Късметът нов, колкото и държавата

На старта на петото за две години правителство

Понятието държава в България може да бъде заменено с абревиатурата КТБ
Понятието държава в България може да бъде заменено с абревиатурата КТБ
Понятието държава в България може да бъде заменено с абревиатурата КТБ    ©  Анелия Николова
Понятието държава в България може да бъде заменено с абревиатурата КТБ    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Началото на петия сезон на излъчвания в последните две години сериал "Новата власт" засега отново не обещава на публиката "нов късмет". Зад окупиралото вниманието попълване на различните постове - с истински паноптикум от стари, нови и смятани до момента за несъчетаеми фигури, държавата продължава да разгръща със замах познатия модел "Кой". И нищо не все още не подсказва, че нещо го заплашва.

Всъщност понятието държава в България може да бъде заменено с абревиатурата КТБ - и изходът от кризата с тази банка най-точно ще покаже какво обществото да очаква и от най-новата власт. Изминалите няколко месеца от затварянето й задълбочиха мрачните перспективи пред данъкоплатците, а действията, които следват обявяването й в несъстоятелност, не променят тенденцията.

Докато новосформираният кабинет бърза с актуализацията на бюджета и натоварването на поколенията с милиарди дългове, задкулисните режисьори на модела методично си осигуряват измъкването не само сухи, но и на печалба от сътворената от тях катастрофа.

Гафът на печално известния с начина на управлението си Софийски градски съд със "случайния" избор на съдията, който ще гледа делото за несъстоятелността на КТБ, едва ли ще ги притесни много.

Съдията по това дело ще изиграе ключова роля в по-нататъшното развитие на казуса. Той ще наблюдава бъдещите синдици, които ще разпределят активи за милиарди, а определяйки датата на несъстоятелността, ще реши дали дали ще бъдат признати прихващанията за над 1 млрд. лв., а оттам - дали кредиторите ще получат нещо и колко.

"Ако държавата не осъди никого за фалита на КТБ, тя няма право да осъди дори един джебчия", заяви тези дни вицепремиерът Томислав Дончев. Както се казва - нека залозите започнат сега, но кой знае колко изненадани от споменатата държава едва ли ще има.

Особено на фона на разиграната паралелно трагикомедия и с изчезналите тефтери на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов. През юли миналата година "Капитал" съобщи потвърдената от два независими източника информация, че освен инициалите И.Ф., Цв.Цв. и Б.Б в скандалните бележници на назначения от ГЕРБ шеф на комисията на няколко места се срещат името и инициалите на депутата от ДПС Делян Пеевски в следния вид: "Емил Димитров – имаме искане за достъп до общ. информация... 1 сигнал от април и 1 сигнал от юли 2012 г. (ДПеевски – за цигарите); "Е.Димитров – внимаваме, първо да се съгласува с ИФ и ДП (да се видят само дружествата - може да се пусне? ИФ преди президента и Д. Ранкова)"; Делян Пеевски (да се изчака)"...

Тефтерите обаче не бяха приложени по делото срещу Златанов, както твърдеше прокуратурата, а магистратите от Софийския апелативния съд поискаха на два пъти графологична експертиза, като неогласените им опасения бяха, че до втория краен срок - 20 ноември т.г., нещо може да им се случи. И то се случи - бележниците мистериозно изчезнаха от колата на вещото лице, а прокуратурата, която носи отговорност за тях, образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление "кражба".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 19

    Това правителство се събира по най-порочната система: всеки участващ в коализията да предлага по схема министри, заместници, председатели на комисии в НС, шефове на агенции, комисии и пр. държавни структури.

    Второкласни политически активисти от села и паланки стават първостепенни политически фигури. Не по способност, а по политическа целесъобразност.

    Нали в това обвинявахме комунистическата партия!
    Какво се промени оттогава?
    Нищо...

    Нередност?
  • 2
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 8

    "Всичко е само игра,всичко е само спектакъл."
    Публиката гледа в недоумение.

    Нередност?
Нов коментар