Едно добро начало

Пускането на договорите в енергетиката онлайн

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма публикува 112 договора в енергийният сектор онлайн. Доста от тях са със съмнителна стойност откъм обществена информация (като например договорът за продажба на енергия между НЕК и "Завод за пружини" - при цялото ни уважение към последния), други са несъществени. По-важното е, че излизат в интернет, от което има поне няколко ползи.

При тоталното недоверие към държавните институции в страната появата на всеки оригинален договор води до малко успокоение. Става ясно, че "тайно" не се е вършило нeщо кой знае колко тайно.

По-важното е, че наличието на тези договори позволява на повече хора да надникнат в тях и да видят, ако има евентуални пропуски, недостатъци или проблеми. Своеобразен краудсорсинг. Може и да е в минал период, но това дава основа да се избягват грешки в бъдеще. Проблемът на българските държавни ведомства е, че често нямат институционална памет и институционален кураж да отстояват позиции (сега е лесно на НЕК да се оправдава, че всички глупави проекти, в които я е набутана, са били резултат на политически натиск). Така че е винаги добре да има общество с повече информация.

И на трето място, това ще създаде натиск за пускане на повече документи и аналитичен преглед от самия МИЕТ кои от тези договори са били добри и защо и кои не и пак защо. По-добре е министерството само да каже това, вместо външни хора да му натресат изводи, които то впоследствие ще трябва да опровергава. 

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 1

    Безспорно - добре е договорите да са "на светло" и техническите условия са в полза на това. Има риск да се създаде говорилня и всеки да коментира каквото намери за добре, но и в тайна да бяха, договорите са факт и по тях вървят плащания. Струва ми се, че в МИЕТ няма да имат капацитета да прочетат всичко и да направят оценка на всяка клауза в договорите, но поне няма да се натъкват на "мини", ако някога започне нещо да се коментира, нито ще могат да се измъкват с липса на информация. Може би ще е най-полезно МИЕТ да изработят някакви общи указания за клаузите, които задължително да присъстват във всеки нов договор.

    Нередност?
Нов коментар