Защо мълчи премиерът

Капитал Daily    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като миналия петък премиерът Бойко Борисов даде паролата, че уволнението на Мирослава Тодорова, председател на съюза на съдиите и ясен опонент на опитите за подчинение на съда, е провокация срещу кабинета в навечерието на доклада на ЕК, в понеделник се разбра, че след него е свирена нова парола - естествено от вътрешния министър Цветан Цветанов.

По волята му, формално представлявана от правосъдния министър Диана Ковачева, Висшият съдебен съвет (ВСС ) се отказа от първоначално си намерение да преразгледа решението си, а самият Цветанов поднови с още по-голям размах атаките си срещу съдии, адвокати, граждани, журналисти и политици, позволили си да се обявят срещу решението на ВСС, в това число и президента Росен Плевнелиев, когото се опита публично да унизи с коментара си, че не е разбрал за какво става въпрос.

По тази причина се наложи президентът да повтори позицията, че е направеното е "едно необосновано, необективно решение, което аз продължавам да твърдя, че е такова".

Ва банк "На нож!"

"Тактиката" на Цветанов прилича на игра ва банк по липса на друг полезен за него ход. Да признае правотата на опонентите си за състоянието на съдебната система и приноса на сегашния съдебен съвет за това състояние е изначално изключено: Цветанов е свършен без лобито си от Колевци и Стоиловци в съвета и Пенгезовци в съда, които прокарват назначенията на неговите приближени на шефските постове в ключовите съдилища – като Софийския градски и Върховния административен съд, и клеймят без подбор на средствата "враговете" му. 

Отстъпление на Цветанов е невъзможно най-вече защото тогава би лъснала пълната несъстоятелност на изпълнените с външни ефекти акции и операции, проведени под егидата му, с които успя да спечели висок рейтинг в началото на мандата на ГЕРБ. Така му остана само вариантът "На нож!".

Но при направеното от министър-председателя изявление, че този вариант е провокация срещу кабинета - отде такава смелост у силовия вицепремиер да прегази мнението на шефа си? И къде е Борисов в тази ситуация?

Кой ще бере плодовете

Инстинктът на Борисов, ако наистина е непогрешим, най-вероятно му подсказва, че поведението на силовия вицепремиер, обслужващо единствено него самия, вече е опасно за цялата власт. Но тогава защо премиерът мълчи, докато Цветанов говори, а министърът на правосъдието подскача в трагикомични салтоморталета? Защо Борисов мълчи ли казах? Е, това е въпросът...

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • - 3
    • + 3

    Изморил се е да приказва.Може и да мисли,като не е мислил навремето с какви хора тръгва на път.

    Нередност?
  • 2
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • + 5

    "Защо Борисов мълчи ли казах? Е, това е въпросът..."

    ...сигурно, защото когато Цветанов говори и Борисов мълчи...

    За някои неща няма UNDO. Най-добре да проверява в джоба за нЕкоя оставка.

    Нередност?
  • 3
    dgerald avatar :-|
    dgerald
    • - 2
    • + 39

    Защо мълчи ли? Ще цитирам Иван Костов от "тази сутрин" "Защото е чудовищно некомпетентен"

    Нередност?
  • 4
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • + 5

    Много проницателен материал с точните анализи и въпроси!

    Може би, издирва "подходящите" оправдания за трудното решение да предприеме ремонт на кабинета си, точно сега когато се почувства надминал себе си, равносилно на – провален!

    Стискаме му палци в тези му терзания....

    Нередност?
  • 5
    npaine avatar :-?
    NPaine
    • + 5

    А може би мълчи защото Цецко говори вместо него...

    Нередност?
  • 6
    agrotuz avatar :-?
    тимирут'
    • + 10

    Мълчи, защото... Струва ми се, вече е наясно, че куклата се е превърнала в кукловод. Само за слепите не е ясно, че неформалният в миналото и формален в последствие лидер на ГЕРБ е вкаран в ролята на марионетка на волята на Цецко Физкултурника. Въпросът е защо и срещу какво Бат' Бам-Бам даде през годините толкова власт на своя заместник? С какво, щом не е с ум, качества и пари, заместникът държи своя "патрон"? Няма как да не е наясно, че след като в продължение на години изтъкваше ролята си на "самодържец" в ГЕРБ, а после и в държавата, в момента всички негативи от лошото държавно управление се лепят на него. Че му липсва капацитет, това е пределно ясно и не подлежи на коментар, но все пак станаха и прекалено много непредизвиканите грешки.
    Или по-скоро, ако допуснем една по-сложна "игра", понеже сам Цецко няма акъл и (вероятно) ресурс за това, кой е третият играч "в сянка", който дърпа конците на тези двамата? Дали няма да се потвърди теорията, че ГЕРБ не са нищо повече от "резервен отбор".

    Нередност?
  • 7
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 4
    • + 1

    Този анализ изхожда от тезата че Цветанов е лошия а съда е добрия. Но за щастие или нещастие в реалния свят нещата не са толкова прости. Лично според мне мотивацията на Цветанов е положителна но той не може да осъзнае че методите му са погрешни за цялосна промяна. Защото във всяка област е като в стария виц за старите ку* и новия бардак.
    От друга страна и в полето на съдебната власт като цяло и в реформаторски настроените съдий е същото - иска им се промяна ама всички имат тъмни моменти в миналото за които искат да забравят.
    Отделно промяната значи и загуба на власт за съдийте а на доста от тях това не им се нрави.

    Нередност?
Нов коментар