята с прекия избор е изключително показателна за лицемерието, с което българските власти се опитват да комуникират с Брюксел. Поведение, което според държавни служители, работили по процеса с мониторинг до края на миналата година, връща България във времето когато Румен Петков беше вътрешен министър: "Тогава комисията си мислеше, че има генерален проблем в неразбирането. Българските власти се опитваха с куха статистика и лъжлива информация да покажат, че има напредък. Никой не е очаквал, че това ще се случи отново пет години по-късно."

След срещата вицепремиерът Цветан Цветанов заяви, че настоящото правителство се е съобразило с "всички препоръки, които са били във всички доклади, излизали досега".

Няма нужда да ровим сериозно в докладите, за да кажем, че това не е така. Освен реформите и резултатите, за които ЕК настоява, не са изпълнени дори и ангажиментите, които България сама е посочила, че ще направи преди присъединяването.

А става дума за наистина базови проблеми, които продължават да не са решени, и препоръки, които остават неизпълнени. Откриваме ги още в първите доклади - нов Наказателен кодекс, продължава да няма гаранции за случайното разпределение на делата, не навсякъде съдебните актове се публикуват, непрозрачното и непредвидимо кадруване в съдебната система се е превърнало от изключение в правило.

Корупцията...

Най-големият проблем за българските власти обаче остава борбата срещу корупцията, където резултатите са повече от неубедителни, като за причина за това трудно може да бъде посочена тройната коалиция. Без резултат функционира неясният експеримент БОРКОР (премиерът уволни Румен Миланов).

Какво се случва с по-известните разследвания срещу представители на властта? През последните месеци Върховният касационен съд окончателно оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев по две от делата срещу него. За невинни бяха признати още също обвинените в корупция бивш кмет на Велико Търново Румен Рашев и бившият зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа. На втора инстанция бяха оправдани Мария Мургина, Николай Цонев и Валентин Димитров, а на първа – Божидар Нанев, Лидия Шулева и подсъдимите по делата   "Софийски имоти".

Скандал, за който ЕК настояваше да има наказателно и дисциплинарно разследавне, беше казусът с надарените с право на строеж в Приморско магистратски роднини. Той не само не завърши убедително, а приключи с пълно фиаско - нито един наказан и прекратено досъдебно производство с неясни мотиви.

През последните пет години комисията никога не е казвала, че настоява за осъдителни присъди. Напротив тя иска убедително разследане и съдебен процес, които да покажат, че системата работи – делата не се протакват, прокуратурата е на мястото си, а свидетелите се ползват със защита, ако има нужда.

В мотивите на съда по всички тези оправдателни присъди за корупция има данни за системни проблеми в практиката на обвинението. Ето защо ЕК настоя прокуратурата да направи анализ и ако има нужда от последващи действия – промяна в закона или в практиката си, да го съобщи.

Не точно успех...

По отношение на организираната престъпност "волята на правителството" (по Цветанов) се вижда само по броя на задържаните в следствените арести, но не и по броя на излежаващите ефективни присъди. Групата за отвличания "Наглите" беше осъдена, но неясна остана съдбата на откупите, за които прокуратурата забрави да повдигне обвинение. Делото "Килърите" е на първа инстанция, където е и "Октопод". Успешният завършек на процеса срещу дупнишките Братя Галеви (осъдени ефективно за рекет) също се оказа провал, след като стана ясно, че двамата са избягали, докато МВР и прокуратурата са ги разследвали за пране на 35 милиона лева. Тази седмица се разбра, че безследно е изчезнал и един от подсъдимите по делото "Сапард". "Подробност", която със сигурност ще блокира процеса.

Всички тези факти са видими с невъоръжено око и предопределят доклада на комисията, който трябва да излезе в средата на юли. А българското правителство явно предусеща какъв ще бъде тонът му, защото във вторник след срещата Цветан Цветанов каза, че не е важно каква ще бъде оценката, а какви са реалните резултати в борбата срещу организираната престъпност.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    maina100 avatar :-(

    Отново се срамувам заради политиците ни...

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 31

    Дотук с лафа за 'борците против корупцията и организираната престъпност'!

    Нередност?
  • 3
    schiller avatar :-|
    СДС
    • - 1
    • + 37

    До коментар [#1] от "Кумчо Вълчев":
    Отново се срамувам заради политиците ни...
    ..........
    По-логично е да се срамуваш заради тия, които са ги избрали.

    Нередност?
  • 4
    dol avatar :-?
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 1
    • + 25

    Ама не им ли стана ясно и на тия в Бр#ксел, а и на гласоподавателите подкрепили това правителство, че иде ли реч за реформи, особено в съдебната система , РАЗИГРАВАМЕ ''много шум за нищо'' на шЕКСПИР и имитираме РЕФОРМИ, а?

    Нередност?
  • 5
    enroute avatar :-|
    En route
    • + 19

    Най-позитивното от последните 20 г е че ако някой иска да направи читава партия вече ще зане кого да не приема.

    За съжаление системата се променя безкръвно само от вътршен двигател, а ако трябва да се промени с натиск отвън няма да се рамине тихо и кротко и резултата едва ли ще е много по-добър накрая.

    Нередност?
  • 6
    areta avatar :-|
    areta
    • + 22

    До коментар [#4] от "dol":

    На тия в Брюксел отдавна им е ясно, наште хора още не са стоплили. Те все още вярват на прахоляка, дето им го хвърля Боко в очите. Като се усетят, ще има сценки тип "Измамените камилчета".

    Нередност?
  • 7
    led_zep.23 avatar :-|
    Lady Zeppelin
    • + 27

    "След срещата вицепремиерът Цветан Цветанов заяви, че настоящото правителство се е съобразило с "всички препоръки, които са били във всички доклади, излизали досега".

    Чудя се кого лъжат настоящите ни политици? ЕК не им вярва, ние не им вярваме. Те самите не си вярват. Май им е все едно : ден да мине, друг да дойде,важното е,че държат властта.

    Нередност?
  • 8
    vassilun avatar :-@
    vassilun
    • + 23

    "след срещата Цветан Цветанов каза, че не е важно каква ще бъде оценката, а какви са реалните резултати в борбата срещу организираната престъпност."

    Защо Цвъки си мисли, че оценката в доклада отразява по-малко достоверно ситуацията от неговите бълнувания? (Отговор не искам, знам си го)!

    Нередност?
  • 9
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • + 17

    ... "волята на правителството" (по Цветанов) се вижда само по броя на задържаните в следствените арести, но не и по броя на излежаващите ефективни присъди.

    Бат' Цецо отказва да преме, че докато не бъдат осъдени са невинни. За него индивидите попадат в 2 категории - задържани и още незадържани от МВР(ударението е на ъ)

    3та година от мандата, при толкова обещания май вече дойде времето за оставки? - шегувам се

    Нередност?
  • 10
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • + 17

    Е добре де, какъв е проблема да се избират тия хора(от квотата на магистратите) от гилдията със пряко гласуване от самите тях. Те си знаят кой е точен и принципен, кой няма да се поддаде дори за цялото богатство на земята.

    Нередност?
Нов коментар