🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Опасната зависимост от Русия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако политиката на България към Русия трябва да има някакъв символ, добра работа може да свърши лентата на Мьобиус. Това е онзи усукан лист, който на пръв поглед изглежда, че има две страни, но всъщност, ако го проследиш внимателно е само една. През годините в България се сменят проруски и антируски правителства, но балансът на зависимостта от Москва практически не се променя. Когато се появи проблем, както беше по време на газовата криза в Украйна и сегашния конфликт, веднага се заговаря за това колко обвързана е българската икономика с Русия. Това се използва като аргумент да не се заемат категорични позиции и да не се правят резки движения.

Сега отново България е заложник на зависимостта си. Освен преките рискове от ескалацията на конфликта в Украйна това ограничава външната ни политика, а във вътрешен план носи опасности от ненужни, но огромни разходи за бюджета в проекти като АЕЦ "Белене".

Днес България повече от всякога има нужда да мисли как да скъса Мьобиусовата лента, която я свързва с Русия. Това означава веднага да започне работата по стратегия за намаляването на зависимостта на българската икономика от Москва. Това няма да стане бързо, нито лесно. Но с малко повече късмет при следващия изблик от изток ще бъдем по-подготвени да реагираме адекватно. Преориентирането струва пари, но то е като застраховката - разбираш смисъла й едва когато е настъпило застрахователното събитие.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yotata avatar :-|
    йотата
    • - 10
    • + 2

    Аааа, немааа са пъуашити, арабите веднага ще ни приютят, визите почнаха да ни махат даже.
    Даже преди УСА-та.

    Нередност?
  • 2
    glog avatar :-|
    glog
    • + 1

    Темата за политическата (поради широко разпространеното в България русофилство) и за икономическата зависимост на България от Русия, точно сега едва ли е най-актуална. Тя е наистина сериозна и по нея трябва сериозно да се разисква. А в момента се води борба не за българската, а за европейската зависимост от Русия. За това, кои са крайните граници, до които иска да се разшири Евросъюзът. Защото сегашната криза е провокирана точно от това: От стремежите на САЩ и на ЕС да изолират Русия, като присъединят Украйна къв Евросъюза. И от факта, че всяка невоенна мярка, наложена от САЩ и ЕС на Русия, ще бъде за тях долу-горе толкова вредна, колкото и за Русия. А може би дори и повече.

    При това никой не си задава въпроса дали преминаването на Украйна с нейната по-разнебитена и от нашата икономика ще бъде нещо, което ще бъде наистина полезно за ЕС – не само в икономическо, но и във вътрешнополитическо отношение. В областта на вътрешната сигурност (стабилност) на ЕС. А нали ЕС се натиска да прилапа и Турция, което означава да си сложат не таралеж, а истинска гърмяща змия в гащите?Така че не е ли по-добре сага да поговорим точно по тези проблеми, още повече че при влизане на Турция в ЕС България е тази, която ще си има най-много ядове с нейното интегриране?

    Нередност?
Нов коментар