🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да се бориш за бъдеще

Градовете и регионите в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Започни да правиш нужното, после направи възможното и внезапно ще правиш невъзможното. Тази максима на свети Франциск може спокойно да бъде възприета като мото в българската регионална политика. Досега тя беше водена от парите и инерцията - инвестираше се каквото дойде от ЕС, в най-готовите проекти. На различни общини се раздаваха допълнителни пари, но по преценка на този или друг премиер и министър, без някакъв генерален план или идея за развитие. Че този модел не е особено успешен, е ясно дори заради факта, че стотици хиляди гласуваха с краката си и напуснаха родните си места, а доста от тях - страната.

Време е да се почне да се прави нужното - да се влагат пари в места, които могат да се превърнат в конкурентни на София и Пловдив центрове на растеж. Да се позволи и дори да се задължат общините да се кооперират помежду си, за да привличат бизнес проекти и да използват финансови инструменти, вместо да облагородяват само градинки и площади. Това може и да беше полезно последните седем години, за да се научат как да ползват еврофинансирането, но не помогна на никоя от тях за ръста им. Дори Бургас, който най-ефективно инвестира такива пари, не успя да събуди все още достатъчна икономическа активност с тях.

После трябва да се направи възможното - да се построят повече връзки между Северна и Южна България, за да не се позволи все по-голяма част от територията на страната буквално да умира безшумно. Това ще изисква инвестиране на повече обществен ресурс, но е много по-смислено от строежа на стадиони и спортни зали. Преди да спортуват, хората искат да работят.

Така постепенно ще се даде някакъв шанс на онези някогашни центрове, които нямат нито финансовата, нито демографската възможност да се борят за бъдеще. И току-виж, накрая сме успели да постигнем невъзможното - да върнем поне малка част от младите и активни хора в градовете им, където да видят перспектива за себе си. 

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni1948 avatar :-|
    Peni Radulov
    • - 3
    • + 11

    Влакът отдавна е изтърван.Всеки работодател преди да направи дадена инвестиция в дадена община се замисля дали ще има квалифицирана работна ръка и комуникацийте са добри,после дали няма да бъде подложен на рекет от административните служби.Така че спортните зали няма да произвеждат продукция за да има промишленост.Но ще цицат пари за разходи без приходи.Вярно може и да донесат някой и друг медал,но това е на гол тумбак чифте пищови.Ние имаме земя,вода,пасища и гори,това е изхода от мизерията.А не да искаме автомобилни и самолетни заводи.Но за хранителната промишленост са необходими преработвателни предприятия!!!

    Нередност?
  • 2
    gimi avatar :-|
    Мавродинов
    • + 3

    Преработвателните предприятия и складовете бази отдавна са окупирани от олигархията и земеделската мафия. Малките земеделски производители са блокирани. Хубаво би било, ако те се съюзят и изградят техни си предприятия, но понеже по български манталитет си нямат вяра едни на друг, това е мисия невъзможна. Така акулите убиват дребните...с надежда да им станат аргати. Е да, ама младите предпочитат аргати в Англия и Испания.... и хайдеее - няма работна ръка!

    Нередност?
Нов коментар