Поправките в закона за земята: В името на КОЙ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бързо и без обяснения депутатите наградиха собствениците на компенсаторни записи чрез промени в закона за собствеността на земеделските земи. Те ще могат вече да участват в търговете за държавни ниви. Публичен дебат напълно отсъстваше, а стилът на приемането им поражда обичайните при подобни случаи съмнения, че се прави в името на някого.

Техниката на поредната лобистка поправка най-кратко звучи така: депутат от ДПС (в случая Тунджай Наимов, пасивен до този момент) предложи преди седмица въпросната опция на второ четене в парламентарната земеделска комисия, която не проведе обсъждане. Такова нямаше и в петък в пленарната зала. Нищо че всички бяха наясно, че текстът е проблемен. Първо, защото явно някой е знаел предварително за готвеното изменение - доказателството е, че цената на компенсаторните записи скочи за година три пъти, а само за последното тримесечие се удвои, изравнявайки се с котировките на компенсационните бонове, с които се плащаше досега държавната земя. И, второ, продажбата на публичен ресурс - в случая държавна земя, в нормалната практика означава поне малко да бъде подложена на публично обсъждане. Защото всъщност най-добрият вариант е тя да се продава на открити публични търгове срещу пари. А не на обявени в последния момент, без достатъчно информация, процедури за тесен кръг заинтересовани, притежаващи компенсаторки.

За стила, в който действат депутатите, говори и друга промяна в същия закон. Само ден по-рано парламентът отново почти единодушно ограничи покупката на земеделска земя от чужденци. В надпреварата между партиите кой да е по-голям популист дори забраната беше усилена - вместо 3 на 5 години уседналост на купувачите. Текстът вероятно лесно ще се заобикаля, но е показателен за странното единомислие на  управляващите и опозицията (и двата текста бяха подкрепени от ГЕРБ). Както опитът да се ограничи пазарът на земя само до местни играчи, така и случаят с компенсаторките са зле прикрит подарък за малка група заинтересовани.

А доколкото се говори за "чужденци", каквито гражданите на ЕС не са според променената конституция, също в петък беше приета промяна, която напук на предупрежденията от Брюксел нарушава европейското законодателство, за да опази руския интерес в газопровода "Южен поток".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 30

    Гражданите на ЕС наистина не са чужденци според променената конституция и президентът трябва да сезира КС, защото там клончето на популизма е най-тънко. 1-2 пъти с брадвата точно на това място, и нерукотворното дело на червено-черно-жълтите ксенофобо-човекомразци ще кльопне във водоравно положение.

    Остава въпросът що за мошеник, балкански простак и тепегьоз трябва да бъдеш, че до вчера да каниш наред евреи, арабски шейхове, индийски махараджи, китайски милионери, корейски милиардери, датски кравари (всъщност кого ли не...) и то не да купят, а да им дарим безвъзмездно държавна земя, за да завъдят у нас техни "традиционни култури", китайски гъби, индийски кориандър, датски млечни крави, монголски лами, твърда пшеница за корейски спагети, да се снимаш всеки път прегърнат с тях, сложил на главата еврейското каче или държейки китайски пръчици, или потупвайки датската крава, и годиниа по-късно парламентарната ти група да гони същите тези хора с настървление, в опит да надцака човекомразците от Атака.

    Политиката не е най-чистият занаят, но някои действия определено задминават най-древната професия...

    Нередност?
  • 2
    wood123 avatar :-?
    Арон
    • - 5
    • + 7

    "Поправките в закона за земята: В името на КОЙ"
    Капитал, струва ми се, че щеше да звучи по-добре с "КОГО", струва ми се?

    Нередност?
  • 3
    glog avatar :-|
    glog
    • - 7
    • + 3

    Темата така, както е зададена, няма зя кяква да се камунтера, макар да е много важна. Пък и как да седнеш да коментираш тема, в която авторът, чийто профезия изисква перфектно познаване и употреба на българския език, очевидно не го владее литературно, тоест, професионално? И при това го демонстрира още в заглавието, като вместо „Поправките в закона за земята: В името на КАКВО” или поне „Поправките в закона за земята: В полза на КОГО”, смело пише: „Поправките в закона за земята: В името на КОЙ”.

    Защото ако професионалистът очевидно не владее своето основно оръжие в това, което е негова професия, как да му повярваш, че познава една област, в която той в най-добрия случай е нещо като сравнително компетентен дилетант? В трудната област на политиката, макроикономиката и правото?

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 17

    До коментар [#2] от "Култура ми Бойко":

    Препратка към летните протести, не търси граматика

    Нередност?
  • 5
    wood123 avatar :-?
    Арон
    • + 3

    До коментар [#4] от "cinik":
    А, ОК, щото не беше в кавички и се заблудих:)

    Нередност?
Нов коментар